Τα βλακώδη ερωτήματα των Δημοσιογράφων για τον ISIS


Πως γίνεται, αναρωτιέται ο Σπύρος Μάλλης στο ΣΚΑΙ, να είναι όλοι κατά τουISIS, και ο ISIS να εξακολουθεί να υπάρχει?

Πρώτον, αγαπητέ Σπύρο, δεν είναι όλοι κατά του ISIS. Η Τουρκία και το Κατάρ είναι φανατικά υπέρ του ISIS, άσχετα με το τι λένε δημοσίως.

Δεύτερον, οι ΗΠΑ, που είναι όντως κατά του ISIS, όταν χτυπάνε τον ISISείναι σαν να χτυπάνε την μέχρι χτες σύμμαχο τους Τουρκία. Και είναι γνωστό το πόσο χρειάζονται οι ΗΠΑ την Τουρκία. Αλλά ήδη χτυπάνε οι ΗΠΑ τον ISISστην Συρία, προσπαθώντας όμως να μην χάσουν και την Τουρκία από σύμμαχο.

Τρίτον, η Ρωσία, που είναι επίσης κατά του ISIS, είναι διστακτική στο να χτυπήσει τον ISIS, γιατί η Τουρκία είναι μετά την Γερμανία ο μεγαλύτερος αγοραστής Ρωσικού φυσικού αερίου, και γιατί η Ρωσία ελπίζει να στείλει στην Ευρώπη φυσικό αέριο μέσω Τουρκίας. Επίσης, αν η Ρωσία χτυπήσει τον ISIS, θα υπάρξουν αντίποινα από τους Μουσουλμάνους της Ρωσίας, και η Τουρκία θα αποσύρει την διακριτική στήριξη της στην Ρωσία στο θέμα της Ουκρανίας, και θα χρησιμοποιήσει το θέμα των Τατάρων της Κριμαίας πολύ πιο επιθετικά. Αλλά είδαμε και πρόσφατα, ότι με το που χειροτέρευσαν οι σχέσεις Ρωσίας-Τουρκία, και η Ρωσία αποβίβασε μεγάλες δυνάμεις στην Συρία, έπεσαν δύο Ρωσικά αεροπλάνα.

Είδαμε επίσης, ότι την πρωτεύουσα του ISIS, την Ράκκα στην Συρία, η Ρωσία δεν τόλμησε να την χτυπήσει τόσο καιρό.

Χρειάστηκε πρώτα να πέσουν τα Ρωσικά αεροσκάφη για να χτυπήσει η Ρωσία την Ράκκα. Μέχρι τότε η Ρωσία δεν χτυπούσε κυρίως τον ISIS, αλλά τους μετριοπαθείς Σουνίτες Μουσουλμάνους που στρέφονταν κατά του Άσαντ και υποστηρίζονταν από τους Δυτικούς, όπως για παράδειγμα τον Free Syrian Army. Όταν η Ρωσία, που είναι ο μεγάλος αντίπαλος της Τουρκίας, είναι τόσο διστακτική στο να χτυπήσει τον ISIS, περιμένετε να το κάνουν με μεγαλύτερη άνεση οι ΗΠΑ, που χρειάζονται την Τουρκία πολύ περισσότερο απ’ όσο την χρειάζεται η Ρωσία? 

Τέταρτον, η Γαλλία που είναι όντως κατά του ISIS, λόγω της συμμαχίας της με την Σαουδική Αραβία, την προστασία της οποίας ανέλαβε από την στιγμή που οι Σαουδάραβες τα έσπασαν με τις ΗΠΑ, αλλά και λόγω των πολύ κακών σχέσεων που έχουν με την Τουρκία, χτύπησε στις 8 Νοεμβρίου του 2015 εγκαταστάσεις επεξεργασίας πετρελαίου του ISIS στα σύνορα Ιράκ-Συρίας. Χτύπησε δηλαδή την παραγωγική μηχανή του ISIS. Τα αντίποινα τα είδαμε χτες. Για όσους νομίζουν ότι μπορείς να χτυπάς τον ISIS χωρίς κόστος. 

Πέμπτον, το Ιράν, που είναι η άλλη χώρα που έχει μεγάλο συμφέρον να χτυπήσει τον ISIS, τον χτυπάει ήδη, και γι’ αυτό γίνεται ο πόλεμος στην Συρία.

Έκτον, ο κόσμος μπερδεύει τις αεροπορικές επιθέσεις, στις οποίες υπερέχουν οι δυτικοί, με τις επιχειρήσεις στο έδαφος, στις οποίες υπερέχουν οι Σουνίτες και Σιίτες Ισλαμιστές μαχητές.

Τα Αμερικανάκια και τα Ρωσάκια μπορούν να βομβαρδίσουν, αλλά αν κάνουν πως στέλνουν Αμερικανούς ή Ρώσους στην Συρία και το Ιράκ αντιμετωπίζουν μεγάλες αντιδράσεις στο εσωτερικό τους. Είναι άλλο πράγμα να χτυπάς από ψηλά, και άλλο να πάρεις τον έλεγχο στο έδαφος. Στην μία περίπτωση υπάρχει οικονομικό κόστος, ενώ στην άλλη περίπτωση υπάρχει κόστος σε ανθρώπινες ζωές. Είδαμε τι έπαθαν οι ΗΠΑ στο Αφγανιστάν. Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, την ΕΕ και την Ρωσία, οι Σουνίτες και Σιίτες Ισλμιστές έχουν πάρα πολλούς αναλώσιμους μαχητές.

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη