«Το ποιο επικίνδυνο από όλα τα ηθικά διλήμματα είναι όταν, είμαστε υποχρεωμένοι να κρύβουμε την αλήθεια για να βοηθήσουμε την αλήθεια να νικήσει»
«Στο τέλος θα θυμόμαστε, όχι τα λόγια των εχθρών μας, αλλά, την σιωπή των φίλων μας»
"Σε έναν κόσμο προπαγάνδας, η αλήθεια είναι πάντα μια συνωμοσία"

Τρελαίνεσαι να ανεβάζεις selfie στο Δια-δίκτυο; Ώρα να πας στον ψυχίατρο


Μαρία Φεντορίσινα

Εκατό φωτογραφίες στο ίδιο μέρος, προκλητικές και γυμνές προσωπικές εικόνες για χάρη των like. Οι ψυχίατροι είναι βέβαιοι πως η νέα παθολογική μανία με τις selfie, τα αυτοπορτραίτα δηλαδή, οδηγεί στην εξάρτηση.

Η αθώα εκ πρώτης όψεως επιθυμία να μοιραστεί κανείς τις προσωπικές του φωτογραφίσεις, μπορεί να οδηγήσει στη θεραπεία από ψυχίατρο. Η εξάρτηση από το ίντερνετ σύντομα θα συμπεριληφθεί στον κατάλογο των ψυχικών ασθενειών και τότε, ανάλογη διάγνωση θα γίνεται και στους εξαρτημένους από τα online παιχνίδια, τα κοινωνικά δίκτυα ή της selfie. Ωστόσο, δεν χρήζουν θεραπείας όλοι οι λάτρεις των σέλφι.

Όπως εξηγεί ο πεπειραμένος επιστημονικός συνεργάτης του Ομοσπονδιακού ιατρικού ερευνητικού κέντρου ψυχιατρικής και τοξικομανίας του υπουργείου Υγείας της Ρωσίας, Λεβ Περεζόγκιν, «ουσιαστικά οι σέλφι είναι αυτοπορτραίτα και αυτά συμπεριλαμβάνονταν στα έργα σχεδόν κάθε καλλιτέχνη, είναι μια προσωπική έκφραση». Η θεραπεία είναι αναγκαία όταν κάποιος άνθρωπος δεν μπορεί να ζήσει χωρίς σέλφι, όταν επιδεικνύει το κάθε βήμα του. Όταν αυτό γίνεται έμμονη ιδέα, τότε πρέπει να πάει στο γιατρό.

Ο Περεζόγκιν αναφέρει ότι «οι γιατροί σήμερα έχουν ν’ αντιμετωπίσουν το παράφορο πάθος με τις φορητές συσκευές γενικότερα, και πιο συγκεκριμένα με τις σέλφι, μιας και αυτές αποτελούν μια μορφή της εξάρτησης από τις ηλεκτρονικές συσκευές. Για παράδειγμα, όταν κάποιος δεν μπορεί να ανεβάσει μια φωτογραφία, όταν δεν έχει ίντερνετ, ξεκινά ένα σύνδρομο έλλειψης ανάλογο μ’ εκείνο από την ηρωίνη. Φυσικά, πρόκειται για εξάρτηση και πρέπει να θεραπευτεί, μεταξύ άλλων και με φάρμακα».

Οι Selfie για μια κοπέλα

Βάσεις στήριξης για φωτογραφικές μηχανές, ειδικοί βραχίονες για σέλφι, χρονόμετρα και καλώδια, οι κατασκευαστές τεχνικού εξοπλισμού ικανοποιούν τις νέες επιθυμίες του καταναλωτή και η ζήτηση για ανάλογα προϊόντα αυξάνεται διαρκώς. Είναι χαρακτηριστικό ότι ορισμένα πάρκα αναψυχής στη Μόσχα εξετάζουν το ενδεχόμενο να νοικιάζουν βραχίονες για σέλφι στους επισκέπτες, για όσους τους ξέχασαν ή δεν επιθυμούν να κουβαλούν μαζί τους επιπλέον εξοπλισμό.

Όπως αναφέρει η 21χρονη Γιούλια από τη Μόσχα, για την ημέρα των γενεθλίων της ζήτησε μια βάση με τηλεχειριστήριο, επειδή με τον άντρα της ταξιδεύουν πολύ και θέλει να είναι και οι δυο τους στη φωτογραφία. «Σ’ ένα μέρος που μου αρέσει -εξηγεί- μπορώ να βγάλω ακόμη και 100 φωτογραφίες». Και ο σύζυγός της ,Αλεξέι, λέει: «Ήρθαν έτσι τα πράγματα που στα κοινωνικά δίκτυα τα περισσότερα like τα συγκεντρώνουν συγκεκριμένα οι σέλφι. Έχω ανεβάσει πολλές φορές φωτογραφίες από τη φύση, δρόμους, σπίτια, αλλά τα like εξακολουθούν να πηγαίνουν στις σέλφι, ακόμη και αν αυτές έχουν τραβηχτεί την ώρα που παίρνουμε πρωινό».

Οι ψυχολόγοι σημειώνουν πως η μανία των σέλφι έχει προσβάλλει τους νέους από τα 13 μέχρι τα 30, και κυρίως τις κοπέλες, οι οποίες εκτός από τις προσωπικές, αρέσκονται να τραβάνε και ομαδικές σέλφι.

Όλη για χάρη της selfie

Σημείο αναφοράς για πολλούς έχουν γίνει οι αστέρες της πολιτικής και της σόου μπίζνες, οι οποίοι βγάζουν πρόθυμα σέλφι με τους θαυμαστές τους. Το ίδιο δημοφιλείς είναι και οι αποκαλυπτικές φωτογραφίες διασημοτήτων που έχουν ληφθεί με τη βοήθεια του καθρέφτη και οι οποίες καταλήγουν κι αυτές διαδίκτυο, στην περίπτωση αυτή όμως, λόγω της δραστηριότητας των χάκερ.

Η ψυχολόγος Όλγκα Πεσκόβα αναφέρει ότι «μια γυμνή φωτογραφία σήμερα δεν προκαλεί έκπληξη σε κανέναν, δυστυχώς οι νέοι, στο κυνήγι της συλλογής όσο γίνεται περισσότερων προτιμήσεων στα κοινωνικά δίκτυα, φωτογραφίζονται με φόντο ένα κτίριο που φλέγεται, ανθρώπους που παλεύουν μεταξύ τους, είτε ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Αλλά υπάρχουν κι εκείνοι που απλώς αισθάνονται την ανάγκη να τύχουν περισσότερης προσοχής, που επιδιώκουν μεγαλύτερη επικοινωνία, και τότε αυτοί αρχίζουν ν’ ανεβάζουν στο διαδίκτυο τις φωτογραφίες τους με φόντο φαγητό, τη ντουλάπα, το ντους». 

Η επιθυμία ν’ αποθανατίζει κάποιος το κάθε βήμα του οδηγεί στο να πλημμυρίζουν τα κοινωνικά δίκτυα από συνηθισμένες σέλφι της καθημερινής ζωής, τις οποίες ακόμη και οι ίδιοι οι δημιουργοί τους δεν ξέρουν γιατί το κάνουν αυτό.

Ο Περεγκόζιν υποστηρίζει ότι «ζούμε στην εποχή του εγωκεντρισμού, πολύς κόσμος δεν καταλαβαίνει ούτε τον κοινωνικό ρόλο του, ούτε το που ανήκει ως προσωπικότητα, και από εδώ πηγάζει η αναζήτηση πειραμάτων. Όπως και η επιθυμία ν’ αλλάξεις 10 φορές δουλειά, 20 φορές σύντροφο. Είναι η αιώνια αναζήτηση του εαυτού σου, να κατανοήσεις ποιος είσαι και τι μπορείς να κάνεις. Στη διαδικασία της αναζήτησης της ταυτότητας εμφανίζεται ο ναρκισσισμός, η επιθυμία να βλέπεις τον εαυτό σου, να τον επιδεικνύεις και να λαμβάνεις την επιδοκιμασία των άλλων».

Η τρέλα με τις σέλφι έχει ήδη οδηγήσει σε ορισμένες απαγορεύσεις. Ο αρχισυντάκτης του αμερικανικού Vogue απέκλεισε τις σέλφι στο χορό του ινστιτούτου ενδυμασίας, ο γενικός διευθυντής του φεστιβάλ των Καννών απαγόρεψε να τραβούν σέλφι πάνω στο κόκκινο χαλί. Να φωτογραφίζεις τον εαυτό σου απαγορεύεται στην Εθνική πινακοθήκη του Λονδίνου, στο Μουσείο σύγχρονης τέχνης της Νέας Υόρκης, στην Εθνική πινακοθήκη της Αυστραλίας. Στη Ρωσία, αυτές έχουν απαγορευτεί στην Κρατική πινακοθήκη Τρετιακόφ. Ειδικοί επισημαίνουν ότι αυτή είναι μόνο η αρχή στον αγώνα εναντίον του αυτοθαυμασμού.

Σχόλια