Μπέντζαμιν Γουάινταλ: Ο δημοσιογράφος που προέβλεψε την επίθεση της Χαμάς προειδοποιεί για πυρηνικά όπλα του Ιράν
Ο γνωστός δημοσιογράφος Μπέντζαμιν Γουάινταλ είχε προβλέψει την επιδρομή-σφαγή της Χαμάς, της 7ης Οκτωβρίου 2023, σε ισραηλινά εδάφη. Όχι γιατί είναι «προφήτης» αλλά γιατί, όπως επισημαίνει ο ίδιος, έκανε σωστή ανάγνωση κι ανάλυση κοινών/δημόσιων πληροφοριών, δίχως προκαταλήψεις, αυθαίρετες βεβαιότητες και εμμονές που προκύπτουν από ευσεβείς πόθους.
Ο Μπέντζαμιν Γουάινταλ έγραψε στο «Χ»:
»Ήμουν ο πρώτος δημοσιογράφος που ανέφερε ότι ένα τζιχαντιστικό κίνημα που υποστηρίζεται από το ιρανικό καθεστώς θα εισβάλει στο Ισραήλ τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο του 2023.
»Βασίστηκα στην προφητική ανάλυση του Γιγάλ Καρμόν (@MEMRIReports), ο οποίος με τη σειρά του βασίστηκε σε ανοιχτές πηγές πληροφοριών.
»Το πρόβλημα είναι ότι πολλοί δημοσιογράφοι και αυτοαποκαλούμενοι ειδικοί αγνόησαν τη χρηματοδότηση της Χαμάς από το Κατάρ και τις ανοιχτές πηγές πληροφοριών πριν από την 7η Οκτωβρίου».
Ο όρος «ευσεβής πόθος» αναφέρεται σε μια επιθυμία για κάτι καλό που είναι απίθανο να πραγματοποιηθεί.
Συχνά χρησιμοποιείται για να περιγράψει την τάση των ανθρώπων να πιστεύουν ή να λαμβάνουν αποφάσεις με βάση αυτό που θα ήθελαν να συμβεί, αντί για τα διαθέσιμα στοιχεία ή τον ορθολογισμό.
Αυτή η γνωστική προκατάληψη μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένες εκτιμήσεις και αποφάσεις, καθώς οι επιθυμίες και τα συναισθήματα υπερισχύουν των πραγματικών δεδομένων.
Στα αγγλικά, ο αντίστοιχος όρος είναι «wishful thinking».
Στην ισραηλινή στρατιωτική ορολογία, ο όρος «Κονσεπτζία» (εβραϊκά: קונספציה) αναφέρεται σε μια προκαθορισμένη στρατηγική υπόθεση ή νοοτροπία που μπορεί να οδηγήσει σε κρίσιμες παραλείψεις.
Ο όρος έγινε γνωστός μετά τον Πόλεμο του Γιομ Κιπούρ το 1973, όταν οι ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών πίστευαν εσφαλμένα ότι η Αίγυπτος δεν θα ξεκινούσε σύγκρουση χωρίς συγκεκριμένες στρατιωτικές δυνατότητες.
Αυτή η εσφαλμένη εκτίμηση, γνωστή ως «Κονσεπτζία», είχε ως αποτέλεσμα το Ισραήλ να είναι απροετοίμαστο για την αιφνιδιαστική επίθεση από την Αίγυπτο και τη Συρία.
Η έννοια επανεμφανίστηκε σε συζητήσεις μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023.
Πριν από αυτό το γεγονός, οι ισραηλινές Αρχές λειτουργούσαν με την υπόθεση ότι τα οικονομικά κίνητρα και οι ευθύνες διακυβέρνησης θα μετρίαζαν την εχθρότητα της Χαμάς.
Αυτή η πεποίθηση σχημάτισε μια νέα «Κονσεπτζία», η οποία καταρρίφθηκε όταν η Χαμάς εξαπέλυσε μια μεγάλης κλίμακας, συντονισμένη επίθεση, οδηγώντας σε σημαντικές ισραηλινές απώλειες.
Στην ουσία, η «Κονσεπτζία» υπογραμμίζει τους κινδύνους της άκαμπτης στρατηγικής σκέψης και τη σημασία της συνεχούς επανεκτίμησης των υποθέσεων σε στρατιωτικά και πληροφοριακά πλαίσια.
Στην πραγματικότητα, ο Μπέντζαμιν Γουάινταλ προειδοποίησε δίχως ψευδαισθήσεις, δηλαδή απαλλαγμένος από τα δεσμά μιας λανθασμένης ή απατηλής αντίληψης της πραγματικότητας.
Ο όρος ψευδαίσθηση εξάλλου χρησιμοποιείται μεταφορικά στα ελληνικά για να περιγράψει μια πλανημένη ή μη ρεαλιστική ελπίδα ή προσδοκία.
Ο ίδιος δημοσιογράφος προειδοποιεί τώρα, με ανάρτησή του στο «Χ», ότι το ιρανικό καθεστώς ψεύδεται όταν διακηρύσσει κάποια δήθεν έκδοση «φετφά»** από τον αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ που να απαγορεύει την κατασκευή πυρηνικών όπλων από την Τεχεράνη.
Τέτοιος «φετφάς» δεν υπάρχει, υποστηρίζει ο Γουάινταλ, άρα τίποτα δεν εμποδίζει τους θεοκράτες του Ιράν να κατασκευάσουν και να «ρίξουν» πυρηνική βόμβα.
«Όταν πίεσα το καθεστώς του Ιράν @iranun για ένα αντίγραφο του φετφά, απέτυχαν να το προσκομίσουν.
»Η Αποστολή της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στον ΟΗΕ, Νέα Υόρκη @Iran_UN, μου έστειλε μια “πολιτική δήλωση” του Χαμενεΐ @khamenei_ir, την οποία ισχυρίστηκαν ότι είναι φετφάς.
»Ωστόσο, η λίστα με τους φετφάδες στο Ιράν δεν περιλαμβάνει φετφά κατά της κατασκευής πυρηνικών όπλων».
Ετυμολογικά, η λέξη προέρχεται από την όψιμη μεσαιωνική ελληνική «φεϊτιφᾶς», η οποία με τη σειρά της προέρχεται από την οθωμανική τουρκική “fetva” (فتوى), που σημαίνει «κρίση θρησκευτικού δικαστή».
Στην καθομιλουμένη, ο «φετφάς» χρησιμοποιείται μεταφορικά για να περιγράψει μια αυθαίρετη ή επιβληθείσα απόφαση ή διαταγή.
Σημειώνεται ότι η λέξη «φετβάς» αποτελεί εναλλακτική προφορά του «φετφάς».
https://www.tribune.gr/world/news/article/908896/mpentzamin-goyaintal-o-dimosiografos-poy-proevlepse-tin-epithesi-tis-chamas-proeidopoiei-gia-pyrinika-opla-toy-iran.html