«Το ποιο επικίνδυνο από όλα τα ηθικά διλήμματα είναι όταν, είμαστε υποχρεωμένοι να κρύβουμε την αλήθεια για να βοηθήσουμε την αλήθεια να νικήσει»
«Στο τέλος θα θυμόμαστε, όχι τα λόγια των εχθρών μας, αλλά, την σιωπή των φίλων μας»
"Σε έναν κόσμο προπαγάνδας, η αλήθεια είναι πάντα μια συνωμοσία"

Ιάκωβος: Η Παγίδα του Θουκυδίδη

Στον παρακάτω χάρτη η Βρετανική Αυτοκρατορία το 1921, στην μεγαλύτερη της έκταση. Η Βρετανία και οι ΗΠΑ με πολλές δυσκολίες απέφυγαν τον 20ο αιώνα την Παγίδα του Θουκυδίδη, σύμφωνα με την οποία η μεγαλύτερη δύναμη (Βρετανία) αναγκάζεται να πάει κάποια στιγμή σε πόλεμο με την ανερχόμενη δύναμη (ΗΠΑ). Η Βρετανία, χρεοκοπημένη από τον ΑΠΠ και τον ΒΠΠ, παρέδωσε την ηγεμονία στις ΗΠΑ τον 20ο αιώνα.

Χάρτης Βρετανική Αυτοκρατορία τον 21ο Αιώνα


Η Βρετανία αναγκάστηκε να αφήσει την Ινδία το 1947, και μαζί οι ΗΠΑ και η Βρετανία ανέλαβαν να φυλάνε τον Περσικό Κόλπο από τους Σοβιετικούς, αλλά με τις ΗΠΑ να είναι πλέον η μεγάλη δύναμη. Είχαν φυσικά συμφωνήσει με τους Σοβιετικούς να πάρουν οι Σοβιετικοί την Κασπία μετά το τέλος του ΒΠΠ.

Οι δύο χώρες κατάφεραν με δυσκολίες να ξεπεράσουν την Παγίδα του Θουκυδίδη. Αλλά οι ΗΠΑ ήταν παιδί της Βρετανίας, και επρόκειτο για τον ίδιο ουσιαστικά πολιτισμό, και υπήρχαν κάπως λιγότερες δυσκολίες από αυτές που συναντάμε συνήθως στην Παγίδα του Θουκυδίδη.

Σήμερα η Παγίδα του Θουκυδίδη αφορά την Κίνα και τις ΗΠΑ. Η Κίνα έχει δεχτεί να αγοράζει Αμερικανικό φυσικό αέριο, ώστε να μειωθεί το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Κίνα, όπως ζητούν οι Αμερικανοί, αλλά οι Κινέζοι δεν δέχονται, όπως επίσης ζητούν οι Αμερικανοί, να απαγορεύσουν οι Αμερικανοί στις Αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας να επενδύουν και να εγκαθίστανται στην Κίνα.

Οι Αμερικανοί ζητάνε επίσης από την Κίνα να μειώσει τις εξαγωγές της προς τις ΗΠΑ σε ατσάλι, ώστε να αυξηθεί η Αμερικανική παραγωγή, και να μην είναι η στρατιωτική βιομηχανία των ΗΠΑ εξαρτημένη από την Κίνα, αλλά ούτε ακόμη και από την Ευρώπη. Οι Κινέζοι δεν τα δέχονται αυτά και απειλούν με αντίποινα, σε περίπτωση που οι Αμερικανοί προχωρήσουν σε τέτοιες ενέργειες.

Επομένως οι Αμερικανοί θεωρούν, βασίμως, ότι οι Κινέζοι δεν είναι διατεθειμένοι να δεχτούν την ηγεμονία των ΗΠΑ τον 21ο αιώνα, και πιστεύουν ότι σκοπεύουν να τους ξεπεράσουν, και αυτό ενεργοποιεί την παγίδα του Θουκυδίδη.

Η Κίνα έχει ήδη το πυρηνικό οπλοστάσιο της Βόρειας Κορέας στον Ειρηνικό Ωκεανό, υπάρχει το πυρηνικό οπλοστάσιο του Πακιστάν στον Ινδικό Ωκεανό, και σύντομα θα υπάρχει και το πυρηνικό οπλοστάσιο του Ιράν στον Περσικό Κόλπο. Και φυσικά υπάρχει και το πυρηνικό οπλοστάσιο της Κίνας στην Νότια Κινεζική Θάλασσα.

Πυρηνικό Οπλοστάσιο της Κίνας


Η λογική λέει ότι είτε η Κίνα θα δεχτεί με κάποιον τρόπο την ηγεμονία των ΗΠΑ, και θα σταματήσει να κλέβει την αμερικανική τεχνολογία, είτε ότι οι ΗΠΑ θα πάνε σε έναν πόλεμο με την Κίνα. Η λογική επίσης λέει ότι αυτός ο πόλεμος θα ξεκινήσει με έναν οικονομικό πόλεμο, πχ οι Αμερικανοί θα απαγορεύσουν στις αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας να εγκαθίστανται στην Κίνα, και θα επιβάλουν δασμούς σε πολλά Κινεζικά προϊόντα, πχ ατσάλι, και οι Κινέζοι θα απαντήσουν ξεσηκώνοντας τους εργάτες στις αμερικανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κίνα, υποστηρίζοντας τρομοκρατικές οργανώσεις, και παίρνοντας το μέρος της Ρωσίας στην Κόκκινη Τζιχάντ (Κίνα-Ιράν αντί Ρωσία-Ιράν) κλπ.

Στην συνέχεια θα υπάρξει ένας συναγωνισμός για τον έλεγχο των πρώτων υλών του πλανήτη, και κάποια στιγμή θα υπάρξει και στρατιωτική σύγκρουση. Το μεγάλο πλεονέκτημα των ΗΠΑ είναι ότι η Κίνα είναι κομμουνιστική χώρα, και μπορεί να αντιγράφει άριστα την τεχνολογία αλλά δεν μπορεί να παράξει δική της τεχνολογία, τουλάχιστον όχι στο επίπεδο των δυτικών χωρών. Το άλλο μεγάλο πλεονέκτημα είναι φυσικά ο μεγάλος στρατός των ΗΠΑ.

Το μεγάλο πλεονέκτημα της Κίνας είναι το κομμουνιστικό της καθεστώς, το οποίο μπορεί να αντέξει πολύ μεγαλύτερη πίεση από τις ΗΠΑ. Την στιγμή που στις ΗΠΑ θα ξεσηκώνονται οι διανοούμενοι επειδή ο κόσμος δεν θα μπορεί να αγοράσει το νέο iphone, οι διανοούμενοι στην Κίνα θα εξηγούν στον κόσμο ότι μπορεί τώρα να τρώνε μισό αντί για ένα πιάτο φαί, αλλά αυτό είναι για το καλό του λαού. Οι Αμερικανοί μπορούν να χτυπήσουν πολύ πιο δυνατά από τους Κινέζους, αλλά οι Κινέζοι μπορούν να αντέξουν πολύ περισσότερο πόνο από τους Αμερικανούς.

Το αστείο είναι ότι η Βρετανία, η οποία κατάφερε να αποφύγει την Παγίδα του Θουκυδίδη μαζί με τις ΗΠΑ, απειλεί ότι θα είναι στο πλευρό των Κινέζων, επειδή οι Αμερικανοί χρειάζονται τους Ρώσους εναντίον των Κινέζων. Και οι Κινέζοι έχουν αφήσει τέτοια υπονοούμενα. Μόνο που οι Γάλλοι και οι Βρετανοί τρώγονται και μεταξύ τους (βλέπε Brexit κλπ).

Στο τέλος του ΒΠΠ οι Ρώσοι και οι Βρετανοί συμφώνησαν να έχουν οι Βρετανοί τον Περσικό και οι Ρώσοι την Κασπία. Γι’αυτό και ο Στάλιν άφησε την Ελλάδα και την Τουρκία στους Βρετανούς, όπως και το Ιράν. Αν ο Στάλιν έπαιρνε την Ελλάδα θα ήταν σαν να έπαιρναν οι Σοβιετικοί και τον έλεγχο της Ανατολικής Μεσογείου. Με Ελλάδα και Τουρκία η Ανατολική Μεσόγειος έμενε στους Βρετανούς, και η Ρωσία έπαιρνε την Κασπία. Διαφορετικά μετά τον ΒΠΠ θα ξεκινούσε ένας νέος πόλεμος Βρετανίας-Ρωσίας.

Τώρα οι Αμερικανοί προτείνουν στους Ρώσους μοιρασιά του Περσικού, ώστε να μην πέσει στα χέρια της Κίνας, αλλά οι Γάλλοι και οι Βρετανοί, οι οποίοι φοβούνται τους Ρώσους και τους Γερμανούς, και όχι τους Κινέζους, απειλούν ότι αν το τολμήσουν οι Αμερικανοί, θα προτείνουν και αυτοί στους Κινέζους μοιρασιά του Περσικού. Αλλά στην παρούσα φάση αν τα βρούνε ΗΠΑ και Ρωσία θα δύσκολο για τους άλλους να αντιδράσουν.


https://www.theatlantic.com/international/archive/2015/09/united-states-china-war-thucydides-trap/406756/

Σχόλια