Η διαδικασία "Ισλαμοποίησης" των Σκοπίων-ΠΓΔΜ, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ταυτόχρονα με την "Ντε Φάκτο" Αλβανοποίηση της χώρας.
Μεταξύ 2000 και έως τη σήμερον, περί τα 450 τεμένη έχουν ανεγερθεί στη χώρα αυτή, εκ των οποίων τα 150 στην πρωτεύουσα τα Σκόπια και στο Τέτοβο. Με μέσο όρο κατασκευής του καθενός να εκτιμάται σε 1 εκ, Δολάρια σε μια χώρα με συνολικό ΑΕΠ για το 2013 περί τα 10 Δις Δολάρια, γίνεται άμεσα αντιληπτό ότι η κατασκευή τεμένων αποτελεί μια από τις βασικές οικονομικές δραστηριότητες.
Η Σαουδική Αραβία μόνο έχει διαθέσει συνολικά από το 1991 μέχρι το 2014, πάνω από 500 Εκ. Δολάρια στη κατασκευή τεμένων, Ισλαμικών κέντρων, τη χρηματοδότηση ΜΚΟ, την κάλυψη των εξόδων των "Χατζήδων-προσκυνητών" στη Μέκκα ετησίως και λοιπές δαπάνες.
Ταυτοχρόνως η Τουρκία, αποστέλλει Τούρκους σπουδαστές και επισκέπτες ομιλητές Ισλαμικής θεολογίας,μαζικά στη χώρα, με την περιοχή του Στίπ να διαθέτει περί τους 500 ετησίως,με κάλυψη των εξόδων τους από τη Άγκυρα, γεγονός που αποτελεί σημαντική πηγή εισερχόμενου συναλλάγματος για την ΠΓΔΜ.
ΟΙ Ισλαμικές ΜΚΟ αποτελούν με τη σειρά τους αγωγός εισροής "Πράσινων κεφαλαίων" με τις γνωστότερες, όπως η Ελ Χιλάλ, η Μερχαμέτ και η Μπαμερίσίγια να διαθέτουν αρκετά μεγάλα ποσά και να απασχολούν μόνιμο προσωπικό σε διαρκή βάση. Ταυτόχρονα επιδοτούν τον εισερχόμενο τουρισμό με τη συστηματική είσοδο Μεσανατολιτών, αλλά και Μαλαισιανών και Πακιστανών λεκτόρων, εισηγητών και Ιμάμηδων που επισκέπτονται τη χώρα σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Οι λεγόμενοι Γουχαμπιστές τη σημερινή περίοδο ελέγχουν τα κυριότερα τεμένη στην πρωτεύουσα των Σκοπίων και χρηματοδοτούνται αδρά από την "Islamic Bank of Development", που εδρεύει στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας και είναι ελεγχόμενη από το διεθνή οργανισμό "Ισλαμικής Συνεργασίας".
Επιπλέον η Τουρκική οργάνωση ΤΙΚΑ (Turkish International Cooperation and Development Agency), είναι εξαιρετικά δραστήρια στα Σκόπια με κύριο μέλημα τη χρηματοδότηση της "Οθωμανικής κληρονομιάς", αλλά και Ισλαμικών θρησκευτικών φροντιστηρίων και βεβαίως τεμένων.
Συντηρεί εδώ και έτη το κολέγιο "Yaya Kemal" και αρκετά σχολεία πρωτοβάθμιας βαθμίδας. Επιπλέον χρηματοδοτεί το "διεθνές πανεπιστήμιο των Βαλκανίων" (http://www.ibu.edu.mk/), το οποίο εισάγει ευάριθμο αριθμό Τούρκων φοιτητών κάθε έτος καθώς και καθηγητών.
Το κολέγιο αυτό συνδέεται άμεσα με την πολύ γνωστή Τουρκική οργάνωση "IHH" που αποτελεί το βασικό κόμβο συνεννόησης μεταξύ της κυβέρνησης Ερντογκάν και των διεθνών δικτύων της Μουσουλμανικής Αδελφότητας (Μ.Α.). Στελέχη αυτής της οργάνωσης όπως ο Μετίβ Τσελίλ που διαμένει στην Κωνσταντινούπολη και ο Μπεχουντζιντίν Σενάμπι που διαμένει στα Σκόπια πάιζουν σημαντικό ρόλο στο προαναφερθέν κολέγιο.
Επιπλέον η ΤΙΚΑ έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αναβάθμιση της Ισλαμικής θεολογικής σχολής του Στίπ που αναφέρθηκε προηγουμένως και κάθε έτος 100 σπουδαστές στέλνονται με πλήρη υποτροφία στη Τουρκία.
Στο Τέτοβο η ΤΙΚΑ ίδρυσε Ισλαμικό πολιτιστικό κέντρο, όπως και τοπικά "Τουρκικά μορφωτικά κέντρα" στις πόλεις Οχρίδα,Μπίτολα, Βαλάντοβο και Πλάσνιτσα.
Συνεχίζοντας , Αλβανική ΜΚΟ με άμεση σχέση με την "IHH", χρηματοδοτείται από αυτήν από το 2009 και συντονίζονται οι δράσεις για περαιτέρω Τουρκική διείσδυση στη χώρα-βασιζόμενη σε αυτήν την περίπτωση στο Αλβανικό στοιχείο- ενώ το κέντρο διαμεσολαβήσεων βρίσκεται στη Βιέννη, όπου σε συγκεκριμένα ξενοδοχεία λαμβάνονται επί τόπου και εις μετρητοίς οι "δωρεές", καθότι το σύστημα "Χαβάλα" δεν έχει ακόμα ευδοκιμήσει ως αξιόπιστη μέθοδος συναλλαγών από τον Αλβανικό πληθυσμός, λόγω πολλαπλών κρουσμάτων απάτης κατά το παρελθόν (Το Χαβάλα βασίζεται προφανώς στη απόλυτη πίστη μεταξύ των συναλλασσομένων).
Στη Βιέννη επίσης διεξάγεται και ο γενικότερος συντονισμός μεταξύ Βοσνίων και Κοσοβάρων τόσο Γουχαμπιστών όσο και αυτών που υπόκεινται στον έλεγχο Τουρκίας-Μ.Α.
Επίμετρο για την Ελλάδα
Τα τελευταία έτη η Τουρκία έχει επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να χρηματοδοτήσει αναστηλώσεις Οθωμανικών μνημείων στις εξής περιοχές
Διδυμότειχο (Σύνορα με Τουρκία)
Ιωάννινα (Σύνορα με Αλβανία)
Θεσσαλονίκη (Σύνορα με ΠΓΔΜ & Βαλκανικό επίκεντρο)
Ρόδος (Σύνορα με Τουρκία)
Καβάλα (Σύνορα με Βουλγαρία)
Είναι αξιοσημείωτο ότι για έτερα Οθωμανικά μνημεία σε "μη-στρατηγικές περιοχές" δεν έχει υπάρξει ανάλογο ενδιαφέρον.
Επιπλέον σε ότι αφορά τη Θεσσαλονίκη ειδικότερα, η πόλη αυτή αποτελεί πρωταρχικό στόχο για το Τουρκικό κράτος λόγω της κομβικής της θέσης στο ευρύτερο πλάνο του λεγόμενου "πράσινου διαδρόμου" σε συνάρτηση με την ευκολία μετάβασης και εισόδου-εξόδου από τα σύνορα προς τα Βαλκάνια για ειδικότερα θέματα τακτικής φύσεως σε σχέση με τις Τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών.
Επιπλέον η ύπαρξη στη Θεσσαλονίκη ισχυρότατων δικτύων οργανωμένου εγκλήματος (Γεωργιανών, Κινέζων, Βουλγάρων, Σέρβων, Ρώσων, Αλβανών), αποτελεί μια ακόμη πτυχή του θέματος, καθότι είθισται τα κράτη που επιβουλεύονται και οργανώνουν μακροπρόθεσμες επιχειρήσεις διείσδυσης να εκμεταλλεύονται τα υπάρχοντα εγκληματικά δίκτυα, καθότι δωροδοκούνται εύκολα και αποτελούν δίοδο για τα τοπικά σώματα ασφαλείας, δημοτικές αρχές,δικαστικό σώμα και εν γένει τη πολιτικό-οικονομική ζωή του τόπου, τμήματα της οποίας μπορεί να έχουν επαφές με τις αναφερόμενες εγκληματικές ομάδες.
Η Θεσσαλονίκη έχει επίσης το "προνόμιο" να ονομάζεται ως η γενέτειρα του Κεμάλ και αποτελούσε μείζον αστικό κέντρο επί Οθωμανικής αυτοκρατορίας, γεγονός που καθοδηγεί την τωρινή κρατική "Νέο-Οθωμανική" στρατηγική της Άγκυρας.
Συνεπώς και εν συντομία, καθότι υφίστανται και άλλες παράμετροι στο όλο ζήτημα, η Θεσσαλονίκη αποτελεί στόχο για τη Τουρκία και το ζήτημα αυτό πρέπει να ιδωθεί σε σχέση με το γενικότερο πλαίσιο εξάπλωσης της επιρροής αυτής της χώρας στα Νότια Βαλκάνια.
http://www.rimse.gr/