Σχόλιο: Να κρατάνε μικρό καλάθι, διότι δεν είναι έτσι όπως τα λένε...
***
Οι πρόσφατες εξελίξεις στην αντιπυραυλική άμυνα οδήγησαν στην ανάπτυξη του πυραυλικού συστήματος Dark Eagle. Αυτό το σύστημα πυραύλων, ενσωματωμένο με το LRHW (Long-Range Hypersonic Weapon) AUR, διαθέτει έναν βαλλιστικό πύραυλο δύο σταδίων εξοπλισμένο με πολυηχητική κεφαλή ολίσθησης (C-HGB) ικανή να φτάσει ταχύτητες έως και 17 Mach.
ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ armyrecognition.com
Η δοκιμή αυτού του πυραυλικού συστήματος, η οποία περιλαμβάνει την ανάπτυξη ενός εκτοξευτή στο Cape Canaveral, σηματοδοτεί μια νέα φάση στην ανάπτυξη της πολυηχητικής τεχνολογίας. Ο στρατός των ΗΠΑ σχεδιάζει να επιτύχει πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα για αυτό το πυραυλικό σύστημα εντός 1-2 ετών. Αναμένεται να αναπτυχθεί για την αντιμετώπιση απειλών όπως ο ρωσικός Oreshnik.
Με μια κεφαλή C-HGB ικανή να φτάσει ταχύτητες μεταξύ 3000 και 3700 μ. ανά δευτερόλεπτο σε υψόμετρα κάτω των 50 km, αυτός ο πύραυλος έχει σχεδιαστεί για να ξεπερνά τις δυνατότητες των ρωσικών S-300V4, S-400 και S-500. Αυτά τα συστήματα είναι αποτελεσματικά σε χαμηλότερα υψόμετρα, αλλά θα μπορούσαν να δυσκολευτούν να αναχαιτίσουν τη γρήγορη και ευέλικτη πολυηχητική κεφαλή.
Το σύστημα American Dark Eagle είναι ενσωματωμένο με το LRHW AUR. Το Dark Eagle, με τον βαλλιστικό πύραυλο δύο σταδίων και την πολυηχητική του κεφαλή ολίσθησης (C-HGB), είναι σχεδιασμένος να φτάνει σε ακραίες ταχύτητες 17 Mach, καθιστώντας την αναχαίτιση ιδιαίτερα δύσκολη σε υψόμετρα κάτω των 50 km.
Το S-500, το πιο προηγμένο σύστημα της Ρωσίας, ενσωματώνει τεχνολογίες για την αναχαίτιση πυραύλων σε πολύ μεγάλα ύψη, αλλά ακόμη και αυτό το σύστημα μπορεί να δυσκολεύεται να παρακολουθήσει μια τόσο γρήγορη και ευέλικτη πολυηχητική κεφαλή σε χαμηλότερα ύψη.
Από την άλλη πλευρά, ο Dark Eagle φαίνεται να έχει σχεδιαστεί για να εκμεταλλεύεται αυτές τις αδυναμίες, ιδιαίτερα ταξιδεύοντας σε ταχύτητες και υψόμετρα που ξεπερνούν τις δυνατότητες των ρωσικών συστημάτων. Ωστόσο, πάνω από τα 80 km, το S-500 και το αντιπυραυλικό σύστημα 53T6M του A-235 είναι καλύτερα εξοπλισμένα για να αναχαιτίσουν απειλές σε αυτό το μεγάλο υψόμετρο. Αυτή η δυναμική τοποθετεί τόσο τα αμερικανικά όσο και τα ρωσικά συστήματα σε μια τεχνολογική κούρσα συνεχούς προσαρμογής και ενίσχυσης της άμυνάς τους έναντι υπερηχητικών απειλών.
Συμπερασματικά, ενώ τα ρωσικά συστήματα παραμένουν εξαιρετικά αποτελεσματικά σε συγκεκριμένα πλαίσια, οι δυνατότητες του Dark Eagle να δρα σε περιοχές όπου αποτυγχάνουν οι παραδοσιακές άμυνες θα μπορούσαν να επαναπροσδιορίσουν τη στρατηγική ισορροπία στη σφαίρα των βαλλιστικών πυραύλων.
Σε μεγαλύτερα υψόμετρα, συγκεκριμένα πάνω από 80 km, το μόνο σύστημα που μπορεί να αναχαιτίσει την κεφαλή C-HGB είναι το αντιπυραυλικό σύστημα 53T6M από το ρωσικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας A-235. Αυτή η ικανότητα ενισχύει τον ανταγωνισμό στην τεχνολογία πυραυλικής άμυνας και υπογραμμίζει την ανάγκη για συνεχείς προόδους στα αντίμετρα έναντι ολοένα και πιο εξελιγμένων απειλών.
Δημοσίευση σχολίου