«Το ποιο επικίνδυνο από όλα τα ηθικά διλήμματα είναι όταν, είμαστε υποχρεωμένοι να κρύβουμε την αλήθεια για να βοηθήσουμε την αλήθεια να νικήσει»
«Στο τέλος θα θυμόμαστε, όχι τα λόγια των εχθρών μας, αλλά, την σιωπή των φίλων μας»
"Σε έναν κόσμο προπαγάνδας, η αλήθεια είναι πάντα μια συνωμοσία"

Ἡ …«ἀδέσμευτη» Εβραϊκή …δημοσιογραφία μὲ τὰ …«τυχερά» της

Ἡ …«ἀδέσμευτη» …δημοσιογραφία μὲ τὰ …«τυχερά» της!!!


Γράφει ὁ Νῖκος Ῥούσσης

Έχουμε και λέμε, λοιπόν….

-1976: Νεαρός συντάκτης, τότε, του «Οικονομικού Ταχυδρόμου» παρίσταμαι, κατόπιν προσκλήσεως, σε μία συνέντευξη Τύπου που έδινε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεταλλοβιοτεχνών Αδαμόπουλος (στέλεχος του ΚΚΕ) προς τους δημοσιογράφους του οικονομικού ρεπορτάζ. Μέσα στο ντοσιέ με τα ενημερωτικά χαρτιά, ανακαλύπτω κλειστό φάκελο με 5.000 δραχμές. Σηκώνομαι και ρωτάω των πρόεδρο τι σημαίνει αυτό; O Αδαμόπουλος γίνεται πατζάρι και κατ’ ιδίαν μου εκμυστηρεύεται ότι «έτσι τον συμβούλευσαν να κάνει για πάρει δημοσιότητα η συνέντευξη», τα καϊνάρια του οικονομιού ρεπορτάζ αποχωρούν σε ένδειξη διαμαρτυρίας και μου κουνούν το δάκτυλο, λέγοντάς μου ότι «χαλάω την πιάτσα».

-1978: Ο επονομαζόμενος και μπάρμπα-Γιάννης ο Λάτσης, έχει καλέσει τους δημοσιογράφους του οικονομικού ρεπορτάζ επάνω σ’ ένα πλοίο του στον Πειραιά, για να μας αναγγείλει ότι, μετά το άνοιγμα του Σουέζ, στέλνει στόλο και τεχνική βοήθεια στην Μέση Ανατολή. Βρίζει χυδαία και δημόσια την τότε πολιτική ηγεσία του τόπου, ότι είναι μαλάκες, άχρηστοι και ότι δεν μπορούν να προβλέψουν καμμία κατάσταση, για το καλό της ελληνικής οικονομίας και της χώρας. Οι επικεφαλής του αποκαλούμενου -και τότε- λόμπυ του οικονομικού ρεπορτάζ χασκογελούν και χειροκροτούν, χωρίς να κρατούν σημειώσεις.

«Tι χειροκροτάτε ρε καριόλια», τους λέει φόρα παρτίδα ο μεγαλοεφοπλιστής. «Πάρτε τα φακελλάκια στο ντοσιέ και γράψτε κάτι ν’ αβαντάρετε την προσπάθεια».

Αντέδρασα οργισμένος και ήλθε ο Λάτσης και μ’ έπιασε από τον ώμο.

Καταλαβαίνω, μου λέει, είσαι καινούριος αλλά αν δεν συμμορφωθείς με την πιάτσα, είσαι χαμένος.
-1982: Στα ΝΕΑ πλέον, με μεταγραφή από τον «Οικονομικό», έχω προϊστάμενο τον Κακαουνάκη και κτυπά το τηλέφωνό μου. Ένας φίλος («πηγή» που λέμε) μου μεταφέρει την πληροφορία ότι έχει γίνει ντού στα γραφεία της ΑΓΕΤ Ηρακλής στην Λυκόβρυση, προκειμένου να κατασχεθούν έγγραφα που αποδεικνύουν την λαθραία εξαγωγή συναλλάγμος εκατοντάδων χιλιάδων δολλαρίων, που είχε κάνει ο Τσάτσος στην αλλοδαπή, φοβούμενος την επικράτηση του Ανδρέα Παπανδρέου. Το λέω στον προϊστάμενο και ζητάω φωτογράφο να φύγω για το σημείο.

Κάτσε κάτω μου λέει ο Κακαουνάκης, θα πάει ο Δημάκας (τριών μηνών συντάκτης, σταλμένος από το ΠΑΣΟΚ) με φωτογράφο και εσύ θα συντονίσεις από εδώ το ρεπορτάζ. Κάτι φωτογραφίες που τράβηξε τότε ο Άγης ο Λιόντας, στις οποίες φαίνονταν καθαρά το αμάξι του πρώην ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού Γιώργου Σιδέρη να μεταφέρει όλο το αρχειακό υλικό από τα γραφεία της ΑΓΕΤ, δεν δημοσιεύθηκαν ποτέ.

Λεπτομέρειες:

*Ο Σιδέρης είχε μία ασφαλιστική εταιρεία, στην οποία είχε ασφαλίσει όλο το προσωπικό της ΑΓΕΤ, ήταν κολλητός φίλος του Κακαουνάκη και όταν έρχονταν στα ΝΕΑ τις γιορτές, για να παίξει ζάρια, άνοιγε μία βαλίτσα ντίγκα στο πεντοχίλιαρο.

*Αργότερα διεπίστωσα, από μία λίστα που μούδωσε ο τότε προϊστάμενος των Δημοσίων Σχέσεων του Τσάτσου, Θόδωρος Καλούδης, ότι ο Κακαουνάκης ήταν πρώτος στα pay roll της εταιρείας του Τσάτσου.!-1985: Ένας φίλος από την Ομοσπονδία Εκτελωνιστών, μου έχει δώσει μία πλαστή ταυτότητα μέλους και μπαίνω ζούλα και με το μαγνητόφωνο ύπό μάλης, στο ετήσιο συνέδριο της Ομοσπονδίας όπου οι άνθρωποι, αρχίζουν και ξερνούν για μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής, που απεκάλυψαν και δεν διερευνήθηκαν ποτέ. Συγκεντρώνω ένα τεράστιο υλικό και κατόπιν συνεννοήσεως με τον Καραπαναγιώτη (και ευπατρίδη της ελληνικής δημοσιογραφίας αποκαλούμενο) αρχίζω να δημοσιεύω κομμάτια μιας μεγάλης έρευνας για το πως οι μεγάλες πολυεθνικές της Ελλάδος φοροδιέφευγαν.

Πρώτο κομμάτι για την φοροδιαφυγή μιας Γερμανικής εταιρείας που έφτιαχνε ρουλεμάν για αγροτικά μηχανήματα, δεύτερο κομμάτι για μία άλλη πολυεθνική (που δεν θυμάμαι και να με συγχωρείτε) κι εκείνο το βράδυ, συνέτασα μετά μανίας το κομμάτι που αφορούσε στην φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή που είχε κάνει στην Ελλάδα η Κόκα-Κόλα.

Την ώρα που έγραφα, εμφανίσθηκε σαν φάντασμα από επάνω μου, ο Μανώλης ο Μαυρομάτης (σπόρ κάστερ και στο αθλητικό τμήμα των ΝΕΩΝ τότε και μετέπειτα ευρωβουλευτής της ΝΔ και κολληράτι του Σαμαρά). Έρριξε μια διακριτική ματιά στο κείμενό μου και έφυγε ήσυχα όπως ήλθε.

Σε μισή ώρα με κάλεσε ο μακαρίτης ο ευπατρίδης που λέγαμε, μου ανακοίνωσε ότι είναι αναγκασμένος να διακόψει την έρευνα που δημοσιεύαμε, καθότι δεν …πούλαγε και αναγνωρίζοντας ότι είμαι πολύ κουρασμένος, μού έδωσε μία εβδομάδα άδεια.

Τις επόμενες εβδομάδες τα ΝΕΑ είχαν πλημμυρίσει άπό άμεσες και έμμεσες διαφημίσεις της Κόκα Κόλα και κατόπιν ερεύνης έμαθα ότι ο Μανώλης ο Μαυρομμάτης ήταν μισθοδοτούμενος, ώς άτυπος επικεφαλής των Δημοσίων Σχέσεων αυτής της πολυεθνικής στην Ελλάδα.

-1986: Ξεσπάει το σκάνδαλο της Τραπέζης Κεντρικής Ελλάδος, όπου έχει εξαφανισθεί ο τότε πρόεδρος της (με τρία διαβατήρια) Φειδίας Δούκαρης, έχοντας μεταβιβάσει στο εξωτερικό ένα δυσθεόρατο ποσό και αφήνοντας την Τράπεζα σύξυλη, για να την κρατικοποιήσει μετέπειτα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Δικηγόρος των εργαζομένων, στους οποίους είχε έντεχνα φορτώσει ο Δούκαρης όλη αυτή την ιστορία, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος (ο μπαμπάς της απροσάρμοστης).

Με την συνεργασία του και με βάση το ρεπορτάζ μου, αποκαλύπτω ότι ιδρυτικό μέλος της Τραπέζης Κεντρικής Ελλάδος ήταν η γυναίκα του Σημίτη Δάφνη, ότι ο μεγαλύτερος μέτοχος της ήταν ο αποθανών Χρήστος Λαμπράκης και ότι στα pay roll – έτσι χωρίς λόγο και αιτία- αυτής της Τραπέζης ήταν ο τότε διευθυντής του Οικονομικού Ταχυδρόμου Γιάννης Μαρίνος (μετέπειτα ευρωβουλευτής της ΝΔ), ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας Δημήτρης Στεργίου και όλο το λόμπυ του οικονομικού ρεπορτάζ (Κράλογλου, Δανός, Βλάχος κ.α)

…και μετά ήλθαν οι μέλισσες, ο …Μαυρίκος και ο Παππάς που θα εξυγιάνει τον χώρο της ενημερώσεως.

Περί «μυστικών» συναντήσεων εκδοτών και διαπλεκομένων

-1990-1992: Όντας άνεργος, μετα το κλείσιμο της «ΠΡΩΤΗΣ», αναζητούσα επί ματαίω εργασία, στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα της εποχής, καθόσον οι εφημερίδες με είχαν αποκλείσει.


Δέχθηκα ένα τηλέφωνο από τον Γιάννη Ρουμπάτη (σημερινό επικεφαλής της ΕΥΠ, πρώην στενό συνεργάτη του Κοσκωτά στην ΓΡΑΜΜΗ ΑΕ και πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο της κυβερνήσεως του Ανδρέα Παπανδρέου), που μου πρότεινε να πάω να δουλέψω μαζί του, σε μία ραδιοφωνική εκπομπή που είχε στον Σκάϊ, με τον εμπνευσμένο τίτλο «Κι’ αύριο ημέρα είναι».

Ξαφνιάσθηκα, είναι η αλήθεια, με την «εξέλιξη» του συναδέλφου αλλά-λόγω του ότι, ως συνήθως, είχα απόλυτη ανάγκη από δουλειά-πήγα και τον είδα.

Μου γνώρισε το «δεξί χέρι» της εκπομπής του, τον Κώστα τον Βαξεβάνη και χωρίς δεύτερη συζήτηση με πήγε στον …Αλαφούζο.

Χαμογελαστός ο Γιάννης, με χαιρέτισε, μου είπε ότι χάρηκε που με γνώρισε προσωπικά και μετά μου ανακοίνωσε ότι, ο μηνιαίος μισθός μου θα ήτανε 400 χιλιάδες δραχμές, τα μισά με μισθολόγιο, το ένα τρίτο με ΔΠΥ και το άλλο ένα τρίτο ….μαύρα.

Τι θα πεί «μαύρα», τον ρώτησα…

Θα πεί ότι, τον μισθό σου θα τον παίρνεις κανονικά, θα κόβεις κι’ ένα δελτίο παροχής υπηρεσιών για τα εκατό χιλιάρικα και τα υπόλοιπα, θα πηγαίνεις μία συγκεκριμένη ημερομηνία στο λογιστήριο και θα τα παίρνεις χωρίς παραστατικά, χέρι μέ χέρι.

Κατάλαβες, μου λέει.

Κατάλαβα του απήντησα και ξεκίνησα την δουλειά.

Έναν χρόνο πριν, στις εκλογές του 1989, κανένα κόμμα δεν είχε μπορέσει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση και δημιουργήθηκε κυβέρνηση κοινής αποδοχής Νέας Δημοκρατίας και Συνασπισμού της Αριστεράς με πρωθυπουργό τον Τζαννή Τζανετάκη.

Κατά την διάρκεια της συγκυβερνήσεως, οι καταγγελίες σε βάρος στελεχών της κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ για οικονομικά σκάνδαλα, οδήγησαν στην παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, το οποίο στο τέλος θα τον αθωώσει.

Εν τω μεταξύ, είχε μεσολαβήσει η οικουμενική Κυβέρνηση του Ξενοφώντα Ζολωτά και η εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του 1990, με αρχηγό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

Κάργα αντιδεξιός από την φύση μου, ξεκίνησα μία σειρά από ρεπορτάζ, για την απόπειρα της κυβερνήσεως Μητσοτάκη να ιδιωτικοποιήσει την πολεμική βιομηχανία της ΠΥΡΚΑΛ, να καταργήσει (όπως τό έκανε) το Σώμα Ορκωτών Λογιστών, πού έκανε ελέγχους σ’ όλες τις εταιρείες και έβγαζε …λαγούς και να ξεπουλήσει την πάλαι ποτέ κραταιά ελληνική τσιμεντοβιομηχανία, την ΑΓΕΤ Ηρακλής.

Για κάνα εξάμηνο δεν είχαμε πρόβλημα, μέχρι την στιγμή που ο Ρουμπάτης, έφυγε για διήμερη αποστολή (δεν θυμάμαι πού) και ανέλαβα εγώ, για δύο βράδυα την ευθύνη της εκπομπής.

Τότε ήταν πολύ υψηλά στην ειδησεογραφία η προσπάθεια της κυβερνήσεως Μητσοτάκη να ιδιωτικοποιήσει τον ΟΤΕ.

Κάλεσα, λοιπόν, με δική μου πρωτοβουλία, στο στούντιο της εκπομπής τα παιδιά της ΑΣΚΕ (Ανώτατη Συνέλευση Κοινωνικού Ελέγχου) του ΟΤΕ, τον Γιώργο τον Σκαρπέλλη (ΠΑΣΟΚ και είναι ακόμη προφυλακισμένος), τον Παναγιώτη Κελαϊδή (γνήσιος αριστερός που τον έχω χάσει από τότε) και τον Δημήτρη Στρατούλη (του Συνασπισμού που μεταλλάχθηκε σε Συριζαίο και τώρα τραβολογιέται με τους ανεπάγγελτους του Λαφαζάνη.)

Η κουβέντα, on air, ξεκίνησε λίγο χαλαρά, επάνω στις διαφαινόμενες επιδιώξεις του Μητσοτάκη να ιδιωτικοποιήσει τον ΟΤΕ και να τον δώσει στην Αμερικανική ALCATEL, μέχρι την στιγμή που έκανα την ερώτηση-κλειδί.

Αυτός που θα πάρει τον ΟΤΕ, θα έχει πρόσβαση στις υπηρεσίες του που αφορούν σε καταγραφή συνομιλιών πολιτών, επικοινωνιακά δίκτυα με άλλες γειτονικές χώρες και στα δίκτυα απορρήτων με τις Ενοπλες Δυνάμεις;

Τα παιδιά, σαν έτοιμα από καιρό, απασφάλισαν και τα ξέρασαν όλα.

Οι αποκαλύψεις έγιναν πρωτοσέλιδα, σ’ όλες σχεδόν τις εφημερίδες της επομένης ημέρας και ο Μητσοτάκης αναγκάσθηκε, κάτω από την γενικότερη κατακραυγή, να πάει πίσω τα σχέδιά του, για την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ.

Όταν επέστρεψε ο Ρουμπάτης και πληροφορήθηκε τα καθέκαστα κατέβασε τα μούτρα του μέχρι το πάτωμα και –για να μην σας κουράζω- μετά από ένα δεκαπενθήμερο και κατόπιν συνεννοήσεως με την Διοίκηση, με ξαπέστειλε στο ειδησεογραφικό τμήμα του ραδιοσταθμού, όπου τις ειδήσεις παρουσίαζε, κάθε μεσημέρι, ο Άρης Πορτοσάλτε.

Εγώ, πάντως, τον μισθό μου τον έπαιρνα, τα λεφτά με ΔΠΥ τα έπαιρνα αλλά δεν αισθανόμουν καθόλου καλά, όταν στηνόμουν στην ουρά, μαζί με τον Κακαουνάκη, τον Τράγκα, τον Χατζηνικολάου, τον Κούλογλου και άλλους, για να πάρω τις εκατό χιλιάδες δραμές μαύρα, από μία …μαύρη σακούλα που τά έβγαζε μία πολύ όμορφη και σέξυ γκόμενα που ήτανε επικεφαλής στο Λογιστήριο του Αλαφούζου.

Λόγω της εξειδικεύσεώς μου στα αποκλειστικά θέματα, ο Πορτοσάλτε συνήθιζε να με φωνάζει, πριν ν’ αρχίσει την εκφώνηση του μεσημεριανού δελτίου ειδήσεων και να με ρωτάει on air, τι έχουμε σήμερα Νίκο.

Οι δημοσιογραφάρες της εποχής, τότε, αναλώνονταν σε εκθέσεις ιδεών σχετικά με το πού βρίσκονταν οι συζητήσεις μεταξύ της κυβερνήσεως Μητσοτάκη και του μαφιόζου Παντσαβόλτα, για τη εκχώρηση της ΑΓΕΤ Ηρακλής στην …Καλτεστρούτσι.

Ένα μεσημέρι, λοιπόν, κοντά στις εκλογές του 1992, έσκασα στο στούντιο και άφησα σύξυλο τον Πορτοσάλτε, λέγοντας…


Σήμερα Άρη, έχω να κάνω μία συνταρακτική αποκάλυψη.

Η συμφωνία μεταξύ Μητσοτάκη και Καλτεστρούτσι για την εκχώρηση της ΑΓΕΤ έχει ολοκληρωθεί και εχθές, πήγαν στην Ζούγκερ Κάντοναλ Μπάνκ της Ελβετίας, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Μανούσος Γρυλλάκης (σωματοφύλακας της οικογενείας) και η Μαρίκα και είσέπραξαν την μίζα, για λογαριασμό του ψηλού, ύψους 12,5 δις δραχμών σε συνάλλαγμα.

Έχεις κάτι άλλο να προσθέσεις Νίκο, μου λέει κάτωχρος ο Πορτοσάλτε.

Όχι, του απαντώ, νομίζω ότι τα είπα όλα.

Στα χέρια μου δεν είχα κανένα στοιχείο. Μόνο την διαβεβαίωση της Αντιμάφια της Ιταλίας που, παρακολουθώντας τον Παντσαβόλτα να τον στριμώξει για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, έπεσαν επάνω στην οικογένεια Μητσοτάκη που έπαιρνε τα …τουλά.

Αν χρειασθεί, θα σου στείλουμε το «εξτρέ» της συναλλαγής και θά έλθουμε να καταθέσουμε ως μάρτυρες υπερασπίσεώς σου, μου είπαν.

Για την ιστορία να πώ, ότι τότε δεν κουνήθηκε ούτε δεξιός πούστης, δεν υπήρξε καμμία αγωγή εναντίον μου, ο Μητσοτάκης έχασε τις εκλογές του 1992 και αμέσως μετά εγώ απολύθηκα….

Με φώναξε ο κάργα αριστερός διευθυντής ειδήσεων του σταθμού, ο Κώστας ο Κιμπουρόπουλος και μου είπε ότι λυπάται πολύ αλλά θα έπρεπε εγώ και τρείς τεχνικοί να πάρουμε την άγουσα προς την ανεργία, καθόσον, όπως είπε, «μας άγγιξαν οι περικοπές»

Εισέπραξε ένα μεγαλοπρεπές «άντε γαμήσου κι’ εσύ και η αριστερά που εκπροσωπείς» και εγώ, για μία ακόμη φορά, έπεσα στα θολά νερά της ανεργίας, με την υπερηφάνεια ότι κατόρθωσα να ρίξω μία κυβέρνηση.

Αν δεν καταλάβατε κάτι, για την τρέχουσα σημερινή κατάσταση, ρωτήστε με…

Αν μπορώ θα σας εξηγήσω

Ῥούσσης Νῖκος
http://filonoi.gr/2016/03/02/h-adesmeyth-dhmosiografia-me-ta-tyxera-ths-b/

Σχόλια