Porton Down: Μυστικά πειράματα στο μετρό του Λονδίνου


Το μυστικό εργαστήριο της Βρετανίας: Νεκροί στρατιώτες, θανατηφόρα πειράματα και τοξικά μυστικά

Το 2018, όταν ο Σεργκέι και η Γιούλια Σκριπάλ δηλητηριάστηκαν με τον νευροτοξικό παράγοντα Novichok, ένα από τα πιο μυστικά ερευνητικά κέντρα της Βρετανίας, το Porton Down, βρέθηκε στο επίκεντρο της προσοχής.

Το άκρως απόρρητο στρατιωτικό ερευνητικό κέντρο της Βρετανίας βρίσκεται λίγα μόλις χιλιόμετρα από το Σάλσμπερι, όπου εντοπίστηκαν οι Σκριπάλ σε κατατονική κατάσταση σε ένα παγκάκι. Χάρη στους ειδικούς του Porton Down, αναγνωρίστηκε η ουσία που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση, γεγονός που συνέβαλε στη διάσωσή τους.

Ωστόσο, όπως αποκάλυψε πρόσφατα ένας επιστήμονας που ερεύνησε για τρία χρόνια τα αρχεία του κέντρου, το Porton Down έχει και μια σκοτεινή πλευρά.

Ο θάνατος του Ronald Maddison και οι δοκιμές σε στρατιώτες

Το 1953, ο αεροπόρος Ronald Maddison πέθανε μέσα σε λίγες ώρες από την έκθεσή του στον νευροτοξικό παράγοντα σαρίν κατά τη διάρκεια πειράματος στο Porton Down. Δεν ήταν ο μόνος. Περίπου 21.000 στρατιώτες συμμετείχαν σε δοκιμές με επικίνδυνες ουσίες μεταξύ 1939 και 1989, με αρκετούς από αυτούς να αναφέρουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία τους.

Όπως αναφέρει η Daily Mail μια έρευνα το 2004 αποκάλυψε λεπτομέρειες για τον βασανιστικό θάνατο του Maddison. Ο ίδιος και πέντε άλλοι στρατιώτες είχαν πειστεί ότι συμμετείχαν σε δοκιμές για θεραπεία του κοινού κρυολογήματος. Αντ’ αυτού, οι επιστήμονες τοποθέτησαν στα ρούχα του Maddison σταγόνες από σαρίν. Μέσα σε λίγα λεπτά, άρχισε να νιώθει αδιαθεσία, έχασε την ακοή του και μετά από λίγο εξέπνευσε.

Το 2006, η οικογένειά του έλαβε αποζημίωση 100.000 λιρών από το υπουργείο Άμυνας, καθώς η βρετανική δικαιοσύνη έκρινε ότι είχε δολοφονηθεί.
 
Πειράματα με χημικά όπλα και τοξικές ουσίες

Οι δοκιμές στο Porton Down δεν περιορίστηκαν στο σαρίν. Περίπου 3.000 άνθρωποι εκτέθηκαν σε άλλους νευροτοξικούς παράγοντες όπως το ταμπούν και το σόμαν, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν θάνατο μέσα σε λίγα λεπτά. Επίσης, στρατιώτες υποβλήθηκαν σε πειράματα με μουστάρδα αερίου, δακρυγόνα, VX και παραισθησιογόνα όπως το LSD.

Το 2023, μια μελέτη από το King’s College London και το πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ έδειξε ότι οι βετεράνοι που συμμετείχαν σε δοκιμές χημικού πολέμου είχαν 6% υψηλότερη θνησιμότητα σε σχέση με όσους δεν είχαν εκτεθεί σε τέτοιες ουσίες. Για όσους συμμετείχαν σε δοκιμές μεταξύ 1960-1964, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου ήταν αυξημένος κατά 34%.

Πειράματα σε ζώα και εκρήξεις με γουρούνια

Εκτός από ανθρώπους, οι επιστήμονες του Porton Down πραγματοποίησαν και πειράματα σε ζώα. Έγγραφα αποκάλυψαν ότι περισσότερα από 2.000 ζώα, μεταξύ των οποίων γουρούνια, μαϊμούδες, ινδικά χοιρίδια και ποντίκια, θανατώθηκαν σε πειράματα μεταξύ 2021 και 2023.

Ορισμένα από τα πιο ακραία πειράματα περιλάμβαναν την ανατίναξη γουρουνιών για να δοκιμαστεί η αποτελεσματικότητα στρατιωτικών θωρακίσεων. Τα ζώα είχαν προηγουμένως υποβληθεί σε ιατρικές παρεμβάσεις ώστε να προσομοιωθούν τραυματισμοί από εκρήξεις. Παρότι ήταν ναρκωμένα, οι επιστήμονες τα άφηναν χωρίς ιατρική φροντίδα για 5-10 λεπτά μετά την έκρηξη, ώστε να μελετήσουν την αιμορραγία τους.

Μυστικά πειράματα στο μετρό του Λονδίνου

Στη δεκαετία του 1960, οι επιστήμονες του Porton Down πραγματοποίησαν ένα αμφιλεγόμενο πείραμα στο μετρό του Λονδίνου. Μια κονσέρβα με βακτήρια bacillus globigii, που τότε θεωρούνταν ακίνδυνα, ανοίχτηκε σε έναν συρμό της γραμμής Northern. Τα βακτήρια εξαπλώθηκαν γρήγορα, μετρήθηκαν σε απόσταση 10 μιλίων και μολύνθηκαν ολόκληροι οι συρμοί.

Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι τα συγκεκριμένα βακτήρια μπορεί να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση, πυρετό και σηψαιμία.

Το Porton Down σήμερα

Σήμερα, το Porton Down περιλαμβάνει δύο εγκαταστάσεις: το Defence Science and Technology Laboratory, που ανήκει στο Υπουργείο Άμυνας, και το UK Health Security Agency, που αντικατέστησε τη Δημόσια Υγεία της Αγγλίας το 2021.

Οι ερευνητές του Porton Down εξακολουθούν να εργάζονται πάνω σε ζητήματα άμυνας, μελετώντας όχι μόνο στρατιωτικές απειλές αλλά και φυσικούς κινδύνους, όπως ο ιός Έμπολα.

Ωστόσο, το μεταπολεμικό παρελθόν του κέντρου, με τις δοκιμές σε ανθρώπους και ζώα, εξακολουθεί να προκαλεί συζητήσεις και αντιδράσεις.

https://www.newsbeast.gr/

Σχόλια