NOOR -1: Βαγγέλης Μαρινάκης


Άμεση εμπλοκή του Μαρινάκη στην υπόθεση NOOR -1 

Παρά τις λυσσαλέες προσπάθειες για την απομάκρυνσή της από την έρευνα με φανερούς αλλά και υπόγειους τρόπους, η εισαγγελική λειτουργός φαίνεται ότι μάχεται μόνη της, για την αποκάλυψη της αλήθειας, οδηγώντας με ακλόνητα στοιχεία στη Δικαιοσύνη τους υπόλογους μιας υπόθεσης που μόνο ένα μέρος της έχει γίνει μέχρι στιγμής γνωστό στην κοινή γνώμη.

Η ενορχηστρωμένη «βιομηχανία» αιτήσεων εξαίρεσης σε βάρος της εισαγγελικής λειτουργού από τους εμπλεκόμενους με προφανή στόχο να ροκανίσουν τον λιγοστό χρόνο που έχει στη διάθεσή της για να ολοκληρώσει την έρευνα της, έως τις 17 Σεπτεμβρίου, οπότε και θα πρέπει να παρουσιαστεί για να αναλάβει τα νέα της καθήκοντα στη Καλαμάτα, μπλοκάρει όλες τις κινήσεις της κ. Τζίβα.

Από την άλλη πλευρά, η «παγερή» αδράνεια του Αρείου Πάγου και η τακτική του «Πόντιου Πιλάτου» στα ανώτατα κλιμάκια της Δικαιοσύνης προκειμένου να ξεπεραστεί ο σκόπελος του χρόνου που κινδυνεύει να παραπέμψει στις καλένδες σειρά κακουργηματικών πράξεων οι οποίες υποκρύπτονται στις διαδρομές του ναρκόπλοιου, προκαλεί τουλάχιστον ερωτήματα που ζητούν σαφείς απαντήσεις.

​Η «παγερή» αδράνεια του Αρείου Πάγου και η τακτική του «Πόντιου Πιλάτου» στα ανώτατα κλιμάκια της Δικαιοσύνης προκειμένου να ξεπεραστεί ο σκόπελος του χρόνου που κινδυνεύει να παραπέμψει στις καλένδες σειρά κακουργηματικών πράξεων οι οποίες υποκρύπτονται στις διαδρομές του ναρκόπλοιου, προκαλεί τουλάχιστον ερωτήματα που ζητούν σαφείς απαντήσειςΗ προαγωγή της κ. Τζίβα, τον περασμένο Φεβρουάριο και η ταυτόχρονη απόφαση από το ΑΔΣ για τη μετάθεσή της στην Καλαμάτα, δημιουργούσαν από την πρώτη στιγμή ένα ασφυκτικό πλαίσιο για την έρευνα η οποία σημειωτέον έχει ένα σύνθετο και δύσκολο αντικείμενο αφού για πρώτη φορά μπαίνουν στο μικροσκόπιο κακουργηματικές πράξεις που συνδέονται με τη διακίνηση ναρκωτικών από το NOOR 1. Κι αυτό βέβαια το γνώριζαν πολύ καλά κυρίως οι εμπλεκόμενοι οι οποίοι είδαν ως «δώρο εξ Ουρανού» τη μετάθεση της εισαγγελέως η οποία μέχρι τώρα μόνο …προβλήματα τους δημιουργεί.

Ο Άρειος Πάγος αν και θα μπορούσε να δώσει τη λύση στο αδιέξοδο που βλέπει μπροστά του, ποιεί την νήσσαν , αφήνοντας μόνη την εισαγγελική λειτουργό να αντιπαλεύει όχι μόνο τις σκιές που αφήνουν σε βάρος της οι εμπλεκόμενοι αλλά και τις επανειλημμένες αιτήσεις εξαίρεσης που πετυχαίνουν να καθυστερούν την έρευνα.

Δικαστικοί κύκλοι τονίζουν στο zougla gr πως η κ. Τζίβα παρά την προαγωγή της θα μπορούσε να παραμείνει στη θέση της, με δεδομένο μάλιστα το κρίσιμο στάδιο στο οποίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή η έρευνα που διενεργεί προσωπικά, με τη συνδρομή μόνο της Οικονομικής Αστυνομίας. Δεν θα είναι άλλωστε η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, όπως υπενθυμίζουν με νόημα δικαστικές πηγές, καθώς κάτι ανάλογο είχε συμβεί και στην περίπτωση του ιδιαίτερα πετυχημένου στη θέση του προϊσταμένου της Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας Ηλία Ζαγοραίου.

Κι είναι πραγματικά άξιον απορίας γιατί δεν επελέγη να δοθεί μία τέτοια δυνατότητα και στην κ. Τζίβα αλλά αντίθετα, αφήνεται μόνη της να παλεύει με τα …θηρία και τους «μεγαλοσχήμονες» και πανίσχυρους πρωταγωνιστές της υπόθεσης.

Η απόφαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου να παραμείνουν στη θέση τους οι προαχθέντες του Φεβρουαρίου μέχρι τη λήξη αυτού του δικαστικού έτους, αποτελεί μόνο «ασπιρίνη» στο πρόβλημα αφού στην ουσία το μεταθέτει για το Σεπτέμβριο.

Η πιο τρανταχτή απόδειξη για αυτό είναι οι αλυσιδωτές αιτήσεις εξαίρεσης σε βάρος της κ. Τζίβα οι οποίες μπορεί να απορρίπτονται από τα δικαστικά συμβούλια αλλά καθιστούν περισσότερο επιτακτική από ποτέ την ανεύρεση μιας λύσης που όχι μόνο δεν θα εκθέτει τον Άρειο Πάγο, αλλά θα θέτει έναντι των ευθυνών τους αρεοπαγίτες.

Η αποτυχημένη δεύτερη αίτηση εξαίρεσης σε βάρος της εισαγγελέως από τον ισοβίτη Ευθύμη Γιαννουσάκη καταδεικνύει τις δικονομικές μεθόδους που χρησιμοποιούνται προκειμένου να παγώσει η έρευνα και να μείνουν τελικά στα …αζήτητα οι ποινικές ευθύνες για ενδεχόμενα βαρύτατα αδικήματα, κυρίως οικονομικού χαρακτήρα. Και η δεύτερη όμως αίτηση εξαίρεσης έπεσε στο κενό καθώς απορρίφθηκε το πρωί από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά.

Με ομόφωνη απόφασή του, το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο άναψε εκ νέου το πράσινο φως στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά να συνεχίσει την έρευνα που διενεργεί για αδικήματα, όπως σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, λαθρεμπορία και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο έδωσε ένα ισχυρό ράπισμα στη διαρκή, όπως φαίνεται, επιχείρηση να δέσουν τα χέρια της εισαγγελικής λειτουργού με αλλεπάλληλες αιτήσεις εξαίρεσης. Υπενθυμίζεται πως ο Βαγγέλης Μαρινάκης είχε καταθέσει 18 αιτήσεις εξαίρεσης (αριθμός-ρεκόρ!) σε βάρος του εισαγγελέα εφετών Σταμάτη Δασκαλόπουλου.

Μάλιστα, στην εισήγησή του για την υπόθεση των στημένων αγώνων, ο κ. Δασκαλόπουλος είχε κατηγορήσει ευθέως τον Βαγγέλη Μαρινάκη για «σαφή περιφρόνηση της έννομου τάξεως που εγκυμονεί τον κίνδυνο τέλεσης νέων αδικημάτων». Είναι γνωστό, άλλωστε, πως η κα Τζίβα μετά την τοποθέτησή της στην Καλαμάτα θα αποχωρήσει από τη θέση της το αργότερο μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου.

Όπως εκτιμούν νομικοί κύκλοι, οι απανωτές αιτήσεις εξαίρεσης έχουν ως μοναδικό στόχο να κερδίσουν χρόνο οι εμπλεκόμενοι και να μην προχωρήσει η εισαγγελική λειτουργός την έρευνά της, η οποία βρίσκεται σε κρίσιμο στάδιο.

Με δεδομένο ότι η κα Τζίβα αναμένει τις απαντήσεις στα αιτήματα δικαστικής συνδρομής που έχει υποβάλει αλλά και στις τράπεζες για τις κινήσεις των λογαριασμών των εμπλεκομένων, αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι κάθε μέρα που περνά είναι κρίσιμη για τη διερεύνηση της υπόθεσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, δεν αποκλείεται η εισαγγελική λειτουργός, μολονότι τα χρονικά περιθώρια που έχει έως τον Σεπτέμβριο είναι ασφυκτικά, να έχει φτάσει σε ικανοποιητικό σηαμείο την έρευνα, δίνοντας έτσι σαφή απάντηση στις αιτιάσεις σε βάρος της.

Αν λάβει, μάλιστα, κάποιος υπ' όψιν του ότι τα αιτήματα δικαστικής συνδρομής είναι πάντοτε χρονοβόρα, στοιχείο που ασφαλώς ξέρει πολύ καλά το νομικό επιτελείο του κ. Μαρινάκη, εύκολα μπορεί και να συμπεράνει πόσο ζωτικής σημασίας είναι για τον Βαγγέλη Μαρινάκη η μάχη με το χρόνο…

Zougla Newsroom/Δικαστικό ρεπορτάζ

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη