«Το ποιο επικίνδυνο από όλα τα ηθικά διλήμματα είναι όταν, είμαστε υποχρεωμένοι να κρύβουμε την αλήθεια για να βοηθήσουμε την αλήθεια να νικήσει»
«Στο τέλος θα θυμόμαστε, όχι τα λόγια των εχθρών μας, αλλά, την σιωπή των φίλων μας»
"Σε έναν κόσμο προπαγάνδας, η αλήθεια είναι πάντα μια συνωμοσία"

Λάϊος και Οιδίποδας


Το έπος της αρχαιότητας «Οιδιπόδεια» (έπη) ΧΑΘΗΚΕ στερώντας μας τους 6.000 στίχους, ΤΥΧΑΙΟ;

Η γέννηση του Οιδίποδα, έχει όλα τα στοιχεία εκείνα που στήνουν της θαυματουργή σωτηρία του έκθετου Μωυσή στα νερά του Νείλου.

Ο Λάιος ο βασιλιάς της Θήβας, για χρόνια δεν απόκτησε παιδιά και η συμβουλή του Δελφικού Μαντείου ήταν να μην αποκτήσει, διότι το παιδί που θα αποκτούσε θα έφερνε ανείπωτες συμφορές στη Θήβα και θα σκότωνε τον ίδιο.

Για κακή του όμως τύχη απέκτησε τον μικρούλη Οιδίποδα. Για να γλιτώσει όμως μια για πάντα από την προφητεία και τις συμφορές, πήρε και έβαλε τον μικρούλη σ’ ένα καλάθι ΠΙΣΣΩΜΕΝΟ και το έριξε στη θάλασσα , πιστεύοντας ότι έτσι θα χανόταν.

Το ρεύμα όμως πήρε το καλάθι και το έβγαλε απέναντι στην Κόρινθο. Εκεί το βρήκε η Περίβοια η γυναίκα του βασιλιά Πολίβου την ώρα που έκανε μπάνιο.

Η βασίλισσα κράτησε και μεγάλωσε τον τραγικό ήρωα Οιδίποδα, που με τις περιπέτειες του μας χάρισε τελικά απ’ το χέρι του μεγάλου τραγικού Σοφοκλή, τις γνωστές, παγκοσμίως αξεπέραστες τραγωδίες του. (Διόδωρος Σικ. 4.64.1).

Ίσως θα πρέπει εδώ να επισημάνω ότι η ιστορία του Οιδίποδα όπως τουλάχιστον μας την παρέδωσε ο μεγάλος τραγικός Σοφοκλής, με τους 3.238 συνολικά στοίχους του (Οιδίποδας επί Κολωνώ-1708 στίχους και Οιδίπους Τύραννος- 1530 στίχους) είναι απ’ τα ανεπανάληπτα συγγραφικά δώρα του κλασικού ελληνισμού στην ανθρωπότητα.

Το έπος της αρχαιότητας «Οιδιπόδεια» (έπη) ΧΑΘΗΚΕ στερώντας μας τους 6.000 στίχους ενός άλλου μεγάλου πνευματικού Έλληνα του 8ου π.χ. αιώνα που ασφαλώς κατέγραφε την ιστορία του Οιδίποδα όπως αυτή έφτανε σ’ αυτόν απ’ τα βάθη του μύθου. Πιθανός συγγραφέας του ο Λάκων Κιναίθων.

Από το βιβλίο του Μιχάλη Καλόπουλου το Βιβλική Θρησκεία -Το Μεγάλο Ψέμα.

Σπάστε τα δεσμά του φόβου.

Σχόλια