Εβραϊκές Αριστερές business στην ΕΥΔΑΠ του κ. Μπενίση..Αυτό ακριβώς ...ήρθε το καινούριο!...
Τοποθετήσεις κομματικών στελεχών, εκτόξευση του ορίου των απευθείας αναθέσεων και...ακυβερνησία. Αυτό είναι το έργο των 70 πρώτων ημερών του επικεφαλής της ΕΥΔΑΠ Γιάννη Μπενίση που τοποθετήθηκε στην εισηγμένη εταιρεία ύδρευσης Αττικής λίγες μόλις ώρες προτού η Ελλάδα χρεοκοπήσει επίσημα (μεσάνυχτα 1ης Ιουλίου). Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει σήμερα το Capital.gr, οι ενέργειες της νέας διοίκησης Γ. Μπενίση-Κ.Παπαδόπουλου κινούνται στις παρυφές της νομιμότητας, δεδομένου ότι δεν είναι σύμφωνες με το καταστατικό της εισηγμένης στο χρηματιστήριο εταιρείας. Και οι πρακτικές που ακολουθεί η νέα διοίκηση της ΕΥΔΑΠ είναι, τουλάχιστον, ασυνήθιστες για εταιρείες που ελέγχονται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και σίγουρα για τον Aμερικανό επενδυτή John Paulson που ελέγχει το 10% της εισηγμένης.
Το όριο των απευθείας αναθέσεων
Με την απόφαση 18650, εκχωρήθηκε στον πρόεδρο Κ. Παπαδόπουλο και διευθύνοντα σύμβουλο Γ. Μπενίση το δικαίωμα απευθείας ανάθεσης έργων (μελετητικών, κατασκευής, προμηθειών, υπηρεσιών) μέχρι 150.000 ευρώ. Οι δύο διοικούντες, δηλαδή, μπορούν να αναθέτουν απευθείας έργα συνολικής αξίας 300.000 ευρώ. Ο αντίλογος είναι ότι ότι με το νόμο που θα ισχύσει από το 2016 το όριο των απευθείας αναθέσεων θα περιοριστεί στις 20.000 ευρώ, όπως και ότι το συγκεκριμένο καθεστώς προϋπήρχε της αριστερής διοίκησης της ΕΥΔΑΠ. Ωστόσο, μέχρι πρότινος, τη θέση του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου κατείχε ένα πρόσωπο (ο Α. Βαρθολομαίος) και συνεπώς το όριο των απευθείας αναθέσεων περιοριζόταν σε 150.000 ευρώ, ενώ, πλέον, διπλασιάζεται στις 300.000 ευρώ.
Επίσης, το καταστατικό της ΕΥΔΑΠ (άρθρο 20, παρ.3α), προβλέπει ότι ο διευθύνων σύμβουλος - και όχι ο πρόεδρος - είναι αρμόδιος για την ανάθεση και εκτέλεση έργων, προμηθειών και υπηρεσιών, ενώ προβλέπει ως ελάχιστο ποσό τις 40.000 ευρώ. Ως εκ τούτου, τίθεται εν αμφιβόλω, κατά πόσο είναι νομότυπο ο πρόεδρος να προχωρά σε απευθείας αναθέσεις μέχρι 150.000 ευρώ, τη στιγμή που ορισμένοι ανέμεναν η νέα αριστερή διοίκηση να μειώσει το συγκεκριμένο όριο, καθώς, εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, ελάχιστες φορές φορές το όριο των 40.000 ευρώ έχει ξεπεραστεί.
Αυτό, δεδομένου ότι κάλλιστα θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι το πεδίο είναι πρόσφορο για από κοινού business του κ. Μπενίση με την σύντροφό του περιφερειάρχη Αττικής, μιας και η ΕΥΔΑΠ παραλαμβάνει έργα και εργολαβίες που η Περιφέρεια υλοποιεί. Έστω και εάν η απόφαση 18650 προβλέπει ότι θα πρέπει να υπάρχει "ενημέρωση του δ.σ. για τις εν λόγω αναθέσεις”.
Τοποθέτηση ημετέρων
Η νέα διοίκηση προχώρησε και στην τοποθέτηση στελεχών χρωματισμένων κομματικά. Οι τοποθετήσεις σε δύο νευραλγικές θέσεις, τη διεύθυνση εσωτερικού ελέγχου και τις νομικές υπηρεσίες ανακοινώθηκαν στο χρηματιστήριο. Ωστόσο, αυτό που δεν είναι γνωστό είναι ότι οι νέοι προϊστάμενοι των συγκεκριμένων διευθύνσεων είναι στελέχη της ΣΕΚΕ-ΕΥΔΑΠ, της παράταξης που, διαχρονικά, στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, ένα από τα δύο νέα ανώτερα στελέχη με αναρτημένη επιστολή στην ιστοσελίδα της ΣΕΚΕ βάλει κατά συναδέλφων του και συνδικαλιστών από αντίθετη παράταξη.
Αναμφισβήτητα, όπως σχολιάζουν πηγές, η πρακτική αυτή καταστρέφει την εργασιακή ειρήνη στην ΕΥΔΑΠ και είναι αντίθετη με την αποκομματικοποίηση των κρατικών εταιρειών που έχει ζητήσει η τρόικα. Λεπτομέρεια μάλλον, εάν ληφθεί υπόψη ότι ο επικεφαλής της εισηγμένης διατηρεί στενές σχέσεις με την μικρή πρωθυπουργό, την περιφερειάρχη Αττικής. Αλλά και εάν ληφθεί υπόψη ότι δεν είναι ξεκάθαρο εάν τα νέα στελέχη έχουν τα ίδια προσόντα με αυτούς που αντικαθιστούν.
Aλλαγή του οργανογράμματος
Ταυτόχρονα, η έλευση του κ. Μπενίση στην ΕΥΔΑΠ οδήγησε στην αναμόρφωση του οργανογράμματος της εισηγμένης έτσι ώστε να υπάγονται συνολικά πέντε υπηρεσίες στον πρόεδρο και συνολικά τέσσερις υπηρεσίες στον διευθύνοντα σύμβουλο. Ωστόσο, βάσει του καταστατικού της εισηγμένης, όλες οι υπηρεσίες ανήκουν στον διευθύνοντα σύμβουλο, με το σκεπτικό να αποφεύγεται ενδεχόμενη σύγκρουση συμφέροντος ή αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων. Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, δεν είναι δόκιμο για τις μισές υπηρεσίες να προΐσταται ο πρόεδρος και για τις υπόλοιπες ο διευθύνων σύμβουλος.
Βέβαια ο αντίλογος είναι ότι και στο παρελθόν υπήρξε τέτοιου είδους διαχωρισμός, ενώ ο πρόεδρος είναι εκτελεστικό μέλος. Ωστόσο, το μόνο βέβαιο είναι ότι εάν ακολουθηθεί η νομική οδός, με δεδομένο το καταστατικό, θα μπορούσαν ενδεχόμενες αποφάσεις του δ.σ. να καταστούν άκυρες. Για την ιστορία, η ανάπτυξη και παραγωγή έργων ανήκει στον πρόεδρο της ΕΥΔΑΠ και η λειτουργία δικτύων και εγκαταστάσεων στο διευθύνοντα σύμβουλο.
dimitris.delevegos@capital.gr