Σάκης Μουμτζής: Η απειλεί των Κομμουνιστών να βομβαρδίσουν την Ακρόπολη
Από τον λόφο Παπούρα στον Χρουστσόφ και τον βομβαρδισμό της Ακρόπολης
Είναι γνωστό πως κατά τις εργασίες για το νέο αεροδρόμιο του Ηρακλείου ανακαλύφθηκε σημαντικός αρχαιολογικός χώρος στον λόφο Παπούρα, στο σημείο που θα τοποθετούνταν το ραντάρ. Σήμανε συναγερμός στα υπουργεία και δόθηκε μια λύση που εγκρίθηκε από το ΚΑΣ με συντριπτική πλειοψηφία. Και το ραντάρ θα τοποθετηθεί και θα γίνει σεβαστός ο αρχαιολογικός χώρος. Με αυτή τη λύση διαφώνησε η αντιπρόεδρος του συλλόγου των αρχαιολόγων η οποία, μεταξύ των επιχειρημάτων που πρόβαλε, ήταν και αυτό: αν γίνει πόλεμος και βομβαρδιστεί το αεροδρόμιο θα καταστραφεί και ο αρχαιολογικός χώρος.
Αυτός ο συλλογισμός της κυρίας αντιπροέδρου με πήγε μισόν αιώνα πίσω, όταν ο Σοβιετικός ηγέτης Νικήτα Χρουστσόφ απείλησε να βομβαρδίσει την Ακρόπολη. Τι είχε γίνει;
Τότε, στις αρχές της δεκαετίας του 1960, με τον Ψυχρό Πόλεμο στην κορύφωσή του, οι ΗΠΑ ήθελαν να εγκαταστήσουν πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές σε Ιταλία, Τουρκία και Ελλάδα. Ήταν μια πολιτική που την ξεκίνησε ο Αϊζενχάουερ και ο Κένεντι τη συνέχισε. Η κυβέρνηση Καραμανλή συζητούσε το θέμα με τους Αμερικάνους, ζυγίζοντας όλες τις παραμέτρους. Από την άλλη πλευρά οι Σοβιετικοί προωθούσαν την πολιτική της απύραυλης βαλκανικής, με αιχμή του δόρατος τη Βουλγαρία.
Οι ελληνοσοβιετικές σχέσεις ήταν τεταμένες και λόγω του «πολέμου των γραμματοσήμων.» Όταν συνελήφθη από τις ελληνικές διωκτικές αρχές ο Μανόλης Γλέζος, διότι συναντήθηκε στην Αθήνα με τον γραμματέα του ΚΚΕ Κ. Κολιγιάννη, παραπέμφθηκε να δικαστεί με τον νόμο 375/1936 για κατασκοπεία υπέρ της Σ. Ένωσης. ( Καλοκαίρι 1959). Καταδικάστηκε σε 5 χρόνια φυλάκιση και η Σοβιετική Ένωση εξέδωσε γραμματόσημο, τον Δεκέμβριο του ιδίου έτους, με την προσωπογραφία του. Σε αντίποινα, αμέσως μετά από λίγες μέρες, η ελληνική κυβέρνηση εξέδωσε γραμματόσημο στο οποίο εικονιζόταν ο Ιμρε Νάγκι ο ηγέτης της ουγγρικής εξέγερσης του 1956, ο οποίος είχε εκτελεστεί το 1958.
Στις 11 Αυγούστου 1961 έγινε στο Κρεμλίνο μια εκδήλωση ρουτίνας για να τιμηθεί η σοβιετορουμανική φιλία. Εκεί ο Νικήτα Χρουστσόφ πέταξε τη ρουκέτα του. Δήλωσε πως σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου δεν θα γλίτωνε η Ακρόπολη. Παρενέβη ο Έλληνας πρέσβης και ο Χρουστσόφ κάλεσε την Ελλάδα να αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ για να μην υποφέρει σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου. Και διευκρίνισε: « Εγώ φυσικά δεν θα διατάξω απ΄ευθείας όπως ριφθούν βόμβαι κατά της Ακροπόλεως, δεν θα διστάσω όμως να δώσω διαταγήν εις τους στρατιωτικούς όπως επιτεθούν κατά των βάσεων του ΝΑΤΟ και φυσικά ούτοι δε θα φεισθούν ούτε των ελαιώνων ούτε της Ακροπόλεως…»
Στην Ελλάδα όταν έγιναν γνωστές αυτές οι δηλώσεις υπήρξαν αντιδράσεις έντονες, τόσο από την κυβέρνηση Καραμανλή όσο και από τον Γεώργιο Παπανδρέου που επιτέθηκε λάβρος κατά των Σοβιετικών. Τους προσεχείς μήνες η ένταση αποκλιμακώθηκε κι έτσι…διεσώθη και η Ακρόπολη.
Μερικές φορές μια κουβέντα, ένα υπονοούμενο, είναι αρκετά για να ανοίξει στο μυαλό παλιά κιτάπια. Έτσι, ένα επιχείρημα της κυρίας αντιπροέδρου του συλλόγου των αρχαιολόγων για το αεροδρόμιο Καστελλίου, μου έδωσε την ευκαιρία για ένα σερφάρισμα στο μακρινό παρελθόν. Το ραντάρ της μνήμης έφτασε στο 1961.
https://www.liberal.gr/politiki/apo-ton-lofo-papoyra-ston-hroystsof-kai-ton-bombardismo-tis-akropolis
Δεν υπάρχουν σχόλια: