Η Ρωσία απαγορεύει τη χρήση των σταθμών GPS στα εδάφη της


Η Ρωσία απαγορεύει τη χρήση των σταθμών GPS για στρατιωτικούς σκοπούς στα εδάφη της

Η χρήση του αμερικανικού GPS (Global Positioning System) θα συνεχίσει να λειτουργεί στους επίγειους σταθμούς της Ρωσίας, στο πλαίσιο των υφιστάμενων συμφωνιών, όμως θα εξαιρεθεί η χρήση του για στρατιωτικούς σκοπούς, δήλωσε η Ομοσπονδιακή Διαστημική Υπηρεσία της Ρωσίας (Roscosmos).

«Σύμφωνα με τις οδηγίες της ρωσικής κυβέρνησης, η Roscosmos και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Επιστημονικών Οργανισμών θέτουν σε εφαρμογή από 1ης Ιουνίου τα μέτρα τα οποία αποκλείουν τη χρήση των πληροφοριών από τους παγκόσμιους σεισμογραφικούς σταθμούς που βρίσκονται στα εδάφη της Ρωσίας από το σύστημα GPS για σκοπούς που δεν προβλέπονται στις υφιστάμενες συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένων και των στρατιωτικών σκοπών», ανέφερε η δήλωση τηςRoscosmos.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ντμίτρι Ρογκόζιν, υπό την εποπτεία του οποίου ειναι τόσο η άμυνα της χώρας όσο και ο τομέας της βιομηχανίας, είχε ανακοινώσει στις 13 Μαΐου την αναστολή της λειτουργίας 11 σταθμών GPS που βρίσκονται στις περιοχές των Καλούγκα, Σβερντλόφσκ, Κρασνογιάρκ, Γιακουτία, Ιρκούτσκ, Μαγκαντάν, Νότια Σαχαλίνη, Πετροπαβλόσκ και Καμτσάσκι, ως αντίποινα για την απουσία προόδου στις συνομιλίες σχετικά με την εγκατάσταση των σταθμών GLONASS της Ρωσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στις 26 Μαΐου ο Ρογκόζιν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι σταθμοί GPS που θα σταματήσουν τη λειτουργία τους την 1 Ιουνίου χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά σεισμογραφικών πληροφοριών στις αμερικανικές Αρχές.

Αργότερα επανέλαβε την προειδοποίηση ότι άν οι ΗΠΑ συνεχίσουν να αγνοούν την πρόταση της Ρωσίας για την ανάπτυξη του συστήματος GLONASS στα εδάφη τους, η Ρωσία θα σταματήσει τη λειτουργία των εν λόγω σταθμών από 1ης Ιουνίου και ενδέχεται να προχωρήσουν στην αποσυναρμολόγησή τους από 1ης Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ακόμα κι αν οι σταθμοί GPS της Ρωσίας σταματήσουν να λειτουργούν, αυτό δεν πρόκειται να επηρεάσει τη λειτουργία των smart phones ή των πλοηγών των αυτοκινήτων κ.λπ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο