«Το ποιο επικίνδυνο από όλα τα ηθικά διλήμματα είναι όταν, είμαστε υποχρεωμένοι να κρύβουμε την αλήθεια για να βοηθήσουμε την αλήθεια να νικήσει»
«Στο τέλος θα θυμόμαστε, όχι τα λόγια των εχθρών μας, αλλά, την σιωπή των φίλων μας»
"Σε έναν κόσμο προπαγάνδας, η αλήθεια είναι πάντα μια συνωμοσία"

Ιωάννης Θ. Μάζης: Γεωπολιτικές Αναλύσεις


Ο Ιωάννης Θ. Μάζης με τον Γιώργο Σαχίνη στην "ΚΡΗΤΗ TV"

Στο στούντιο των «Αντιθέσεων» σε μια άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση- προσέγγιση των μεγάλων θεμάτων της Γεωπολιτικής και της αναδιάταξης Στρατηγικών, μεγάλων- μεσαίων και περιφερειακών παικτών ισχύος, ο Ιωάννης Θ. Μάζης , Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής, στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Στην εκπομπή παρεμβαίνει για την « Συμφωνία των Πρεσπών» ο τέως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος με νομικές επισημάνσεις στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συμβάσεων στα θέματα :

  1. - Η αναθεώρηση του Συντάγματος της τότε «Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας» και η εμπεριεχόμενη στην Συμφωνία των Πρεσπών «Ρηματική Διακοίνωση».
  2. -Η ερμηνεία των διατάξεων του άρθρου 19 της Συμφωνίας των Πρεσπών
  3. -Το «θεσμικό οπλοστάσιο», από πλευράς Διεθνούς Δικαίου, της Ελλάδας σε μια ενδεχόμενη, μελλοντική, ευθεία αμφισβήτηση και παραβίαση των «essentialia nogotii» της Συμφωνίας των Πρεσπών.
  4. - Οι προϋποθέσεις καταγγελίας, αποχώρησης από αυτή, λήξης ή αναστολής της εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών σε περίπτωση παραβίασής της.
  5. -Το ρυθμιστικό πλαίσιο των διατάξεων των άρθρων 56 και 60 της Σύμβασης της Βιέννης.

Ο Ιωάννης Μάζης ανοίγει θεματικές συζήτησης και προβληματισμού για :

  1. - Τις Γεωπολιτικές Δυναμικές στον Αρκτικό Κύκλο, τον Ειρηνικό , την Μεσόγειο και το ρόλο «κλειδί» της Ανατολικής της λεκάνης.
  2. - Προοπτικές, λεπτά σημεία και τα πραγματικά ερωτηματικά της Ελληνογαλλικής Συμφωνίας και της επέκτασης της Συμφωνίας Ελλάδας- ΗΠΑ , για την θέση της Ελλάδας.
  3. - Η πολιτική κρίση με την παραίτηση Ζάεφ, η Συμφωνία των Πρεσπών και η επόμενη μέρα
  4. - Η κινητικότητα ευρύτερα στα Δυτικά Βαλκάνια τι μπορεί να σηματοδοτεί

Κι ακόμη :

  1. - Η αναθεωρητική στρατηγική βάθους της Τουρκίας , με ή χωρίς τον Ερντογάν
  2. - Η πολιτική του «κατευνασμού» και ο αντίλογος της «αποτροπής» , τα όρια και τα προ-απαιτούμενα ενός διαλόγου , η Εθνική Στρατηγική και το σημαίνει δομικά η συγκρότηση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, οι πραγματικοί λόγοι που δεν συγκροτείται.

Σχόλια