Η Γαλλία αναγνωρίζει την γενοκτονία των Ασσυρίων από τους Τούρκους


Όλοι οι Γάλλοι βουλευτές ψήφισαν υπέρ του ψηφίσματος για την αναγνώριση των «σφαγών» που διέπραξαν οι οθωμανικές αρχές κατά των Ασσυριοχαλδαίων ως «γενοκτονία»

Η Γαλλική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε ένα κείμενο που καλεί την κυβέρνηση να αναγνωρίσει ως « γενοκτονία » τις «σφαγές» που διέπραξαν οι οθωμανικές αρχές το 1915-1918 εναντίον των Χαλδαίων Ασσυρίων, μιας χριστιανικής αίρεσης που προέρχεται από τη Μεσοποταμία. Όλοι οι βουλευτές ψήφισαν υπέρ του ψηφίσματος, τη Δευτέρα, με εξαίρεση τα μέλη του ριζοσπαστικού ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟΥ Κόμματος France Intrepid, που απείχαν από την ψηφοφορία. Μετά από αυτό, η Τουρκία διαμαρτυρήθηκε για «κατηγορίες που δεν έχουν νομική και ιστορική βάση», θεωρώντας την απόφαση «άκυρη».


Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι «τα κοινοβούλια δεν έχουν καμία εξουσία να ερμηνεύουν την ιστορία ή να την κρίνουν», προσθέτοντας ότι το κείμενο «διαστρεβλώνει ιστορικά γεγονότα στο όνομα πολιτικών συμφερόντων». Η «πρόταση ψηφίσματος» που παρουσίασε ο επικεφαλής της πολιτικής ομάδας της «Αναγέννησης», Sylvain Maillard, εκπληρώνοντας ένα επανειλημμένο αίτημα αυτής της κοινότητας σχετικά με αυτήν την αναγνώριση, παρόμοια με την αναγνώριση της «γενοκτονίας» των Αρμενίων. Στην υπογραφή του συμμετείχαν εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης, ιδίως μεταξύ των Ρεπουμπλικανών (δεξιά), και είναι παρόμοιο με ένα κείμενο που ενέκρινε η γαλλική Γερουσία με μεγάλη πλειοψηφία τον Φεβρουάριο του 2023. Όπως σημειώνεται η ψηφοφορία της Εθνοσυνέλευσης, δεν θα είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση.

Ενώ η Γενοκτονία των Αρμενίων αναγνωρίζεται από πολλές χώρες και διεθνείς οργανισμούς και θεωρείται μία από τις τέσσερις γενοκτονίες που έγιναν επίσημα αποδεκτές από τα Ηνωμένα Έθνη, και τιμάται στις 24 Απριλίου κάθε έτους από τη Γαλλία, η σφαγή των Ασσυρίων δεν αναγνωρίζεται μέχρι σήμερα ως γενοκτονία», σύμφωνα με τα κίνητρα του κειμένου. Το κείμενο αναφέρει: «Μεταξύ 1915 και 1918, ο ασσυριακός πληθυσμός στη βόρεια Μεσοποταμία (τις νοτιοανατολικές περιοχές της σημερινής Τουρκίας και η βορειοδυτική περιοχή του Ιράν) υποβλήθηκε σε σφαγή και αναγκαστικό εκτοπισμό στα χέρια των οθωμανικών και κουρδικών δυνάμεων». 

Έθιξε επίσης τον «αναγκαστικό εξισλαμισμό» που οργάνωσε το «οθωμανικό καθεστώς». Το ψήφισμα καλεί την κυβέρνηση «να αναγνωρίσει επίσημα ότι η γενοκτονία, η εκτόπιση και η καταστολή της πολιτιστικής κληρονομιάς περισσότερων από 250.000 Ασσυριο-Χαλδαίων έχει χαρακτήρα γενοκτονίας» και να «καταδικάσει» αυτή τη «γενοκτονία».

echedoros.blog

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη