Το γεωπολιτικό τρίγωνο Ινδία – Ρωσία - ΗΠΑ

Αυτό είναι ακριβώς που θέλει η Δύση – να διατηρήσει την Ινδία σε μια ειρηνική νοοτροπία και να αποδυναμώσει το μαχητικό πνεύμα της.

Διότι, αν οι Ινδοί παραμένουν ειρηνιστές τότε θα είναι ευκολότερο για την Δύση να διεισδύσει ακόμη μια φορά.

Οι Αμερικανοί αναμιγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις της Ινδίας, ενώ οι Ρώσοι δεν το κάνουν.

Το ειδύλλιο Modi- Obama δεν πρόκειται να διαρκέσει καθώς οι σχέσεις Ινδίας-ΗΠΑ δεν έχουν τη στρατηγική διάσταση και το ειδικό βάρος που διέπει τους δεσμούς της Μόσχας με το Νέο Δελχί.

Η Ρωσία είναι μια χώρα με την οποία η Ινδία έχει μια στρατηγική σχέση για δεκαετίες. Η Αμερική είναι ένα μέρος όπου οι Ινδοί μεταναστεύουν για μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Αυτό περιγράφει το πώς οι Ινδοί βλέπουν τις δύο κορυφαίες υπερδυνάμεις. Είναι τόσο απλό. Η πρόσφατη επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην Ινδία δεν θα αλλάξει αυτή την πραγματικότητα, και όσοι κάνουν λόγο για δραματικές αλλαγές στην εξωτερική πολιτική της Ινδίας είναι είτε ανόητοι ή ερασιτέχνες - ή και τα δύο.

«Οι καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ είναι μια φιλοδοξία, οι δεσμοί με τη Ρωσία είναι η πραγματικότητα», λέει ο Bharat Karnad, καθηγητής Σπουδών Εθνικής Ασφάλειας στο Κέντρο Πολιτικής Έρευνας. «Δεν υπάρχει καμία ουσιαστική αλλαγή εν εξελίξει στην πολιτική, οπωσδήποτε τίποτα σε βάρος των σχέσεων της Ινδίας με τη Μόσχα, ειδικά επειδή, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, η Ρωσία έχει συνεργαστεί με την Ινδία και συνεχίζει να το κάνει, σε στρατηγικά ευαίσθητα πρότζεκτ υψηλής τεχνολογίας που κυμαίνονται από πυραύλους, πυρηνικά υποβρύχια και την πέμπτη γενιά μαχητικών αεροσκαφών».

Κατά τη διάρκεια των περασμένων δεκαετιών, αμερικανοί πρόεδροι επισκέφθηκαν την Ινδία, ομοίως, πρωθυπουργοί της Ινδίας επισκέφθηκαν την Αμερική. Αλλά η δυναμική της σχέσης Ινδίας-ΗΠΑ δεν έχει αλλάξει ιδιαίτερα. Και γιατί να αλλάξει; Οι ΗΠΑ είναι ο ηγέτης του δυτικού κόσμου, η ευημερία της οποίας στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην παγκόσμια κυριαρχία. Η Ινδία, από την άλλη πλευρά, είναι μέλος των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) ομάδα που έχει ως στόχο να τερματίσει την κυριαρχία του αμερικανοκεντρικού μπλοκ.

«Modi’s operandi»

Έτσι, τίθεται το ερώτημα - γιατί ο πρωθυπουργός Narendra Modi και ο Obama οργάνωσαν βιαστικά αυτό το σόου την Ημέρα της Δημοκρατίας;

Είναι εύκολο να καταλάβουμε τη στάση των ΗΠΑ. Έχοντας απαγορεύσει στον Modi την είσοδο στη χώρα για μια δεκαετία - μια απόφαση που ελήφθη λόγω της έντονης άσκησης πιέσεων από Ινδούς αριστεριστές, Χριστιανούς, Αμερικανικές ομάδες ευαγγελιστών και ινδικές μουσουλμανικές οργανώσεις- οι ΗΠΑ ήθελαν να επανορθώσουν, κολακεύοντας τον νεοεκλεγέντα και ιδιαίτερα δημοφιλή ηγέτη της δεύτερης πολυπληθέστερης χώρας του κόσμου σε μια εποχή που η πιο πυκνοκατοικημένη χώρα (Κίνα) και η χώρα με τις περισσότερες πυρηνικές βόμβες (Ρωσία) αυξάνουν την ισχύ τους.

Ο λόγος που ο Modi αποφάσισε να συγχωρήσει και να ξεχάσει, δεν μπορεί να εξηγηθεί από την ινδουιστική φιλοσοφία του «Ο φιλοξενούμενός μου είναι ο Θεός μου», αλλά με το γεγονός πως οι σχέσεις του με τις Ηνωμένες Πολιτείες παρέμεναν ψυχρές και αυτό αντανακλούσε και στους υπόλοιπους ηγέτες που θα τον αντιμετώπιζαν περίπου ως παρία.

Τα ινδικά μέσα ενημέρωσης έκαναν πρόθυμα τη δουλειά τους, τα ενεργούμενα υπό την CIA επανέφεραν για ακόμα μια φορά τις ψευδείς ιστορίες για τη συμμετοχή του Modi στις αντιμουσουλμανικές ταραχές του 2002 –παρά το γεγονός πως αυτός ο ισχυρισμός έχει απορριφτεί από τα ινδικά δικαστήρια. Ως εκ τούτου, ήταν ζήτημα εσωτερικής πολιτικής αυτό που ανάγκασε το νέο Πρωθυπουργό να καλέσει τον Ομπάμα για την παρέλαση.

Υπάρχει ωστόσο ακόμα ένας βασικός λόγος για τον οποίο το ειδύλλιο Ινδίας-ΗΠΑ είναι σαν την άνοιξη στην τούνδρα - οι Αμερικανοί αναμιγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις της Ινδίας, ενώ οι Ρώσοι δεν το κάνουν.

Στις 27 Ιανουαρίου, λίγες ώρες πριν πετάξει για τη Σαουδική Αραβία, ο Obama μπήκε σε περιοχές που δεν είχε κανένα δικαίωμα να το κάνει: «Κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να ασκεί την πίστη του με τον τρόπο που επιλέγει ή να μην ασκεί καμία πίστη, πράττοντάς το ελεύθερα χωρίς διώξεις ή φόβο».

Ο Obama ασφαλώς αναφερόταν στο πρόγραμμα του κυβερνώντος κόμματος BJP, δηλαδή τη μεταστροφή των ινδών μουσουλμάνων και Χριστιανών σε ινδουιστές. Είναι χωρίς αμφιβολία ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα, αλλά οι ΗΠΑ δεν έχουν απολύτως κανένα έννομο συμφέρον στην υπόθεση.

Έχοντας σχεδόν αφανίσει τους αυτόχθονες αμερικανούς ινδιάνους και γκετοποιήσει τον μαύρο πληθυσμό, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν καμία ηθική νομιμοποίηση. Στην πραγματικότητα, αυτό θα ήταν σπουδαίο εάν ο Obama μιλούσε για θρησκευτική ανεκτικότητα στη Σαουδική Αραβία, φυσικά κανένας αμερικανός πρόεδρος δεν το έχει κάνει αυτό.

Τέτοιου είδους κηρύγματα απευθύνονται σε «ήπια» κράτη, όπως η Ινδία.

Φαύλος κύκλος

Κάθε φορά που ένας αμερικανός ηγέτης επισκέπτεται την Ινδία, ο παροξυσμός που προκαλείται στα ΜΜΕ, αναφέρεται στην αναδιαμόρφωση των σχέσεων Ινδίας-ΗΠΑ και ξεχνάμε πως τέτοιες επισκέψεις στο παρελθόν δεν είχαν σπουδαία αποτελέσματα. Θυμάστε τον Jimmy Carter και την επίσκεψή του στην Ινδία το 1978;

Η κυβέρνηση, μετονόμασε ένα χωριό στην περιοχή Haryana προς τιμήν του. Φυσικά το «Carterpuri» δεν υπάρχει πλέον αφού έχει μετονομαστεί σε Daulatpur Nasirabad και κανείς δεν το θυμάται, όμως το γεγονός πως όταν ο Ronald Reagan αντικατέστησε τον Carter, η σχέση της Ινδίας με τις ΗΠΑ πήρε την κάτω βόλτα.

Αυτή τη φορά η ινδική ηγεσία δεν το παράκανε, όμως τα άσχετα Ινδικά ΜΜΕ ξεκίνησαν και πάλι τις εικασίες για το στρατηγικό πλεονέκτημα των σχέσεων του Νέου Δελχί με την Ουάσιγκτον. Για εκείνους που αναμένουν μια πλημμύρα αμερικανικής στρατιωτικής τεχνολογίας στον μεταποιητικό τομέα της Ινδίας, εδώ είναι η είδηση – όλη η αμερικανική προσφορά περιορίζεται στην τεχνολογία για την ανάπτυξη ενός μεσαίου βεληνεκούς μη επανδρωμένου. Ναι, ρίχνουν στην Ινδία ένα παιχνίδι.

Ο εκδότης ενός ινδικού περιοδικού είπε πως γνωρίζει από «κορυφαίες κυβερνητικές πηγές» πως οι ΗΠΑ θα προσφέρουν στην Ινδία τα F-35 stealth και ίσως ακόμη και το απόρρητο F-22.
 
Η ευγενική απάντηση που έλαβε ήταν πως η Ινδία δεν χρησιμοποιεί πλέον τα αποτυχημένα F-35 και ότι η αμερικανική νομοθεσία απαγορεύει την εξαγωγή του F-22 ή της τεχνολογίας του.

Εκτός αυτών, η Ρωσία και η Ινδία αναπτύσσουν από κοινού την πέμπτη γενιά μαχητικών αεροσκαφών που πιθανώς θα είναι ανώτερη από τα δύο αμερικανικά αεροσκάφη.

Η πραγματικότητα είναι πως ο Ινδικός στρατιωτικός εξοπλισμός θα συνεχίσει να είναι σε μεγάλο βαθμό Ρωσοκεντρικός. Όπως με τα μαχητικά stealth, η Ινδία με τη Ρωσία συνεργάζονται στο σχεδιασμό οπλικών συστημάτων υψηλής τεχνολογίας, όπως το πυρηνικό υποβρύχιο Arihant και οι υπερηχητικοί πύραυλοι BrahMos. Έπειτα υπάρχει και αυτό που φοβούνται ιδιαίτερα, το υποβρύχιο πυρηνικής επίθεσης κλάσης Akula που η Μόσχα έχει μισθώσει στο ινδικό ναυτικό. Ένα δεύτερο πυρηνοκίνητο υποβρύχιο αναμένεται σύντομα. Όπως λέει ο Ρώσος πρέσβης Alexander Kadakin, καμία χώρα εκτός από τη Ρωσία δεν θα προσφέρει ένα πυρηνικό υποβρύχιο στην Ινδία.

Και τέλος, γιατί κάθε Αμερικανός πρόεδρος, όταν επισκέπτεται την Ινδία δηλώνει πως ο ίδιος, η γυναίκα του, η οικογένειά του, οι φίλοι του και ουσιαστικά το σύνολο των ΗΠΑ εμπνέονται από τον Γκάντι; Όταν είναι γνωστό πως οι αμερικανοί εμπνέονται από στρατηγούς όπως ο Μέγας Αλέξανδρος, ο George Patton και ο George Washington. Εν πάση περιπτώσει, αυτό είναι ένα μεγάλο ψέμα. Διότι, αν πράγματι οι αμερικανοί εμπνέονταν από τον Γκάντι, δεν θα έπρεπε να βρίσκονται διαρκώς σε κάποιο πόλεμο.

Δυστυχώς, κανένας Ινδός δεν προσβάλλεται όταν οι ηγέτες της Δύσης αναφέρονται αποκλειστικά στον Γκάντι, ως εάν η χώρα δεν είχε κανέναν άλλο μεγάλο ηγέτη στα πάνω από 5000 χρόνια της καταγεγραμμένης ιστορίας της. Αντίθετα, σε πολλούς Ινδούς φαίνεται πως αρέσει. Αυτό είναι ακριβώς που θέλει η Δύση – να διατηρήσει την Ινδία σε μια ειρηνική νοοτροπία και να αποδυναμώσει το μαχητικό πνεύμα της. Διότι, αν οι Ινδοί παραμένουν ειρηνιστές τότε θα είναι ευκολότερο για την Δύση να διεισδύσει ακόμη μια φορά. Ο Obama ακολουθεί αυτό το ίδιο παλιό σενάριο.

RAKESH KRISHNAN SIMHA

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη