Αποκαλυπτικό: Στα χέρια της Αστυνομίας ταμίας της πρώην Al Nusra με δίκτυο στην Κύπρο – Ναρκωτικά, Τουρκία και κωδικοποίηση στόχων
Φάνης Μακρίδης
Υπόθεση ασύλληπτων διαστάσεων, άμεσα συνδεδεμένη με τη Μέση Ανατολή και την τρομοκρατία, απασχολεί τις κυπριακές διωκτικές Αρχές από τις αρχές του τρέχοντος μήνα.
Προέκυψε μετά από συνδρομή της υπηρεσίας πληροφοριών της Δημοκρατίας και του Γραφείου Καταπολέμησης Τρομοκρατίας της Αστυνομίας, ενώ τυγχάνει χειρισμού από το Τμήμα Καταπολέμησης Εγκλημάτων και συγκεκριμένα από το υπαγόμενο σ΄ αυτό ΤΑΕ Αρχηγείου.
Όμως, η είδηση δεν είναι αυτή, αλλά η σοβαρότητα των πληροφοριών. Αυτές φέρουν άτομα αραβικής καταγωγής, που είναι εγκατεστημένα στην Κύπρο, να έχουν σχέση με ισλαμιστικές οργανώσεις με ακραία δράση. Ο λόγος για την γνωστή από τις παραστρατιωτικές επιχειρήσεις της στη Συρία, Al Nusra, η οποία πλέον ενεργεί υπό την ονομασία HAYAT TAHRIR AL SHAM (HTS).
Την ίδια στιγμή πρόσωπο αποτελεί υποκείμενο αστυνομικών ερευνών, λόγω πληροφοριών που το φέρουν να σχετίζεται άμεσα με το Ισλαμικό Κράτος (ISIS). Η δράση αυτή της οργάνωσης στη Συρία συνοδεύτηκε από εικόνες φρίκης όταν είχε ξεσπάσει ο πόλεμος στη Συρία πριν από μια και πλέον δεκαετία.
Στο κάδρο βρίσκεται και η Τουρκία, αλλά και η Χεζμπολάχ, όμως, αυτή δεν είναι όλη η ιστορία. Οι πληροφορίες και οι λεπτομέρειες που περιβάλλουν την υπό διερεύνηση υπόθεση αναφέρουν πως στο νησί μας υπάρχει δίκτυο που χρηματοδοτεί τρομοκρατικές οργανώσεις και ότι οι παράνομες ενέργειες εγκεφάλων του αγγίζουν ακόμη και το εμπόριο ναρκωτικών.
Τέλος, η Αστυνομία διερευνά ενδεχόμενα κτυπήματα σε συγκεκριμένα γεωγραφικά σημεία.
Ο «ταμίας» της HTS
Στο πρώτο μισό του Οκτωβρίου έγινε γνωστό ότι η Αστυνομία μετά από συντονισμένη επιχείρηση συνέλαβε οκτώ πρόσωπα με καταγωγή από τη Συρία σε Λεμεσό και Πάφο. Αυτό που δεν έγινε ευρέως γνωστό είναι οι ακριβείς πληροφορίες για τη φερόμενη δράση των προσώπων, τα οποία τέθηκαν υπό σύλληψη.
Αυτές προήλθαν αρχικά από υπηρεσία πληροφοριών της Δημοκρατίας και αναφέρουν ότι ένας εκ των συλληφθέντων, ηλικίας 44 χρονών έχει κεντρικό ρόλο.
Φέρεται να είναι ο ταμίας της HAYAT TAHRIR AL SHAM (πρώην AL NUSRA) στην Κύπρο και να διαθέτει διασυνδέσεις στην βορειοδυτική Συρία και συγκεκριμένα στο Ίντλιμπ, όπου η οργάνωση έχει υπό τον έλεγχο της περιοχές και παρουσιάζεται να έχει μεγάλο αριθμό ανταρτικών δυνάμεων.
Πηγές των κυπριακών διωκτικών Αρχών, τον παρουσιάζουν να έχει δικτυωθεί και σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής και μάλιστα να έχει εδραιωθεί σ΄ αυτές.
Μάλιστα, τα ποσά που φέρεται να αποστέλλει ο 44χρονος στη γειτονική χώρα είναι μεγάλα. Με βάση τα όσα τέθηκαν στην Αστυνομία από πηγή, η οποία χαρακτηρίζεται έγκυρη και δοκιμασμένη, στέλνει στην οργάνωση μέχρι και €50.000 την εβδομάδα.
Αυτάτα χρήματα μεταφέρονται με την ιδιαίτερα διαδομένη μέθοδο στις αραβικές χώρες Hawala. Πρόκειται για ένα σύστημα μεταφοράς χρημάτων που χρησιμοποιείται ευρέως στις χώρες της Μέσης Ανατολής, της Νότιας Ασίας και άλλων περιοχών.
Η πληροφορία που έφτασε στην Αστυνομία για τον τρόπο μεταφοράς των χρημάτων από το εν λόγω πρόσωπο, τοποθετεί στο κάδρο και την Τουρκία. Φέρει τον 44χρονο να έχει διασυνδέσεις με Τούρκους και να μεταβαίνει συχνά στα κατεχόμενα όπου -με βάση πάντα τα όσα διερευνώνται σε βάρος του- αποστέλλει τα μετρητά που μαζεύει από τις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές.
Εμπόριο ναρκωτικών
Βάσει πάντα των ίδιων πληροφοριών, ο 44χρονος έχει δίκτυο συνεργατών σε πόλεις της Κύπρου. Οι σύνδεσμοί του αυτοί φέρονται να εισπράττουν χρήματα παγκύπρια για λογαριασμό του και να επιδίδονται σε παράνομες δραστηριότητες στο πλαίσιο της συνεργασίας τους.
Η ίδια πληροφορία εμφανίζει με σιγουριά τον ύποπτο να ασχολείται με εμπόριο και διακίνηση ναρκωτικών. Φέρει στενό του πρόσωπο να εργάζεται γι΄ αυτόν και να κάνει διευθετήσεις καθημερινά στο πλαίσιο της παράνομης αυτής δραστηριότητας.
Τι του είπε άλλο άτομο για Hezbollah
Οι πληροφορίες που διερευνά αυτή τη στιγμή η Αστυνομία παρουσιάζουν τον 44χρονο να είχε πρόσφατα επαφές με ένα άτομο με το οποίο συνεργάζεται και με τη σειρά του έχει επαφή με τη HEZBOLLAH. Το εν λόγω πρόσωπο, σύμφωνα με τα όσα τέθηκαν ενώπιον των αρχών, είπε στον 44χρονο ότι φοβόταν για τη ζωή του. Εξήγησε πως στέλεχος της λιβανέζικης οργάνωσης του είχε δώσει ένα μεγάλο χρηματικό ποσό για μια δουλειάκαι ότι στη συνέχεια του ζήτησε να επιστρέψει τα μισά χρήματα.
Κωδικοποίηση περιοχών
Σε μια άλλη περίπτωση, ο 44χρονος φερόταν να είχε αξιοπερίεργες συνεννοήσεις με συνομήλικό του, ο οποίος επίσης έχει συλληφθεί για την ίδια υπόθεση από την Κυπριακή Αστυνομία. Αντικείμενο της συζήτησης που διερευνούν οι κυπριακές Αρχές, ήταν ενδεχόμενα κτυπήματα σε περιοχές, οι οποίες είχαν κωδικοποιηθεί με αριθμούς. Αυτό το θέμα έχει θορυβήσει και τις διωκτικές Αρχές.
Σχέσεις 38χρονου με ISIS
Επίσης, 38χρονος ύποπτος που επίσης έχει σχέση με τον 44χρονο, βάσει πληροφοριών που διαβιβάστηκαν στο ΤΑΕ Αρχηγείου, σχετίζεται με το Ισλαμικό κράτος (ΙSIS) και είναι μέλος σε εγκληματική οργάνωση που βρίσκεται σε αραβικές χώρες και μεταξύ άλλων ασχολείται με το εμπόριο όπλων και εκρηκτικών υλών, δολοφονίες και κακόβουλες ζημιές.
Πέραν από τον 44χρονο, ο οποίος παρουσιάζεται από την έγκυρη πληροφόρηση της Αστυνομίας ως ο βασικός ύποπτος, έχουν συλληφθεί από την Αστυνομία στις αρχές Οκτωβρίου άλλα επτά πρόσωπα, τα οποία συνδέονται μεταξύ τους. Πρόκειται για έξι άνδρες 29, 49, 45, 35, 44 και 38 ετών και μια 36χρονη. Μόλις εξέπνευσε το διάταγμα προσωποκράτησης των προαναφερθέντων προσώπων, για τους έξι απ΄ αυτούς έγιναν ενέργειες με στόχο την έκδοση διαταγμάτων κράτησης και απέλασης. Αφέθηκε ελεύθερος μόνο ο 45χρονος, ο οποίος έχει κυπριακή υπηκοότητα.
Για τα επτά πρόσωπα από τα συνολικά οκτώ που είχαν συλληφθεί, κατόπιν ενεργειών των διωκτικών Αρχών, έχουν εκδοθεί διατάγματα κράτησης και απέλασής τους στις 16/10 από τη διεύθυνση του Τμήματος Μετανάστευσης που υπάγεται στο νεοϊδρυθέν Υφυπουργείο. Η απέλασή τους στη Συρία απ΄ όπου κατάγονται δεν είναι εφικτή, καθώς η ιδιαίτερη πατρίδα τους θεωρείται ως εμπόλεμη ζώνη από τη Δύση και δη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως είναι γνωστό από το 2011 η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιβάλει κυρώσεις στη Συρία και ειδικότερα στην κυβέρνηση του Μπάσαρ Αλ Άσαντ, διακόπτοντας τις διμερείς σχέσεις με αυτήν, αν και περιστασιακά προσφέρει ανθρωπιστική και άλλη στήριξη προβαίνοντας σε κάποιες ελεγχόμενες χαλαρώσεις.
Με τη λήξη του διατάγματος προσωποκράτησης των προαναφερθέντων προσώπων η Αστυνομία δεν καταχώρησε υπόθεση, ούτε ζήτησε ανανέωση της κράτησής τους. Καθίσταται σαφές, λοιπόν, πως με τα διατάγματα κράτησης και απέλασης των προαναφερθέντων το ΤΑΕ Αρχηγείου κερδίζει χρόνο στην προσπάθειά του να διερευνήσει τις πληροφορίες.
Ήδη, πάντως, στη βάση νενομισμένης διαδικασίας η Αστυνομία έχει δεσμεύσει προσωπικά αντικείμενα των συλληφθέντων, όπως τηλεφωνικές συσκευές που θα τύχουν δικανικών εξετάσεων και αναλύσεων.
Κώστας Πικραμένος: «Προκεχωρημένη βάση για συλλογή πληροφοριών»
Ο Κώστας Πικραμένος, εμπειρογνώμονας που συνεργάζεται με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για θέματα Τουρκίας, Υπηρεσιών Πληροφοριών και Πολιτικού Ισλάμ, σε σχόλιο του στον «Φ» για πανομοιότυπες υποθέσεις που απασχολούν κατά καιρούς τις Αρχές στο νησί μας, χαρακτήρισε την Κύπρο ως «προκεχωρημένη βάση για συλλογή πληροφοριών, αλλά και πεδίο ξεκαθαρίσματος λογαριασμών περιφερειακών δυνάμεων της Μέσης Ανατολης, οπως το Ιράν και το Ισραήλ». Παρέπεμψε σε πρόσφατή του τοποθέτηση με αφορμή την παρουσίαση του νέου βιβλίου του «ΚΥΠΡΟΣ – Το Νησί των Κατασκόπων» (εκδόσεις «ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ»).
Ο κ. Πικραμένος τοποθετούμενος σε ερώτημα κατά πόσο η Κυπριακή Δημοκρατία έχει τους κατάλληλους θεσμούς τα τεχνικά μέσα, τους ανθρώπινους πόρους και την πολιτική βούληση να διαχειριστεί μια πραγματικότητα που την εκθέτει, είπε: «Είναι ένα δύσκολο ερώτημα αλλά το βιβλίο φιλοδοξεί να αποτελέσει την αφορμή έναρξης ενός εποικοδομητικού διαλόγου περί αυτού».
Το ερευνητικό/συγγραφικό εγχείρημά του αποσκοπεί στο να ξεδιπλωθεί μία πτυχή της Κύπρου που δεν προβάλλεται ευρέως από τα ΜΜΕ. Ο ίδιος σχολίασε σχετικά: « «Τα 50 χρόνια εισβολής και κατοχής της Κύπρου αποτέλεσαν την αφορμή για την έκδοση του βιβλίου “Κύπρος – Το νησί των κατασκόπων”. Πρόκειται για την δράση των Μυστικών Υπηρεσιών διαφόρων κρατών επί του κυπριακού εδάφους αλλά όχι απαραίτητα κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ξεκινώντας από τα τέλη της δεκαετίας του 1940 και φτάνοντας μέχρι σήμερα, η Μ. Βρετανία, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Τσεχοσλαβακία, η Τουρκία, το Ισραήλ και το Ιράν έχουν πραγματοποιήσει μια σειρά από επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών και κεκαλυμμένης δράσης. Το βιβλίο αποτελεί προϊόν έρευνας μέσα από ανοιχτές πηγές και αρχειακό υλικό και είναι μοναδικό στο είδος του στην ελλαδική και κυπριακή βιβλιογραφία».
O Kώστας Πικραμένος είναι διαχειριστής του πρώτου ιστότοπου που εξειδικεύεται σε θέματα υπηρεσιών πληροφοριών (www.spystories.gr) σε Ελλάδα και Κύπρο. Είναι διευθυντής ερευνών της CP Consulting (εταιρία εκπόνησης στρατηγικών μελετών) με έδρα τη Μασσαλία και εμπειρογνώμονας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για θέματα Τουρκίας, Υπηρεσιών Πληροφοριών και Πολιτικού Ισλάμ. Είναι συγγραφέας των βιβλίων «ΜΙΤ – Η Φωλιά του Τουρκικού Παρακράτους», «Οι Μυστικές Υπηρεσίες στον 21ο αιώνα», «Εθνική Ασφάλεια», «Τουρκία 1923-2023. Ένας Αιώνας», «Χαμάς – Ισραήλ» και «Το τέλος του Χαλιφάτου» (Εκδόσεις Ινφογνώμων). Γνωρίζει Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά και Τουρκικά.
Η Αλ Νούσρα, πλήρως γνωστή ως Τζαμπχάτ αλ-Νούσρα λι-Αχλ αλ-Σαμ (Μέτωπο Νούσρα για την Υποστήριξη του Λαού της Συρίας), ήταν μία από τις πιο ισχυρές ισλαμιστικές και τζιχαντιστικές ομάδες που συμμετείχαν στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας. Όπως διαβάζουμε σε αναλύσεις, η δράση της άρχισε το 2012 ως παρακλάδι της Αλ Κάιντα και διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στον πόλεμο κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ.
Η οργάνωση ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2012 από τον Αμπού Μοχάμαντ αλ-Τζολάνι, με άμεση υποστήριξη από την Αλ-Κάιντα στο Ιράκ. Στόχος της Αλ Νούσρα ήταν η ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ και η εγκαθίδρυση ενός ισλαμικού κράτους στη Συρία, βασισμένου στον νόμο της Σαρία.
Η Αλ Νούσρα γρήγορα αναδείχθηκε ως μία από τις πιο ισχυρές ένοπλες ομάδες στη σύγκρουση, συνδυάζοντας στρατιωτική ικανότητα και σαφείς στόχους, ενώ επωφελήθηκε από τη στήριξη της Αλ-Κάιντα και άλλων τζιχαντιστικών δικτύων. Η οργάνωση γρήγορα απέκτησε επιρροή, στρατολογώντας μαχητές και εκτελώντας επιχειρήσεις υψηλού προφίλ, όπως βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας.
Η ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ
Η Αλ Νούσρα ακολουθούσε τον τζιχαντιστικό σαλαφισμό, που προωθεί την αυστηρή εφαρμογή του ισλαμικού νόμου και την απόρριψη κοσμικών ή δυτικών επιρροών. Αποσκοπούσε στη δημιουργία ενός ισλαμικού κράτους στη Συρία, και συμμετείχε ενεργά στις μάχες τόσο κατά του καθεστώτος Άσαντ όσο και κατά άλλων αντάρτικων ομάδων που δεν μοιράζονταν την ίδια εξτρεμιστική ιδεολογία.
ΔΙΑΧΩΡΙΣΤΗΚΕ ΤΟ 2016
Το 2016, η Αλ Νούσρα προσπάθησε να διαχωριστεί από την Αλ-Κάιντα, με στόχο να βελτιώσει την εικόνα της και να αποκτήσει μεγαλύτερη στήριξη εντός της Συρίας. Η κίνηση αυτή έγινε με την αλλαγή ονόματος σε Τζαμπχάτ Φατάχ αλ-Σαμ (Μέτωπο για την Κατάκτηση της Συρίας). Αυτός ο διαχωρισμός από την Αλ-Κάιντα υποτίθεται ότι θα την απομάκρυνε από την παγκόσμια τρομοκρατία και θα την έκανε πιο αποδεκτή από τον συριακό πληθυσμό και τις άλλες αντάρτικες ομάδες.
Το 2017, η Αλ Νούσρα μετεξελίχθηκε ακόμη περισσότερο και έγινε ο κεντρικός πυλώνας της οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS), ενός συνασπισμού ισλαμιστικών ομάδων. Η HTS συνεχίζει να είναι μία από τις ισχυρότερες δυνάμεις στη βορειοδυτική Συρία, ελέγχοντας μεγάλες περιοχές, ιδίως στην επαρχία Ιντλίμπ. Η οργάνωση προσπαθεί να εμφανιστεί ως πιο μετριοπαθής, αν και εξακολουθεί να θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από πολλές χώρες.
ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΑΠΟ ISIS
Η Αλ Νούσρα/HTS βρέθηκε σε σύγκρουση με άλλες τζιχαντιστικές ομάδες, όπως το Ισλαμικό Κράτος (ISIS), με το οποίο είχε σοβαρές διαφορές τόσο σε στρατηγικό όσο και σε ιδεολογικό επίπεδο. Αν και οι δύο οργανώσεις μοιράζονταν την εξτρεμιστική ιδεολογία, η Αλ Νούσρα υιοθέτησε πιο τοπικές προσεγγίσεις, επικεντρώνοντας στη Συρία, ενώ το ISIS έδινε έμφαση σε ένα παγκόσμιο χαλιφάτο.
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ
Η Αλ Νούσρα είχε ισχυρό αντίκτυπο στη συριακή σύγκρουση, καθιστώντας την Ιντλίμπ ένα από τα τελευταία προπύργια των ανταρτών κατά του Άσαντ. Παρά τις προσπάθειες να βελτιώσει τη δημόσια εικόνα της, η οργάνωση παραμένει μια από τις πιο ισχυρές και αμφιλεγόμενες δυνάμεις στη Συρία. Εξακολουθεί να κατατάσσεται στις τρομοκρατικές οργανώσεις από χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία και άλλα κράτη.
https://www.philenews.com/kipros/koinonia/article/1522278/apokaliptiko-sta-cheria-tis-astinomias-tamias-tis-proin-al-nusra-me-diktio-stin-kipro-narkotika-tourkia-ke-kodikopiisi-stochon/