Τουρκία και Ισραήλ ενισχύουν στρατιωτικά το Αζερμπαϊτζάν έναντι της Αρμενίας


Το Αζερμπαϊτζάν εκσυγχρονίζει τον στρατιωτικό του εξοπλισμό της σοβιετικής εποχής με προηγμένες τεχνολογίες από την Τουρκία και το Ισραήλ, ενισχύοντας τις αμυντικές του ικανότητες με αναβαθμισμένα αεροσκάφη, τανκς και ενσωματωμένο σύγχρονο οπλισμό.

Το άρθρο με τίτλο Η Τουρκία και το Ισραήλ αναβαθμίζουν το ρωσικό στρατιωτικό υλικό του Αζερμπαϊτζάν, δημοσιεύθηκε στο Forbes στις 9 Οκτωβρίου, όπου ο συγγραφέας, Πολ Ίντον, αναλύει τον εκσυγχρονισμό του σοβιετικού στρατιωτικού εξοπλισμού από το Αζερμπαϊτζάν με τη βοήθεια τεχνολογιών από την Τουρκία και το Ισραήλ.

Ο συντάκτης επισημαίνει ότι στη διεθνή έκθεση αμυντικής βιομηχανίας ADEX, που πραγματοποιήθηκε στο Μπακού τον Σεπτέμβριο του 2024, το Αζερμπαϊτζάν παρουσίασε αναβαθμισμένα Su-25 και T-72, τα οποία, παρά την ηλικία τους, παραμένουν ζωτικό μέρος του οπλοστασίου του Αζερμπαϊτζάν χάρη στις ενημερώσεις που πραγματοποιήθηκαν από τουρκικές και ισραηλινές αμυντικές εταιρείες.

Αυτές οι αναβαθμίσεις επέτρεψαν την ενσωμάτωση σύγχρονου όπλου, συμπεριλαμβανομένων των κατευθυνόμενων βομβών και των πυραύλων κρουζ, ενισχύοντας σημαντικά τις δυνατότητες του Αζερμπαϊτζάν τόσο σε αεροπορικές όσο και σε επίγειες επιχειρήσεις.

Στο άρθρο σημειώνεται επίσης ότι ο εκσυγχρονισμός των Su-25, που πραγματοποίησε η τουρκική εταιρεία TUSAS, όχι μόνο εισήγαγε νέα οπλικά συστήματα αλλά και αναβάθμισε τα αεροηλεκτρονικά, καθιστώντας το αεροσκάφος πιο μαχητικό.

Αυτά τα αεροπλάνα μπορούν τώρα να αναπτύξουν τουρκικές κατευθυνόμενες βόμβες και ακόμη και πυραύλους κρουζ, δίνοντας στο Αζερμπαϊτζάν τη δυνατότητα να πραγματοποιεί πλήγματα μεγάλης εμβέλειας και να αυξάνει την τακτική του ευελιξία.

Ο εκσυγχρονισμός διασφαλίζει επίσης τη συμβατότητα με τα τουρκικά πυρομαχικά, ενισχύοντας περαιτέρω τη συνεργασία μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν.

Ισραηλινή εταιρεία αναβάθμισε άρματα μάχης

Όσον αφορά τα T-72, η ισραηλινή εταιρεία Elbit Systems πραγματοποίησε ουσιαστικές αναβαθμίσεις, ενισχύοντας την προστασία των αρμάτων μάχης μέσω νέων συστημάτων ενεργητικής άμυνας και θωράκισης.

Τα άρματα μάχης ήταν εξοπλισμένα με οθόνες κατά των drone και δικτυωτές δομές σχεδιασμένες να προστατεύουν από εναέριες επιθέσεις.

Εγκαταστάθηκαν επίσης σύγχρονα συστήματα ελέγχου πυρός και στόχευσης, καθιστώντας τα T-72 πιο αποτελεσματικά σε καταστάσεις μάχης. Το άρθρο υπογραμμίζει ότι ο εκσυγχρονισμός έλαβε υπόψη την πρόσφατη εμπειρία μάχης από τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπου τα drones έπαιξαν κρίσιμο ρόλο.Ο συντάκτης επισημαίνει επίσης ότι παρά τους στενούς δεσμούς του Αζερμπαϊτζάν με το Ισραήλ, ο εκσυγχρονισμός των Su-25 ανατέθηκε στην Τουρκία, ενώ τα T-72 αναβαθμίστηκαν από την ισραηλινή Elbit Systems. Αυτή η απόφαση μπορεί να εξηγηθεί από την επιθυμία του Μπακού να ενισχύσει την επιχειρησιακή συμβατότητα των ενόπλων δυνάμεών του με τον στρατό της Τουρκίας, ευθυγραμμίζοντας με έναν ευρύτερο πολιτικό στόχο ενίσχυσης της συνεργασίας Αζερμπαϊτζάν-Τουρκίας.

Στο άρθρο, τονίζεται επίσης ότι ο εκσυγχρονισμός του εξοπλισμού της σοβιετικής εποχής δεν συνεπάγεται στροφή από την απόκτηση νέων τεχνολογιών. Το Αζερμπαϊτζάν συνεχίζει να επενδύει σε σύγχρονα οπλικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένων drones από την Τουρκία και το Ισραήλ, καθώς και σε νέα μαχητικά αεροσκάφη JF-17C Block III από το Πακιστάν.

Ωστόσο, η διατήρηση και ο εκσυγχρονισμός του παλαιότερου εξοπλισμού επιτρέπει στο Μπακού να διατηρεί τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά πλεονεκτήματα έναντι των πιθανών αντιπάλων.

Σημειώνεται ότι ο στρατιωτικός εκσυγχρονισμός του Αζερμπαϊτζάν θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος μιας στρατηγικής με στόχο τη διατήρηση της υπεροχής έναντι της Αρμενίας, η οποία, παρά τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, συνεχίζει να ενισχύει τις στρατιωτικές της ικανότητες.

Η Αρμενία, με τη σειρά της, αναζητά υποστήριξη από άλλες χώρες όπως η Ινδία και η Γαλλία για να εκσυγχρονίσει το οπλοστάσιό της και να αναβαθμίσει το στρατιωτικό της υλικό, συμπεριλαμβανομένων των αρμάτων μάχης και των μαχητικών αεροσκαφών.

Αποκλειστικά στο ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη