Muammar Gaddafi: Βοήθησε στην γενοκτονία των Ελλήνων στην Κύπρο


Ο ηγέτης της Λιβύης Καντάφι υποστήριξε την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το ’74 – τουρκικό δημοσίευμα

Ιούλιος 26, 2024. Ελλάδα.

Με την ευκαιρία της 50ής επετείου της τουρκικής στρατιωτικής εισβολής στην Κύπρο το 1974, πραγματοποιήθηκαν τελετές στις οποίες η Τουρκία εκπροσωπήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο στη θυγατρική χώρα, γράφει το Haber Turk.

Για την «ειρηνευτική αυτή επιχείρηση» (όπως αποκαλείται) έγιναν ομιλίες τόσο στην Κύπρο όσο και στην Τουρκία και πολλά δημοσιεύματα εμφανίστηκαν στον Τύπο…Σε όσα ειπώθηκαν και γράφτηκαν, αναφέρθηκε και η Λιβύη, που ήταν η μόνη σχεδόν χώρα που υποστήριξε την Τουρκία κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, και ο τότε ηγέτης της Λιβύης, συνταγματάρχης Μουαμάρ Καντάφι, και ο Καντάφι μνημονεύτηκε με ευγνωμοσύνη μισό αιώνα αργότερα…

Αλλά μερικοί από τους υπουργούς της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, δηλαδή το υπουργικό συμβούλιο του Μπουλέντ Ετζεβίτ, με τον οποίο μίλησα πριν από πολύ καιρό, είπαν ότι το θέμα της βοήθειας δεν ήταν όπως ειπώθηκε και ότι ο Καντάφι δεν έδωσε στρατιωτικές προμήθειες όπως στην αεροπορία καύσιμα και ελαστικά αεροσκαφών για την Τουρκία δωρεάν.

Για παράδειγμα, ο Τζαχίτ Καϊρά/ Cahit Kayra, ο οποίος ήταν υπουργός Βιομηχανίας κατά τη διάρκεια της επιχείρησης και πέθανε το 2001 σε ηλικία 104 ετών…

Αρχικά, επιτρέψτε μου να μιλήσω εν συντομία για τον Τζαχίτ Μπέη για όσους δεν τον ξέρουν…

Ο εκλιπών ήταν ένας από τους αληθινούς και κορυφαίους διανοούμενους της Τουρκίας. Γεννήθηκε το 1917, έζησε δηλαδή τη βασιλεία των δύο τελευταίων σουλτάνων, αποφοίτησε από το Δημόσιο το 1938 και εντάχθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών, με την πάροδο του χρόνου, έγινε ένας από τους υψηλότερους οικονομικούς γραφειοκράτες στην Τουρκία, υπηρέτησε ως μέλος του κοινοβουλίου από το CHP και τον Υπουργό Ενέργειας, και είχε μια μακρά και κουραστική καριέρα.

Κατά τη διάρκεια της εποχής του, παρήγαγε τόμους έργων που κυμαίνονταν από απομνημονεύματα έως μεταφράσεις, από χιούμορ μέχρι ιστορία και άλλους τομείς.

Χάρη στην εκπληκτική του επιμέλεια, πέρασε τα 104 χρόνια ζωής του γράφοντας και δημιουργώντας πράγματα στο έπακρο μέχρι την τελευταία του στιγμή…

Ο Τζαχίτ Μπέη ήταν ο μακροβιότερος χρηματοδότης που εφάρμοσε τον περίφημο φόρο περιουσίας της δεκαετίας του 1940 και εξέδωσε επίσης ένα βιβλίο για αυτό το θέμα…

Για να συντηρήσει τον μεγάλο στρατό που η Τουρκία, η οποία ήταν περικυκλωμένη από αίμα και πυρά από όλες τις πλευρές κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, έπρεπε να τροφοδοτήσει, όχι μόνο τον Φόρο Περιουσίας, αλλά και έναν άλλο φόρο, που θεσπίστηκε εκείνα τα χρόνια αλλά δεν ήταν τόνισε πολύ, ήταν εξίσου εξαιρετικά σημαντικό αλλά γεμάτος πόνο, ο Φόρος Γης καθώς και τον Φόρο Καλλιεργειών, «Αυτοί οι φόροι έπρεπε να επιβληθούν. «Οι άνθρωποι βίωσαν μεγάλες δυσκολίες, αλλά αν δεν το είχαμε κάνει αυτό, η Τουρκία θα ήταν σε άθλια κατάσταση», είπε.

Μετά την περιπέτεια του φόρου πλούτου, συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις που έγιναν στη Βαγδάτη στις αρχές της δεκαετίας του 1950, για λογαριασμό της Τουρκίας, και μόνος, προκειμένου να πάρει το 10% του μεριδίου μας στο πετρέλαιο της Μοσούλης και διαπραγματεύτηκε σκληρά με τον τότε πρωθυπουργό Nuri Said. Πασά, που θα λυντσάρονταν στην επανάσταση του 1958 στο Ιράκ.

Παλιός αξιωματούχος…

Ο Τζαχίτ Μπέη ήταν υπουργός Ενέργειας στον συνασπισμό με επικεφαλής τον Μπουλέντ Ετζεβίτ, ο οποίος πραγματοποίησε την Κυπριακή Επιχείρηση το 1974, και είχε ένα άλλο, ελάχιστα γνωστό καθήκον στο υπουργικό συμβούλιο: Ήταν ο γραμματέας των πρακτικών των κυβερνητικών συνεδριάσεων.

Δεδομένου ότι τα παλιά γράμματα ήταν το πρώτο του σενάριο, κρατούσε πολύ γρήγορα τις σημειώσεις του χρησιμοποιώντας αυτό το σενάριο και κρατούσε επίσης τα πρακτικά των κυβερνητικών συνεδριάσεων στα παλιά τουρκικά…

Όλες οι συζητήσεις στο Υπουργικό Συμβούλιο και ιδιαίτερα η Κυπριακή Επιχείρηση καταγράφηκαν στα πρακτικά που κρατούσε σε ένα ράφι στο γραφείο του ο Τζαχίτ Μπέη και αν δημοσιευθούν αυτά τα έγγραφα, που βρίσκονται τώρα σε έναν από τους στενούς του φίλους, θα φωτιστούν όλα τα άγνωστα της επιχείρησης, μισό αιώνα μετά την στρατιωτική απόβαση στην Κύπρο.

Λοιπόν στον Καντάφι!

Ειπώθηκε επίσης εκείνες τις μέρες ότι ο Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι έστειλε τα προϊόντα πετρελαίου που χρειαζόμασταν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης στην Κύπρο, ειδικά τη βενζίνη που χρειαζόταν για τα πολεμικά αεροπλάνα…

Το άτομο που γνώριζε καλύτερα την αλήθεια της φήμης ήταν ο Τζαχίτ Μπέη και όταν ρώτησα αν το περιστατικό ήταν αλήθεια, είπε,

«Ναι, είναι αλήθεια. Μας έστειλε ό,τι χρειαζόμασταν, αλλά για χάρη των μαύρων φρυδιών ή των ματιών μας, δεν το έδωσε πίσω, μια εβδομάδα μετά μας έβαλε το λογαριασμό και πήρε και την τελευταία δεκάρα!» είπε και μίλησε για κάποια περιστατικά που συνέβησαν κατά την πληρωμή.

Όσοι υπηρέτησαν στην Επιχείρηση της Κύπρου και είναι ακόμα ζωντανοί, λένε τώρα τις αναμνήσεις τους. Γίνεται έρευνα για την επιχείρηση και κυρίως τη βύθιση του αντιτορπιλικού Kocatepe, αλλά οι λεπτομέρειες της βενζίνης που έστειλε ο Καντάφι κ.ο.κ είναι ακόμα στο σκοτάδι…

Δεν ξέρω τι εμποδίζει τους ειδικούς της Κύπρου και της Ελλάδας να πάνε στο Αρχείο Εξωτερικών Υποθέσεων και να εξετάσουν έγγραφα για αυτό το θέμα…

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο