Έξι χρόνια που η Τουρκία Γενοκτόνησε την πόλη Αφρίν της Συρίας


Έξι χρόνια που η Τουρκία κατέχει το Αφρίν της Συρίας

Έξι χρόνια έχουν περάσει από τότε που η Hayat Tahrir al Sham (HTS) των Αλ Τζουλάνι και Αλ Καχτάνι "άνοιξε τις πύλες" του συριακού βορρά για εισέλθουν οι μισθοφόροι του Ερντογάν και να θέσουν υπό τον έλεγχο του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, ο οποίος λειτουργούσε κατά τις επιταγές της Τουρκίας, την κουρδική πόλη Αφρίν και τις γύρω περιοχές.

Αυτό σιγά σιγά είχε ως αποτέλεσμα τον εκτοπισμό (ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ)  περισσότερων από 310.000 αμάχων και τη δήμευση της περιουσίας τους από τις τουρκικές δυνάμεις και τις συμμαχικές τους ομάδες.

Η Τουρκία και οι Σύροι πληρεξούσιοί της τον Ιανουάριο του 2018 πραγματοποίησαν μια διασυνοριακή στρατιωτική εκδρομή στο Αφρίν με την ονομασία "Επιχείρηση Κλάδος Ελαίας" σε μια προσπάθεια να απομακρύνουν τους Κούρδους μαχητές που συνδέονται με τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), το κύριο στοιχείο των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ. Η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί το YPG και τις SDF ως προεκτάσεις του παράνομου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία και μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας.

Δύο μήνες μετά την επιχείρηση, οι τουρκικές δυνάμεις εισήλθαν στο κέντρο της πόλης.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR), η κατοχή του επί το πλείστον κουρδικού Αφρίν χαρακτηρίστηκε από πολυάριθμες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σε αυτά περιλαμβάνονται η αναγκαστική μετακίνηση του τοπικού πληθυσμού, οι αυθαίρετες συλλήψεις και η συστηματική δήμευση περιουσίας, η οποία έχει συμβάλει σε σημαντική αλλαγή στο δημογραφικό της περιοχής.

Περισσότεροι από 8.729 Κούρδων της Συρίας συνελήφθησαν από την έναρξη της τουρκικής κατοχής. Από αυτούς, 1.123 εξακολουθούν να είναι φυλακισμένοι, ενώ πολλοί άλλοι αφέθηκαν ελεύθεροι αφότου οι οικείοι τους κατέβαλαν σημαντικά χρηματικά ποσά ή περιουσιακά ανταλλαγματα ως λύτρα για την απελευθέρωσή τους. Επιπλέον, έχουν καταγραφεί οι θανατοι 668 Κούρδων, μεταξύ των οποίων 97 παιδιά και 88 γυναίκες, μέσω διαφόρων μορφών βίας, όπως εκρήξεις IED, αεροπορικές επιδρομές και εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Τουρκίας και οι πληρεξούσιοί τους, μισθοφόροι του καθεστώτος Ερντογάν, κατηγορούνται για περισσότερες από 3.986 παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η κατάσχεση σπιτιών, καταστημάτων και γεωργικών εκτάσεων, η πώληση αυτών των αγαθών σε χαμηλές τιμές και η επιβολή φόρων σε πολίτες για να καλλιεργήσουν τη γη τους.

Πέραν αυτών έχει καταστεί πλέον γνωστό το ότι οι τζιχαντιστές και λοιποί αντάρτες που κατέχουν τα κουρδικά εδάφη της βόρειας Συρίας, κόβουν συστηματικά κυρίως τις ελιές (https://www.capital.gr/diethni/3605765/suria-oi-tzixantistes-tou-erntogan-kleboun-to-ladi-ton-ntopion-kai-pouloun-tis-elies-tous-gia-kausoxula/) τις οποίες μεταφυτεύουν στην Τουρκία ή όπως αλλά οπωροφόρα δέντρα τα πωλούν για καυσόξυλα.

"Επί έξι χρόνια, οι τουρκικές δυνάμεις και οι ομάδες πληρεξουσίων τους έχουν σπείρει τον όλεθρο στο Αφρίν, αφού ανάγκασαν τους περισσότερους γηγενείς κατοίκους του συριακού καντονιού να εκτοπίσουν και κατέλαβαν τις περιουσίες τους. Παρά τις συχνές προειδοποιήσεις για τη σοβαρότητα της τρέχουσας κατάστασης στο Αφρίν, οι τουρκικές δυνάμεις και οι πληρεξούσιοί τους προχωρούν με τις κατακριτέες πρακτικές τους, παραβιάζοντας όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις διεθνείς συμβάσεις, εν μέσω ύποπτης αδράνειας της διεθνούς κοινότητας", ανέφερε το SOHR.

Οι προσπάθειες για αλλαγή των δημογραφικών στοιχείων του Αφρίν είναι προφανείς. Πάνω από 4.476 οικογένειες από διάφορες επαρχίες της Συρίας έχουν επανεγκατασταθεί στην περιοχή. Το 2023 κατασκευάστηκε ένα νέο συγκρότημα κατοικιών με την επωνυμία "Ajnadeen Felasteen" υπό την επίβλεψη των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, ενισχύοντας περαιτέρω τη δημογραφική αλλαγή. Το έργο στοχεύει να στεγάσει μέλη φιλοτουρκικών συριακών δυνάμεων όπως η τζιχαντιστικη φατρία Ahrar Al-Sham. Αυτό συνεχίζει την πολιτική εκδίωξης του γηγενούς άμαχου πληθυσμού του Αφρίν και την αντικατάστασή τους με οικογένειες πιστές στις υποστηριζόμενες από την Τουρκία φατρίες.

Η σιωπή της διεθνούς κοινότητας σε αυτά τα ζητήματα αποτελεί σημείο διαμάχης για παρατηρητές και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Επί έξι χρόνια, οι αυτόχθονες κάτοικοι του κυρίως Κουρδικού θύλακα ονειρεύονται να επιστρέψουν στα σπίτια τους αφού εκδιώξουν τις τουρκικές δυνάμεις και τους πληρεξουσίους τους. Ωστόσο, αυτό το όνειρο αντιμετωπίστηκε με "επαίσχυντη" σιωπή από τις αρμόδιες διεθνείς αρχές σχετικά με τις κατάφωρες παραβιάσεις που διαπράχθηκαν στο Αφρίν, το οποίο μοιάζει περισσότερο με μια τουρκική συνοικία όπου η τουρκική σημαία υψώνεται σε ιδρύματα και οι κάτοικοι αναγκάζονται να μάθουν την τουρκική γλώσσα και να παραχωρήσουν τις περιουσίες τους σε φατρίες που υποστηρίζονται από την Τουρκία, τη στιγμή που η Άγκυρα έχει καταφέρει να επιβάλει τους κανόνες της σε σχολεία και δικαστικά μέγαρα ως μέρος ενός σχεδίου για την κατάληψη της περιοχής.

Π.Κ.
https://www.capital.gr/diethni/3805938/exi-xronia-pou-i-tourkia-katexei-to-afrin-tis-surias/

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη