Yeni Şafak: «23 Bın Kişilik Mafya Ordusu», «23 Χιλιάδες Άτομα ο Στρατός Μαφίας»


ΤΟΥΡΚΙΑ: ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΦΙΑΣ ΜΕ «ΕΘΝΙΚΕΣ» ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ

Νίκος Χειλαδάκης

Σε ένα αποκλειστικό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας, Yeni Şafak με τον χαρακτηριστικό τίτλο, «23 Bın Kişilik Mafya Ordusu», δηλαδή, «23 Χιλιάδες Άτομα ο Στρατός Μαφίας», αποκαλύπτονταν ότι στην σημερινή Τουρκία υπάρχει και δρα ένας ολόκληρος οργανωμένος παραστρατιωτικός μηχανισμός, που ανήκει στην τουρκική μαφία και ο οποίος αριθμεί 23.000 άτομα και που έχει παρακλάδια σε όλους σχεδόν τους τομείς της δημόσιας ζωής. Αλλά το πιο ενδιαφέρων σε αυτό το δημοσίευμα είναι ότι κανείς δεν «πειράζει» αυτόν τον «στρατό», καθώς συχνά παίζει τον ρόλο του κύριου υπερασπιστή των εθνικών συμφερόντων της γειτονικής χώρας.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, η οποία επικαλείται στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Ασφαλείας και του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, στην τουρκική επικράτεια γενικότερα υπάρχουν και δρουν περί τις 150 οργανωμένες ομάδες της τουρκικής μαφίας . Η μεγάλη πλειοψηφία αυτού του «μαφιόζικου στρατού», δραστηριοποιείται συχνά για να εξυπηρετήσει τα τουρκικά συμφέροντα ακολουθώντας το χτυπητό παράδειγμα των ιστορικών μεγάλων Τούρκων μαφιόζων-παρακρατικών, όπως των Αμπντουλάχ Τσατλί, Αλί Αγτσά, Αλαεντίν Τσακιτζί, Ομέρ Λουτφού Τοπαλ, Χαλούκ Κιτρζί και άλλων που είχαν γίνει γνωστοί από το περίφημο σκάνδαλο του Σουσουρλούκ.

Τα κέντρα δράσης αυτού του «ιδιότυπου» τουρκικού στρατού της μαφίας, βρίσκονται στις πόλεις Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα, Σμύρνη, Προύσα, Μερσίνα, Άδανα, και Σαμψούντα στον Πόντο, ενώ οι κυριότερες ομάδες των μαφιόζων είναι οι «Σακαριαλάρ», (της περιοχής του Σαγγαρίου), «Καραντενιζιλέρ», (οι Πόντιοι), «Εγκελιλέρ», (της περιοχής του Αιγαίου που μας ενδιαφέρει άμεσα γιατί ασχολούνται με την διακίνηση λαθρομεταναστών), «Ισταμπουλουλάρ», (της Κωνσταντινούπολης, εδώ υπάρχει κανονική χαρτογράφηση της διάταξης των ομάδων της μαφίας), «Κοτζαελιλέρ», (της ασιατικής πλευράς της Κωνσταντινούπολης), «Αντανανιλάρ» (της περιοχής των Αδάνων), «Ιτσ-αναντολουλάρ», ( της Ανατολίας), «Σουρμενελιλέρ’, ( της περιοχής των Σουρμένων του Πόντου), και «Γκιουνέι-ντογουλάρ», (της νοτιοανατολικής Τουρκίας, όπου εμπλέκονται και οι Κούρδοι.

Ο μαφιόζικος αυτός στρατός έχει «εθνικό ρόλο» όπως αναφέρεται και είναι χαρακτηριστικό το πώς αποδίδεται αυτός ο ρόλος στην δράση της τουρκικής μαφίας, από μια μεγάλη έρευνα της τουρκικής επιθεώρησης, «Aksyon», με τίτλο, «Η μαφία έσωσε την επιχείρηση στην Κύπρο το 1974». Σύμφωνα με την αποκαλυπτική αυτή έρευνα, το 1974 η Τουρκία, που «αναγκάστηκε» να πραγματοποιήσει την εισβολή στην Κύπρο, (ειρηνική επέμβαση την ονομάζουν Τούρκοι), βρέθηκε σε δύσκολη θέση, καθώς τα πράγματα δεν ήταν όπως τα περίμενε. Ο μεγάλος κίνδυνος ήταν όχι τόσο στο στρατιωτικό πεδίο, όπως τονίζει η ερευνά του τουρκικού περιοδικού, αλλά στην ολοκληρωτική κατάρρευση της τούρκικης οικονομίας που δεν μπορούσε να «σηκώσει» την τουρκική εισβολή.

Όπως αποκαλύπτει ο τότε ειδικός Επιθεωρητής της Γενικής Ασφαλείας, Mahmut Çengiz, η τουρκική οικονομία βάδιζε προς την ολοκληρωτική κατάρρευση, καθώς δεν μπορούσε να σηκώσει το βάρος της εισβολής ενώ είχαν παρατηρηθεί σοβαρά και πολύ ανησυχητικά φαινόμενα αυτοδιάλυσης του τουρκικού κράτους. Στην δύσκολη αυτή συγκυρία και ενώ στην Άγκυρα προσπαθούσαν να βρούνε μια διέξοδο, έσπευσε η τουρκική μαφία, που από τότε είχε τεράστια κυκλώματα.

Με εντολές της στα «δίχτυα του εξωτερικού», άρχισε να διοχετεύει τεράστιες ποσότητες συναλλάγματος στην τουρκική αγορά, ενώ βοηθούσε τα τουρκικά στρατεύματα με υλικό και μαύρα κονδύλια, που απέρρεαν κυρίως από το λαθρεμπόριο ναρκωτικών. Δεν είναι δηλαδή αβάσιμο να ισχυριστεί κανείς, όπως ισχυρίζεται ο Mahmut Çengiz , ότι η τουρκική μαφία ήταν αυτή που έσωσε κυριολεκτικά στο παραπέντε την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, αλλά και την ίδια την Τουρκία, και την οικονομία της που κατέρρεε στο βάρος των εξελίξεων της εποχής εκείνης.

Εκτός όμως από την Κύπρο όπου οργιάζει και σήμερα η τουρκική μαφία, γίνονται αναφορές και για τον ρόλο της στον εμφύλιο της Συρίας όπου επίσης έχει αναπτύξει πολλά επικερδή «κυκλώματα». Άλλωστε μια γεύση από αυτή την μαφία έχουν πάρει οι νεοέλληνες από την «πλημμυρίδα» των τουρκικών σήριαλ που έχουν κατακλύσει τα τελευταία χρόνια την ελληνική οθόνη!

Μετά από όλες αυτές τις αποκαλύψεις δεν είναι αδικαιολόγητοι οι χαρακτηρισμοί που έχουν δοθεί κατά καιρούς στην Τουρκία, σαν κράτος-μαφία, ενώ ένας από τους πιο επικερδείς κλάδους της είναι η μεταφορά εκατοντάδων χιλιάδων μουσουλμάνων από τα ανατολικά της σύνορα προς την χώρα μας.

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη