Χωρίς νερό ένα εκατ. άνθρωποι στη Συρία λόγω των επιθέσεων της Τουρκίας
Οι τουρκικές αεροπορικές επιδρομές στην άνυδρη βορειοανατολική Συρία έχουν αποκόψει την πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα και νερό για περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι η Άγκυρα μπορεί να παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο.
Η Τουρκία πραγματοποίησε περισσότερες από 100 επιθέσεις από τον Οκτώβριο του 2019 έως τον Ιανουάριο του 2024 σε πετρελαιοπηγές, εγκαταστάσεις φυσικού αερίου και σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στην ελεγχόμενη από τους Κούρδους Αυτόνομη Διοίκηση της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας, γνωστή και ως Ροζάβα, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το BBC.
Οι επιθέσεις έχουν προστεθεί στην ανθρωπιστική κρίση σε μια περιοχή που ταλανίζεται από έναν πολυετή εμφύλιο πόλεμο και τέσσερα χρόνια ακραίας ξηρασίας.
Το νερό ήταν ήδη λιγοστό, αλλά οι επιθέσεις στις υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας τον Οκτώβριο του περασμένου έτους διέκοψαν την παροχή ρεύματος στον κύριο σταθμό ύδρευσης της περιοχής, στο Αλούκ, και έκτοτε δεν λειτουργεί.
Η Τουρκία δήλωσε ότι είχε βάλει στο στόχαστρο τις "πηγές εισοδήματος και τις δυνατότητες" των κουρδικών ομάδων που θεωρεί τρομοκράτες. Είπε, μάλιστα, ότι είναι γνωστό ότι η περιοχή πλήττεται από την ξηρασία, προσθέτοντας ότι η κακή διαχείριση του νερού και η παραμελημένες υποδομές είχαν επιδεινώσει την κατάσταση.
Η AANES έχει κατηγορήσει την Τουρκία ότι επιδιώκει να "καταστρέψει την ύπαρξη του λαού μας".
Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι στην επαρχία Χασάκα που κάποτε προμηθεύονταν νερό από το Αλούκ, τώρα βασίζονται σε παραδόσεις νερού που αντλείται περίπου 20 χιλιόμετρα μακριά. Χιλιάδες παραδόσεις γίνονται καθημερινά με βυτιοφόρο, με την προτεραιότητα να δίνεται σε σχολεία, ορφανοτροφεία, νοσοκομεία και όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.
Ωστόσο, οι παραδόσεις δεν είναι αρκετές για όλους, σημειώνει το βρετανικό μέσο.
Ο επικεφαλής της επιτροπής για τη διαχείριση του νερού στην πόλη Χασάκα έκανε λόγο για ανθρωπιστική καταστροφή στη ΒΑ Συρία.
Οι κάτοικοι της περιοχής αντιμετωπίζουν τον συνεχιζόμενο εμφύλιο πόλεμο στη χώρα αλλά και τη σύγκρουση της Τουρκίας με τις δυνάμεις που υποστηρίζονται από τους Κούρδους, οι οποίοι ίδρυσαν την Αυτόνομη Διοίκηση της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας το 2018, μετά την εξάλειψη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (IS) από την περιοχή, με τη στήριξη της συμμαχίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει περιγράψει τη Ροζάβα ως "κρατικό τρομοκράτη" δίπλα στα σύνορά της.
Η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί την κουρδική πολιτοφυλακή που κυριαρχεί στην περιοχή ως προέκταση του κουρδικού PKK.
Από τον Οκτώβριο του 2023 μέχρι τον Ιανουάριο του 2024, σταθμοί μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και ηλεκτροπαραγωγής έχουν πληγεί σε τρεις περιοχές. Ο ΟΗΕ λέει ότι οι τουρκικές δυνάμεις πραγματοποίησαν τις επιθέσεις στη Σουαντίγια, την Αμούντα και την Καμισλί, ενώ ανθρωπιστικές οργανώσεις αναφέρουν ότι η Τουρκία είναι πίσω από την επίθεση στην Ντάρμπασιγια.
Η BBC επιβεβαίωσε τις ζημιές χρησιμοποιώντας δορυφορικές εικόνες, βίντεο, μαρτυρίες από αυτόπτες μάρτυρες άλλα και επισκέψεις στους χώρους.
Η Τουρκία δήλωσε ότι στοχοποιούσε το PKK, τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) και το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD).
Η YPG είναι η μεγαλύτερη πολιτοφυλακή στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ και είναι η στρατιωτική πτέρυγα του PYD, του κυριότερου πολιτικού κόμματος στη Ροζάβα.
"Οι πολίτες ή οι υποδομές πολιτών δεν ήταν μεταξύ των στόχων μας και ποτέ δεν ήταν", δήλωσε η Τουρκία σε δήλωσή της στο BBC.
Ωστόσο, τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Χακάν Φιντάν, δήλωσε ότι όλες οι "υποδομές, υπερκατασκευές και ενεργειακές εγκαταστάσεις" που ανήκουν στο PKK και την YPG - ειδικά στο Ιράκ και τη Συρία - ήταν "νόμιμοι στόχοι" για τις στρατιωτικές της δυνάμεις, τις δυνάμεις ασφαλείας και τις υπηρεσίες πληροφοριών.
Οι συνέπειες της σύγκρουσης έχουν επιδεινωθεί από την κλιματική αλλαγή. Από το 2020, μια ακραία ξηρασία έχει πλήξει τη ΒΑ Συρία και περιοχές του Ιράκ. Τα τελευταία 70 χρόνια, η μέση θερμοκρασία στην περιοχή έχει αυξηθεί κατά 2C.
Το 2019, η Τουρκία ανέλαβε τον έλεγχο της περιοχής Ρας αλ-Αΐν, όπου βρίσκεται η παροχή νερού του Αλούκ, λέγοντας ότι χρειαζόταν να δημιουργήσει μια "ζώνη ασφαλείας" για να προστατεύσει τη χώρα.
Δύο χρόνια αργότερα, ο ΟΗΕ εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με τις επανειλημμένες διακοπές της υδροδότησης από τον Αλούκ στη ΒΑ Συρία, δηλώνοντας ότι η υδροδότηση είχε διακοπεί τουλάχιστον 19 φορές.
Τον Φεβρουάριο του 2024, μια αναφορά που δημοσιεύθηκε από μια ανεξάρτητη επιτροπή του ΟΗΕ ανέφερε ότι οι επιθέσεις της Οκτωβρίου του 2023 κατά της υποδομής ηλεκτρισμού θα μπορούσαν να αποτελούν εγκλήματα πολέμου, καθώς διέκοψαν την πρόσβαση των αμάχων στο νερό.
"Οι επιθέσεις της Τουρκίας κατά της ενεργειακής υποδομής έχουν επιφέρει καταστροφικές συνέπειες στους πολίτες", δήλωσε ο δικηγόρος Άαριφ Άμπραχαμ στο BBC, προσθέτοντας ότι αυτό θα μπορούσε να συνιστά σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου.
https://www.capital.gr/diethni/3885825/xoris-nero-ena-ekat-anthropoi-sti-suria-logo-ton-epitheseon-tis-tourkias/
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου