Οι Αμερικανοί, ερευνούν βαθύτερα την υπόθεση «Noor 1» & την εταιρία MCMP


Της Μαρία Παναγιώτου

Aνώτατη υπηρεσία ασφαλείας των ΗΠΑ, η οποία αναφέρεται απευθείας στον Αμερικανό πρόεδρο, διεξάγει επίσημη έρευνα για ναυτιλιακή εταιρία που φέρεται ότι χορήγησε 8.000.000 ευρώ στην ιδιοκτήτρια του ναρκόπλοιου – Στο στόχαστρο η Maritime Capital Management Partners USA – Νέα στοιχεία αναμένεται να παραδοθούν στους Έλληνες εισαγγελείς.

Μια είδηση από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού μοιάζει με βόμβα μεγατόνων, η οποία μπορεί με το ωστικό της κύμα να προκαλέσει αναταράξεις, αγνώστου μεγέθους και στο εσωτερικό της χώρας μας: ανώτατη υπηρεσία ασφαλείας των ΗΠΑ, η οποία αναφέρεται απευθείας στον Αμερικανό πρόεδρο, διεξάγει μεγάλης έκτασης επίσημη έρευνα για μια εταιρία που έχει βρεθεί και στην καρδιά της υπόθεσης του ναρκόπλοιου «Noor 1», το οποίο μετέφερε 2,1 τόνους ηρωίνης (ή, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, ακόμη και 3 τόνους ηρωίνης) από το Ντουμπάι στην Ελλάδα.

Πρόκειται για τη Maritime Capital Management Partners USA LLC (MCMP), με έδρα την πόλη Φράνκφορτ του Ιλινόι, ο ρόλος της οποίας αποτελεί μέχρι σήμερα πραγματικό μυστήριο για τις ελληνικές ερευνητικές Αρχές, καθώς, όπως είχε αποκαλυφθεί από τα εμβάσματα που είχαν παραδοθεί στα χέρια της εισαγγελέως Ειρήνης Τζίβα, την περίοδο που πραγματοποιούσε τη σχετική έρευνα, η συγκεκριμένη εταιρία είχε στείλει ποσό μέχρι και 8.000.000 ευρώ στην εταιρία G-Tankers Petroleum FZE, στην οποία ανήκε το ναρκόπλοιο «Noor 1».

Με τι ασχολείται αυτή η εταιρία; Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη διαδικτυακή σελίδα της, η MCMP δημιουργήθηκε το 2006 με στόχο να προσφέρει «καινοτόμες αλλά συντηρητικές ιδέες στον τομέα της ναυτιλίας», εστιάζοντας σε πλοία διαφόρων τύπων. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Κανείς δεν μοιάζει να γνωρίζει κάτι περισσότερο. Ή και να γνωρίζει, δεν μοιάζει να μπορεί να πει κάτι περισσότερο, τουλάχιστον ακόμη.

Εκείνο, πάντως, που μοιάζει σχεδόν βέβαιο είναι πως η έρευνα την οποία διεξάγει η υπηρεσία ασφαλείας των ΗΠΑ δεν περιορίζεται στη διασύνδεση που μπορεί να έχει ή να μην έχει η συγκεκριμένη εταιρία με την υπόθεση του ναρκόπλοιου. Εκτείνεται ακόμη περισσότερο καθώς, όπως φαίνεται, εξετάζεται η πιθανότητα εμπλοκής της εταιρίας σε μια σειρά άλλων περίεργων υποθέσεων. Εκείνο, επίσης, που μοιάζει προς το παρόν σχεδόν βέβαιο είναι πως οι αξιωματικοί της αμερικανικής υπηρεσίας έχουν ήδη συλλέξει σημαντικά στοιχεία, τα οποία μπορεί και να αποτελούν ενδείξεις άξιες περαιτέρω έρευνας. Και σκοπεύουν σύντομα να τα παραδώσουν στις εισαγγελικές Αρχές της Ελλάδας προκειμένου να ζητήσουν τη βοήθεια και τη συνδρομή τους.

Οι δύο Έλληνες

To όνομα της MCMP έκανε την εμφάνισή του σε ελληνικά δημοσιεύματα την άνοιξη του 2018.

Σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά τότε, οι ελληνικές Αρχές είχαν ανακαλύψει πως η εταιρία, με έδρα το Ιλινόι, είχε στείλει εκατομμύρια ευρώ στην G-Tankers που είχε συστήσει ο -καταδικασμένος πρωτόδικα σε ισόβια για την υπόθεση του «Noor 1»- Μάκης Γιαννουσάκης.

Εκείνο που είχε τραβήξει ακόμη περισσότερο την προσοχή των ελληνικών Αρχών ήταν το γεγονός πως στο διοικητικό συμβούλιο της MCMP συμμετείχαν δύο Έλληνες με το ίδιο επώνυμο (σ.σ.: πιθανότατα να είναι αδέλφια), ο ένας εκ των οποίων μάλιστα αναφερόταν στα πληροφοριακά στοιχεία της εταιρίας ως ιδρυτής της και ο άλλος ως επιχειρησιακός διευθυντής.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, η Οικονομική Αστυνομία, η οποία συνεργαζόταν στενά με την κ. Τζίβα, είχε καταφέρει εκείνη την περίοδο να εντοπίσει τον έναν από τους δύο Έλληνες και να του θέσει ορισμένες ερωτήσεις για τα χρηματικά εμβάσματα. Η απάντηση που είχαν λάβει οι Έλληνες αξιωματούχοι, ωστόσο, ήταν πως τα εμβάσματα αφορούσαν τη χρηματοδότηση επιχειρησιακού σχεδίου του Γιαννουσάκη (!)

Οι πληροφορίες της εποχής ανέφεραν ακόμη πως ο συγκεκριμένος μάρτυρας δεσμεύτηκε να προσκομίσει έγγραφα για να αποδείξει την αλήθεια των ισχυρισμών του, κάτι που τελικά δεν έκανε ποτέ.

Είναι, επίσης γνωστό πως η εισαγγελέας κ. Τζίβα είχε στείλει αίτημα δικαστικής συνδρομής στις αμερικανικές Αρχές, όμως δεν έλαβε ποτέ απάντηση. Εκείνη την περίοδο την υπόθεση χειριζόταν μια άλλη υπηρεσία των ΗΠΑ, η οποία φαίνεται πως λίγο αργότερα την αρχειοθέτησε. Κι έτσι, ανέλαβε τη σκυτάλη η συγκεκριμένη, ανώτερη αμερικανική υπηρεσία, οι αξιωματούχοι της οποίας, σύμφωνα με τις πληροφορίες, φαίνεται ότι είναι αποφασισμένοι να διαλευκάνουν τα αναπάντητα ερωτήματα σε σχέση με τη δραστηριότητα της MCMP, ζητώντας εκείνοι -αυτή τη φορά- βοήθεια από τις ελληνικές Αρχές.

Για ποιον λόγο; Ένας από αυτούς είναι σίγουρα το γεγονός πως η MCMP στελεχώνεται από δύο Έλληνες οι οποίοι φαίνεται πως έχουν περάσει το μεγαλύτερο κομμάτι της επαγγελματικής διαδρομής τους στον Πειραιά, ενώ συνεχίζουν να ζουν και να δραστηριοποιούνται από τον Πειραιά, παρά το γεγονός πως η εταιρία τους έχει έδρα στις ΗΠΑ.

Τεράστια ποσά

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που ήρθαν σε γνώση της «κυριακάτικης δημοκρατίας», οι Αμερικανοί αξιωματούχοι φαίνεται πως έχουν σήμερα στα χέρια τους μια σειρά από εμβάσματα που έχει στείλει η MCMP τα τελευταία χρόνια και μια σειρά από συναλλαγές που έχει πραγματοποιήσει. Κι αν οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν, τότε μπορεί και να διαπιστώσουμε πως η εταιρία G-Tankers Petroleum FZE στην οποία ανήκε το «Noor 1» δεν έλαβε μόνο 8.000.000 σε εμβάσματα από την εταιρία στο Ιλινόι, όπως ήταν μέχρι σήμερα γνωστό, αλλά ίσως ακόμη και μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Οι ίδιες πηγές, μάλιστα, αναφέρουν πως μεταξύ των φυσικών προσώπων και των εταιριών που έχουν λάβει εμβάσματα από τη συγκεκριμένη εταιρία είναι και αρκετά ακόμη ελληνικά. Το ερώτημα, βεβαίως, είναι για ποιες δραστηριότητες έλαβαν αυτά τα χρήματα. Γιατί μπορεί κάποιες από αυτές να είναι καθ’ όλα νόμιμες. Μπορεί, βεβαίως κάποιες άλλες να μην είναι. Σίγουρα, όμως, το ενδιαφέρον των αμερικανικών υπηρεσιών δεν μπορεί να είναι τυχαίο.

Συνολικά, πάντως, η MCMP φέρεται ότι είχε τα τελευταία χρόνια οικονομικές συναλλαγές που μπορεί να αγγίζουν και τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Αν λάβει κανείς ως δεδομένο αυτήν την πληροφορία, τότε η συμμετοχή των δύο Ελλήνων στο διοικητικό συμβούλιο της MCMP προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη απορία, καθώς από το βιογραφικό που οι ίδιοι έχουν αναρτήσει στη διαδικτυακή σελίδα της εταιρίας δεν μπορεί κανείς να αντιληφθεί πώς βρέθηκαν στην καρδιά μιας επαγγελματικής δραστηριότητας, μέσω της οποίας διακινούνται αυτής της έκτασης τα χρηματικά ποσά. Ισως αυτό ακριβώς να μάθουμε στη συνέχεια…

Ο δικηγόρος του Ιλινόι και η νέα δημοσιογραφική έρευνα

Ένα επιπλέον στοιχείο το οποίο, όπως φαίνεται, έχει τραβήξει το ενδιαφέρον των Αμερικανών αξιωματούχων είναι η παρουσία ενός παλαιότερου, υψηλόβαθμου στελέχους της MCMP στα μέρη όπου «σύχναζε» το «Noor 1», ακριβώς τις ίδιες ημερομηνίες κατά τις οποίες φόρτωσε και μετέφερε τη μεγαλύτερη ποσότητα ηρωίνης που έχει εντοπιστεί ποτέ σε ευρωπαϊκό έδαφος. Ο λόγος για Αμερικανό δικηγόρο από το Ιλινόι, ο οποίος τις επίμαχες χρονολογίες διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος της MCMP.

Ακόμη και σήμερα μπορεί κανείς να δει στoν προσωπικό λογαριασμό του στο facebook να αναγράφεται η παλαιότερη θέση του στην εταιρία. Μπορεί, ακόμη, να τον θαυμάσει να ποζάρει μπροστά από το περίφημο Μπουρτζ Χαλίφα, τον πύργο «σύμβολο» του Ντουμπάι, τον Απρίλιο του 2014, την εποχή, δηλαδή, που η σκόνη του θανάτου φορτωνόταν στο ναρκόπλοιο. Μπορεί, τέλος να τον δει να απολαμβάνει το γεύμα του στην Αθήνα τον Ιούλιο του 2014, την εποχή, δηλαδή, που το «Noor 1» εντοπιζόταν από τις ελληνικές Αρχές. Σύμπτωση; Πιθανόν…

Όπως σύμπτωση μπορεί να είναι και το γεγονός πως πριν από λίγες ημέρες δημοσιεύτηκε από τον Αμερικανό δημοσιογράφο Αλεξάντερ Κλαπ μια εξαιρετικά αποκαλυπτική έρευνα για το «Noor 1» στο περιοδικό «Τhe Νew Republic». O δημοσιογράφος, μάλιστα, που πρέπει να διεξήγαγε έρευνα για αρκετούς μήνες, πήρε επιχορήγηση για το συγκεκριμένο ρεπορτάζ από εξέχον δημοσιογραφικό ίδρυμα των ΗΠΑ.

Εάν, όμως, δεν πρόκειται για σύμπτωση, τότε ακόμη κι αυτό το γεγονός μαρτυρά το ανανεωμένο ενδιαφέρον των Αμερικανών για την υπόθεση, η οποία βρίσκεται με αυτόν τον τρόπο και πάλι στην επικαιρότητα. Μόνο που η αναζωπύρωσή της δεν φαίνεται ότι έχει σημείο εκκίνησης την Αθήνα αυτή τη φορά, αλλά τη μακρινή πρωτεύουσα των ΗΠΑ.

Πηγή: (Δημοκρατία) (The Flag Report)

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη