Χάρτης της ΕΕ με την Ελληνική ΑΟΖ στο Αιγαίο ξεσηκώνει την Τουρκία


«Η Ελλάδα δεν παύει να ασκεί πολιτική πολιορκίας κατά της Τουρκίας, παίρνοντας πίσω της και την ΕΕ σε αυτές τις κινήσεις...», αναφέρει ο Τούρκος απόστρατος αντιναύαρχος, Τζιχάτ Γιαϊτζί.

Ο χάρτης που ανάρτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στον ιστότοπο της Υπηρεσίας Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού (ΘΧΣ) για την Ελλάδα και το Αιγαίο προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις από Τούρκους εθνικιστές και ακραία τουρκικά μέσα ενημέρωσης, τροφοδοτώντας για άλλη μια φορά το βαθιά ριζωμένο αίσθημα «πολιορκίας» που επικρατεί στην τουρκική εθνικιστική αντίληψη.

«Η Ελλάδα δεν παύει να ασκεί πολιτική πολιορκίας κατά της Τουρκίας, παίρνοντας πίσω της και την ΕΕ σε αυτές τις κινήσεις...», αναφέρει ο Τούρκος απόστρατος αντιναύαρχος, Τζιχάτ Γιαϊτζί.

Ο χάρτης της... οργής

Η φωτογραφία της Υπηρεσίας Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού (ΘΧΣ) της ΕΕ, που πυροδότησε την «έκρηξη» της τουρκικής πλευράς, παρουσιάζει τα ελληνικά χωρικά ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο, ενώ αποτυπώνει και τα δυνητικά όρια της ελληνικής ΑΟΖ, τα οποία εκτείνονται έως τις τουρκικές ακτές στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο χάρτης της ΕΕ

«Ο χάρτης της ελληνικής θαλάσσιας δικαιοδοσίας που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όχι μόνο παραχωρεί ολόκληρο το Αιγαίο στην Ελλάδα, αλλά και επικαλύπτει τα σχέδια για τον περιορισμό της Τουρκίας στον κόλπο της Αττάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στο κάτω μέρος του χάρτη αναφέρεται ότι "τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας μέχρι την απόσταση των 6 ναυτικών μιλίων καλύπτουν έκταση περίπου 92.095 km2".

Διαπιστώνεται ότι ο χάρτης έχει σχεδιαστεί σύμφωνα με τα 12 ναυτικά μίλια, μεγάλες περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας παραχωρούνται στα νησιά, η κεντρική γραμμή σχεδιάζεται με αναφορά στα νησιά και όχι στην ηπειρωτική χώρα, τα νησιά, οι νησίδες και οι ύφαλοι των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα δείχνουν να ανήκουν στην κυβέρνηση της Αθήνας και πάνω από 40 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιας έκτασης παραχωρούνται στο Καστελόριζο... Οι διεθνείς συμφωνίες που αναφέρονται κατά τη χάραξη αυτών των λεγόμενων συνόρων δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», αναφέρει η τουρκική εθνικιστική εφημερίδα Αϊντινλίκ.

Παρά τις διευκρινίσεις στον ιστότοπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι ο συγκεκριμένος χάρτης βασίζεται σε διεθνείς πηγές, καθώς «η Ελλάδα δεν έχει ακόμη υιοθετήσει ΘΧΣ», τουρκικά ΜΜΕ μιλούν για «σκανδαλώδη χάρτη» και κατηγορούν την Ελλάδα ότι βρίσκεται πίσω από τη χάραξη του συγκεκριμένου χάρτη, που «παραχωρεί ολόκληρο το Αιγαίο στην Ελλάδα».

Η εφημερίδα Αϊντινλίκ υποστηρίζει ότι ο χάρτης «επιβεβαιώνει τα σχέδια για τον περιορισμό της Τουρκίας στον κόλπο της Αττάλειας», ενώ προχωρά σε λεπτομερή ανάλυση, επικεντρώνοντας στα νησιά, τις νησίδες και τους υφάλους που, όπως ισχυρίζεται, «φαίνονται να ανήκουν στην Ελλάδα».

«Γραμμή» από Γιαϊτζί

Το σύνθημα των αντιδράσεων έδωσε ο Τούρκος απόστρατος αντι-ναύαρχος, Τζιχάτ Γιαϊτζί, γνωστός ανθέλληνας και επικριτής της «μειοδοτικής», όπως τη χαρακτηρίζει, εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης Ερντογάν απέναντι στην Ελλάδα. Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, ο απόστρατος αντιναύαρχος και αρχιτέκτονας του τουρκολιβυκού μνημονίου κατηγορεί ευθέως την Ελλάδα για το χάρτη, υποστηρίζοντας ότι «η Ελλάδα συνεχίζει την πολιτική του σφετερισμού της με πλήρη ταχύτητα και με την πολιτική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης!».

To φόβητρο του Casus Belli

Χρησιμοποιώντας το casus belli ως «φόβητρο» απέναντι σε οποιαδήποτε ελληνική πρωτοβουλία για επέκταση των χωρικών υδάτων, ο απόστρατος αντι-ναύαρχος Τζιχάτ Γιαϊτζί συνιστά στην Αθήνα να γυρίσει στα 3 μίλια της συνθήκης της Λωζάνης στο Αιγαίο, γιατί η Τουρκία δεν πρόκειται να κάνει πίσω.

«Η Τουρκία έχει διακηρύξει σε όλο τον κόσμο την αποφασιστική της στάση με το casus belli του 1995», λέει ο Γιαϊτζί.

«Παρόλο που η Ελλάδα, με την υποστήριξη της ΕΕ, προσπαθεί να σφετεριστεί τα δικαιώματα της Τουρκίας στη Θάλασσα των Νήσων, δεν πρέπει να ξεχνά ότι βρίσκεται αντιμέτωπη με την αποφασιστική απόφαση casus belli της Τουρκίας».

«Η τουρκική κυβέρνηση να σταματήσει τις επαφές με την Ελλάδα»

Ο Γιαϊτζί καλεί μάλιστα την τουρκική κυβέρνηση να διακόψει τις διπλωματικές επαφές με την Ελλάδα, εάν «δεν αποσύρει τις αξιώσεις της», να αφήσει τα διπλωματικά τραπέζια και να επιδείξει ξεκάθαρα την αποφασιστική της στάση επί του πεδίου...

«Όσο η Ελλάδα δεν παραιτείται από αυτές τις αξιώσεις, που αγνοούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, δεν θα πρέπει να λογίζει την Ελλάδα ως συνομιλητή και θα πρέπει να σταλεί ένα σαφές μήνυμα στην Ελλάδα. Το τουρκικό έθνος θα συνεχίσει να είναι ο υπερασπιστής της ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας του στη Θάλασσα των Νήσων (σ.σ. Αιγαίο) και σε όλες τις θάλασσες, χωρίς να κάνει ούτε ένα βήμα πίσω από τα δικαιώματα και τα συμφέροντά του.

Είναι καιρός για μια ανυποχώρητη στάση απέναντι σε τέτοιες επιθέσεις στα δικαιώματα της Τουρκίας στις θάλασσες. Αντί να χάνεται χρόνος με κενά αιτήματα στα διπλωματικά τραπέζια, θα πρέπει να επιδειχθεί ξεκάθαρα η αποφασιστικότητα για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της Τουρκίας».

Και η Κύπρος στο στόχαστρο

Το δεύτερο πεδίο της κριτικής όσον αφορά τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό των χωρών της ΕΕ, αφορά τον σχετικό χάρτη της Κύπρου, ο οποίος έχει εγκριθεί από το Συμβούλιο Υπουργών από το 2023.

«Επιπλέον, στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπάρχει ένας άλλος χάρτης που δείχνει τις λεγόμενες θαλάσσιες περιοχές της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης της Νότιας Κύπρου. Στο έγγραφο, το οποίο αναφέρει ότι οι μελέτες για την Κύπρο έχουν ολοκληρωθεί, αναφέρεται ότι "τα εσωτερικά ύδατα και τα χωρικά ύδατα της Κύπρου μέχρι τα 12 ναυτικά μίλια καλύπτουν μια έκταση περίπου 13 χιλιάδων 968 km². Η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου είναι περίπου 98 χιλιάδες 240 km²." 

Στο έγγραφο αγνοούνται τα ίσα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στο νησί και περιλαμβάνονται οι θαλάσσιες περιοχές της Τουρκίας, της Συρίας, του Λιβάνου, του Ισραήλ, της Παλαιστίνης και της Αιγύπτου», σημειώνει η Αϊντινλίκ ένα χρόνο μετά, επισημαίνοντας ότι «τα όρια στους χάρτες (της Κύπρου) βασίζονται στη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, την οποία η Τουρκία δεν έχει υπογράψει».

https://www.ethnos.gr/World/article/341896/xarthsthseemetoaigaioxeshkoneiethnikistikesfoyrtoynessthntoyrkia

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη