O Peter Thiel καταγγέλλει τη Google για προδοσία

Είναι μια σημαντική μορφή του παγκόσμιου τεχνολογικού κλάδου. Έγινε ο «συνδετικός κρίκος» μεταξύ της Silicon Valley και του Donald Trump, όταν ορίστηκε άτυπα μυστικοσύμβουλός του. O Peter Thiel, ο δισεκατομμυριούχος μεγαλοεπενδυτής της τεχνολογίας και νυν μέλος του ΔΣ της Facebook Inc, που πόνταρε προεκλογικά στον Trump, την ώρα που ολόκληρη η βιομηχανία της τεχνολογίας του γύρναγε την πλάτη, σήκωσε το όπλο του.


Και το έστρεψε ενάντια στη Google, εκτοξεύοντας κατηγορίες, οι οποίες θα μπορούσαν, αν όχι να τη «σκοτώσουν», να τη μετατρέψουν σε «μαύρο πρόβατο», όπως έγινε με τη Huawei.

Μιλώντας στο Εθνικό Συνέδριο Συντηριτικών στην Ουάσινγκτον, ο δισεκατομμυριούχος έκανε λόγο για «ύποπτους» δεσμούς της Google με την Κίνα που, όπως υποστήριξε, φτάνουν σε επίπεδα προδοσίας. Και επειδή η λέξη «προδοσία», είναι πολύ βαριά, αρκετά βαρύτερη ακόμα και από την «κατασκοπεία», ο Thiel ζήτησε από τη CIA και το FBI (ή μήπως προανήγγειλε;) να κάνουν -ακόμα και με βίαιο τρόπο- τρεις βασικές ερωτήσεις τα στελέχη της Google:

Η πρώτη, πόσες ξένες υπηρεσίες πληροφοριών έχουν παρεισφρήσει στο Manhattan Project για την τεχνητή νοημοσύνη; Η δεύτερη, εάν τα ανώτατα κλιμάκια της Google θεωρούν πως οι μυστικές υπηρεσίες πληροφοριών της Κίνας έχουν παρεισφρήσει στην εταιρία και η τρίτη, εάν τα ανώτατα κλιμάκια της Google αποφάσισαν να «συνεργαστούν» με το στρατό της Κίνας και όχι με τον στρατό των ΗΠΑ, προδίδοντας τις ΗΠΑ, ακριβώς επειδή οι μυστικές υπηρεσίες πληροφοριών της Κίνας είχαν παρεισφρήσει στην εταιρία, από φόβο ότι θα τους κλέψουν πληροφορίες και τεχνολογία.

Παρότι αποδείξεις δεν έδωσε για τις βαριές κατηγορίες, ο Thiel σόκαρε τη Silicon Valley. Η Google, θεωρείτο, ως τώρα τουλάχιστον, η «ναυαρχίδα» των αμερικανικών επιχειρήσεων τεχνολογίας, και ήταν μάλλον η μόνη για την οποία δεν είχαν διατυπωθεί ποτέ επικρίσεις σε ό,τι αφορά ζητήματα ασφαλείας, πολύ δε περισσότερο εθνικής ασφάλειας. Πολλοί θεωρούν ότι με αυτό τον τρόπο ο Thiel προανήγγειλε εξελίξεις.

Ποιος είναι όμως ο δισεκατομμυριούχος που κήρυξε τον πόλεμο στη Google;

Ο Thiel ήταν συνιδρυτής του PayPal, ο πρώτος εξωτερικός επενδυτής του Face-book, στο οποίο παραμένει ως σήμερα και ιδιοκτήτης funds που χρηματοδοτούν startups. Θεωρείται ένας από τους εξυπνότερους και πιο διορατικούς ανθρώπους της Silicon Valley, και αυτό είναι που έπεισε τα μεγάλα κεφάλια της τεχνολογίας να συναντηθούν με έναν πολιτικό που υπήρξε ιδιαίτερα εχθρικός απέναντι στις εταιρίες τους, προεκλογικά. Ο Thiel σπούδασε φιλοσοφία και νομικά στο Stanford University και μετά εργάστηκε για λίγο σαν δικηγόρος στον τομέα των εμπορευμάτων. Πέρασε τρία χρόνια ως trader παραγώγων στην Credit Suisse και το 1996 παραιτήθηκε για να μετακομίσει στην Καλιφόρνια. Τότε άρχισε η μετεωρική του άνοδος. Βλέποντας μια μεγάλη ευκαιρία στον τεχνολογικό κλάδο, κατάφερε να μαζέψει 1 εκατ. δολάρια για να κάνει επενδύσεις.

Τότε ήταν που δημιούργησε το σύστημα on line πληρωμών PayPal, το οποίο πουλήθηκε στην eBay το 2002 αντί 1,5 δισ. δολαρίων. Λίγο αργότερα, ο Thiel εμπνεύστηκε ένα ακόμα επιτυχημένο στοίχημα, όταν επένδυσε 500.000 δολάρια στο Facebook.

Σημαντική στιγμή του, ήταν όταν έδωσε 10 εκατ. δολάρια στον Hulk Hogan για να μηνύσει το σκανδαλοθηρικό site Gawker, το οποίο είχε δημοσιεύσει ένα ροζ βίντεο με πρωταγωνιστή τον πρώην παλαιστή. Το Gawker έχασε τη δικαστική μάχη και αναγκάστηκε να βάλει λουκέτο, λόγω της μεγάλης αποζημίωσης που επιδικάστηκε στον Hogan. Και ο Thiel πήρε την εκδίκησή του απέναντι στο site που το2007 είχε αποκαλύψει ότι είναι ομοφυλόφιλος.

dealnews.

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη