Η Τουρκία σχεδίασε τρομοκρατική ενέργεια στο Ισραήλ


Η Τουρκία σχεδίασε τρομοκρατική ενέργεια για να χτυπήσει στο Ισραήλ;

Σχεδιαζόμενη τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο μεγαλύτερο γήπεδο της Ιερουσαλήμ απέτρεψαν οι ισραηλινές αρχές, συλλαμβάνοντας και 30 άτομα που ήταν αναμεμιγμένα στην υπόθεση. Βάσει των όσων έχουμε δει στη Μέση Ανατολή, δυστυχώς, μια τέτοια ενέργεια θεωρείται «φυσιολογική».

Αυτό όμως που διαφοροποιεί την εν λόγω υπόθεση από τις εκατοντάδες άλλες είναι η καταγγελία των Ισραηλινών – σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Χουριέτ» – ότι η εν λόγω ομάδα των 30 ανδρών της Χαμάς κατευθύνονταν επιχειρησιακά από την Τουρκία. Αυτό τουλάχιστον δήλωσε, ανώνυμα, Ισραηλινός αξιωματούχος ασφαλείας.

Και οι 30 συλληφθέντες προέρχονται από τη Δυτική Όχθη, τη Γάζα, τη Συρία και την Ιορδανία και είναι ηλικίας 23-30 ετών. Όλοι τους στρατολογήθηκαν από το τουρκικό παράρτημα της Χαμάς, σύμφωνα με την ισραηλινή υπηρεσία αντικατασκοπείας – εσωτερικής ασφαλείας, Shin Bet, η οποία εξουδετέρωσε την ομάδα πριν εκτελέσει την επίθεση.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα http://www.defence-point.gr, αποστολή των Παλαιστινίων ήταν να εκτελέσουν επίθεση στο γήπεδο Τέντι, της Ιερουσαλήμ, έδρα της τοπικής ομάδας Μπεϊτάρ. 

Επίσης, η ομάδα σκόπευε να επιτεθεί στους σιδηροδρομικούς σταθμούς και τις γραμμές στην περιοχή της Ιερουσαλήμ. Στόχος των τρομοκρατών ήταν, σύμφωνα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, η πρόκληση όσο το δυνατό περισσότερων θυμάτων.

Ούτε η Τουρκία (που φιλοξενεί ανώτατα και ιδιαιτέρως… εξτρεμιστικά στελέχη της ισλαμικής οργάνωσης), ούτε η Χαμάς έχουν σχολιάσει, μέχρι στιγμής, την ισραηλινή ανακοίνωση, ωστόσο είναι βέβαιο πως οι Ισραηλινοί δεν θα προέβαιναν σε αυτή χωρίς να έχουν αποδείξεις για τον ρόλο της Τουρκίας, αφού οι μυστικές υπηρεσίες της ελέγχουν απόλυτα τους «φιλοξενούμενους» της Χαμάς.

Σε κάθε περίπτωση η υπόθεση αυτή ρίχνει νέο λάδι στη φωτιά μεταξύ των δύο χωρών, καθιστώντας τις πιθανότητες προσέγγισης, ουσιαστικά ανύπαρκτες. Δεν χρειάζεται καν να αναλυθεί το πώς τέτοιες ενέργειες επηρεάζουν το ευρύτερο σκηνικό στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, μεταξύ άλλων και την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων.

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη