PRISM: "Safe Harbour"

Κίνδυνος να τιναχτεί στον αέρα η Συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ “Safe Harbour”


Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αντέδρασε έντονα στην πρόσφατη γνωμοδότηση του γενικού εισαγγελέα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σχετικά με τη συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ με την συμφωνία Safe Harbour, επικρίνοντας τους «πολλούς ανακριβείς ισχυρισμούς σχετικά με τις πρακτικές πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών» της.

Μετά από δύο χρόνια διαπραγματεύσεων, υπογράφηκε το 2000 η Συμφωνία SafeHarbour μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ.

Οι αμερικάνικες εταιρίες ακολουθούν πλέον τους ευρωπαϊκούς κανόνες για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των Ευρωπαίων, ακόμα και όταν δεν τα διαχειρίζονται σε σέρβερ στην Ευρώπη.

Σκοπός της συμφωνίας ήταν η επαρκής προστασία όσον αφορά στη μεταβίβαση των δεδομένων μεταξύ χωρών και οι αμερικάνικες εταιρίες πρέπει να ακολουθήσουν τους κανόνες.

Ωστόσο μετά το σκάνδαλο της NSA, υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για την αποτελεσματικότητα της Συμφωνίας και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε να ανασταλεί η ισχύς της.

Παρά το πλήγμα από το σύμβουλο του δικαστηρίου Yves Bot, η αποστολή των ΗΠΑ στην ΕΕ ανέφερε σε δήλωσή της τη Δευτέρα (28 Σεπτεμβρίου), «Είμαστε αισιόδοξοι ότι οι συζητήσεις μας θα ολοκληρωθούν σύντομα με ένα θετικό αποτέλεσμα και για τις δύο πλευρές».

Ο Bot δημοσίευσε τη γνώμη του την περασμένη εβδομάδα (23 Σεπτεμβρίου) καλώντας νομικά άκυρη τη συμφωνία Safe Harbour, λόγω της «συλλογής μεγάλης κλίμακας» των προσωπικών δεδομένων των πολιτών της ΕΕ στις ΗΠΑ, όπου δεν έχουν δικαστική προστασία.

Οι εταιρείες έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν δεδομένα από την Ευρώπη προς τις ΗΠΑ με βάση την συμφωνία, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει επαρκής προστασία της ιδιωτικής ζωής των δεδομένων.

Οι ΗΠΑ απέρριψαν τις δηλώσεις Bot ότι η προστασία δεδομένων στις ΗΠΑ είναι ανεπαρκής λόγω των μυστικών υπηρεσιών της χώρας. Στη νομική γνώμη του, ο Bot αναφέρεται ρητώς στις αποκαλύψεις του Edward Snowden το 2013 σχετικά με την επιτήρηση των δεδομένων της κυβέρνησης των ΗΠΑ που μεταφέρονται από άλλες χώρες.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν εμπλέκονται και δεν θα εμπλακούν στην αδιάκριτη παρακολούθηση οποιουδήποτε, συμπεριλαμβανομένων των απλών Ευρωπαίων πολιτών», απάντησε χθες η κυβέρνηση των ΗΠΑ.

«Το πρόγραμμα PRISM που η γνώμη του Γενικού Εισαγγελέα αναφέρει επικεντρώνεται στην πραγματικότητα εναντίον συγκεκριμένων έγκυρων στόχων ξένων μυστικών υπηρεσιών, είναι δεόντως εξουσιοδοτημένο από το νόμο, και είναι απολύτως σύμφωνο με πολλούς δημοσιευμένους ελέγχους και περιορισμούς.»

Οι διαρροές του Snowden ξεσκέπασαν το πρόγραμμα PRISM της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας, η οποία αναχαιτίζει σε γενικές γραμμές γενικές διαδικτυακές επικοινωνίες, συμπεριλαμβανομένων των Αμερικανών και Ευρωπαίων πολιτών, όχι μόνο υπόπτων ασφάλειας και ξένων στρατιωτικών στόχων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται στη διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης μιας νέας συμφωνίας Safe Harbour με τις ΗΠΑ, κάτι που η αποστολή των ΗΠΑ επαίνεσε για τη «σημαντική προστασία της ιδιωτικής ζωής και τα εμπορικά οφέλη» της.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σχετικά με τη συμφωνία Safe Harbour αναμένεται αργότερα αυτό το έτος.

Με τη συμφωνία Safe Harbour να κρέμεται από μια κλωστή, η Επιτροπή εργάζεται πάνω σε άλλες συμφωνίες κοινοχρησίας δεδομένων με τις ΗΠΑ και πέρασε τη «συμφωνία ομπρέλα» νωρίτερα αυτό το μήνα.

Η συμφωνία αυτή, η οποία προώθησε η Επιτροπή ως «αποκατάσταση της εμπιστοσύνης», θα επιτρέψει στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου των ΗΠΑ και της ΕΕ να ανταλλάσσουν δεδομένα, εφόσον συμμορφώνονται με ορισμένους περιορισμούς και προστασίας της ιδιωτικής ζωής. Η συμφωνία ομπρέλα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πριν τεθεί σε ισχύ.

Ακόμη, ένα νομοσχέδιο που θα δώσει στους Ευρωπαίους το δικαίωμα να αναλάβουν νομική δράση κατά των κυβερνητικών οργάνων των ΗΠΑ που παραβιάζουν τα δικαιώματα προστασίας των δεδομένων τους, αναμένει τώρα ψηφοφορία για έγκριση στη Γερουσία των ΗΠΑ. Η Δικαστική Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων ενέκρινε την προηγούμενη εβδομάδα το νομοσχέδιο. Οι πολίτες των ΗΠΑ έχουν ήδη παρόμοια νομικά δικαιώματα στην ΕΕ.

02/10/2015
Catherine Stupp

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο