Κομμουνισμός

ads

Αμαλία: Αρχιπέλαγος Γκουλάγκ


Χίλιοι λόγοι για να πας στα Γκουλάγκ.

Όπως πληροφορήθηκα πριν από λίγες ημέρες, το ίνδαλμα των εγχώριων αριστερών (αλλά και των «εθνικοπατριωτών»...), ο Πούτιν, αποφάσισε την αναβίωση των Γκουλάγκ, στα οποία η FSB (που εξελίσσεται σε νέα NKVD) θα μπορεί να κρατά υπόπτους ή κατηγορούμενους για προδοσία, κατασκοπεία, τρομοκρατία και εξτρεμισμό. Θυμίζω, ότι στα σταλινικά Γκουλάγκ, βασανίστηκαν περισσότεροι από 18 εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ περίπου 4,5 εκατομμύρια έχασαν τη ζωή τους.

Για τα Γκουλάγκ και τις κατηγορίες των ανθρώπων που στέλνονταν εκεί, έχω αναφερθεί σε παλαιότερη ανάρτηση. Σήμερα, θα επιλέξω να αναφερθώ στους λόγους για τους οποίους απλοί καθημερινοί άνθρωποι κατέληξαν εκεί, όπως τους κατέγραψε ο Αλεξάντρ Σολζενίτσιν, στην πασίγνωστη αυτοβιογραφική λογοτεχνική του κατάθεση «Αρχιπέλαγος Γκουλάγκ». Από τις καταγραφές αυτές, φαίνεται ότι στα Γκουλάγκ μπορούσε να καταλήξει ο οποιοσδήποτε, για οποιονδήποτε λόγο. 

Διαβάστε και φρίξτε...

«Διαφορετική τύχη περίμενε έναν μουζίκο με 6 παιδιά. Γι’ αυτά τα 6 στόματα, ο μουζίκος έκανε πρόθυμα όλες τις δουλειές του κολχόζ, ελπίζοντας πως κάτι θα έβγαζε. Έβγαλε ένα παράσημο. Του το έδωσαν σε μια συνέλευση, όπου εκφωνήσανε και λόγους. Απαντώντας ο μουζίκος είπε συγκινημένος: “Αντί για το παράσημο, δε μου δίνετε κανένα πούτι αλεύρι;”. Όλη η συνέλευση τραντάχτηκε από κακεντεχή γέλια, κι ο μόλις παρασημοφορημένος πήγε στην εξορία. Μαζί με τα 6 στόματά του».

«Έξι γεωλόγοι (ομάδα του Κοτόβιτς) έφαγαν για “πρόθεση αποκρύψεως αποθεμάτων κασσίτερου στα έγκατα της γης, με σκοπό να τα βρουν οι Γερμανοί, αν θα έρθουν” (με λίγα λόγια γιατί δεν βρήκαν τα αποθέματα!), από 10 χρόνια ο καθένας».

Ο χωρομέτρης (!) Σάουνιν άρπαξε 15 χρόνια για το θανατικό που έπεσε στα ζώα (!) στην περιοχή του και για τις κακές σοδειές (!). Όλους τους επικεφαλής της περιοχής, τους τουφέκισαν για τον ίδιο λόγο».

«Ένας υδραυλικός έκλεινε το ραδιόφωνο στο δωμάτιό του κάθε φορά που μεταδίδονταν οι ατελείωτες επιστολές προς τον Στάλιν. Ο γείτονας τον κατήγγειλε. Κατηγορήθηκε σαν κοινωνικά επικίνδυνο στοιχείο, 8 χρόνια».

«Ένας σχεδόν αγράμματος καπνοδοχοκαθαριστής αγαπούσε, στις ελεύθερες ώρες τους, να βάζει υπογραφές. Αυτό τον εξύψωνε στα ίδια του τα μάτια. Επειδή όμως δεν είχε καθαρό χαρτί, υπέγραφε πάνω σε εφημερίδες. Μια εφημερίδα του, με υπογραφές του πάνω στην ιερή μορφή του Πατερούλη, ανακαλύφθηκε από τους γείτονες στο σακουλάκι του κοινού αποχωρητηρίου. Αντισοβιετική προπαγάνδα, 10 χρόνια».

«Οι αδελφοί Μπόρουσκο (Πάβελ, Ιβάν και Στεπάν) είχαν έρθει από την Πολωνία στους συγγενείς τους, παιδιά ακόμα. Τώρα που είναι νεαροί, αρπάζουν από 10 χρόνια, για “υποψία κατασκοπείας”, για λογαριασμό της Πολωνίας».

«Δεν είναι μοναδική περίπτωση αυτό που έπαθε ένας Κομσομόλος του Κιέβου, όταν ήταν εκεί οι Γερμανοί, που η οργάνωση των παρτιζάνων τον έστειλε να εργαστεί στην αστυνομία του Κιέβου για να συγκεντρώνει πληροφορίες. Ο νεαρός ειδοποιούσε τίμια για όλα, αλλά όταν κατέλαβαν το Κίεβο οι δικοί μας, του κοπάνησαν τα 10 χρόνια του, γιατί “δεν είναι δυνατό, αφού εργαζόταν στη γερμανική αστυνομία, να μην έχει επηρεαστεί καθόλου από το εχθρικό πνεύμα και να μην εκτελεί καθόλου τις εντολές του εχθρού”».

«Τις πρώτες μέρες του πολέμου, η τρικυμία έρριξε στις σουηδικές ακτές μια ομάδα ναύτες μας. Αυτοί έζησαν ελεύθεροι στη Σουηδία τόσο πλούσια και άνετα, όσο δεν είχαν ζήσει ποτέ άλλοτε. Μετά τον πόλεμο, η Σουηδία μας τους επέστρεψε. Η προδοσία της πατρίδας δεν κολλούσε εύκολα. Τους άφησαν για λίγο και φόρτωσαν σε όλους αντισοβιετική προπαγάνδα (10 χρόνια), για τις σαγηνευτικές αφηγήσεις τους για την αφθονία της καπιταλιστικής Σουηδίας (ομάδα Καντένκο)».

«Η νίκη στη Μόσχα, γέννησε έναν άλλο χείμαρρο: των Μοσχοβιτών που δεν έφυγαν από την πόλη κατά τη διάρκεια της πολιορκίας. Τώρα που οι αρχές μελέτησαν ήρεμα το θέμα, αποδείχθηκε πως οι Μοσχοβίτες που έμειναν άφοβα στην απειλούμενη από τον εχθρό πρωτεύουσα, ήταν γι’ αυτό και μόνο ύποπτοι για “αναμονή των Γερμανών” (άρθρο 58-1α)».

Τα συμπεράσματα, δικά σας!

https://x.com/4fABkkc5xTv2aek/status/1946238835144135005

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.