Με υπογραφή Πούτιν ο νόμος για τη φορολόγηση στα κέρδη των offshore

25/11/2014


Τον περίφημο νόμο που φορολογεί τα κέρδη των ofshore εταιρειών με στόχο να επαναπατριστούν τα εγχώρια κεφάλαια που σήμερα βρίσκονται «προστατευμένα» σε φορολογικούς παραδείσους ανά τον πλανήτη και να αυξηθούν τα έσοδα από τη φορολογία υπέγραψε σήμερα ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Με τις τροποποιήσεις που εισάγει ο νέος νόμος στον φορολογικό κώδικα – και τις οποίες ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα η ρωσική Δούμα (Κάτω Βουλή) - οι ιδιοκτήτες των ρωσικών επιχειρήσεων που είναι εγγεγραμμένες σε υπεράκτιους φορολογικούς παραδείσους υποχρεούνται να πληρώνουν φόρο στη Ρωσία, μέσω ενός νέου μηχανισμού φορολόγησης των αδιανέμητων κερδών των ελεγχόμενων αλλοδαπών φορέων.

Το ελάχιστο όριο κερδών που θα υπόκεινται σε φορολογικό έλεγχο ισούται με 50 εκατομμύρια ρούβλια (περίπου 1 εκατομμύρια δολάρια) για το 2015, με μείωση στα 30 εκατομμύρια ρούβλια ($ 660.000) το 2016 και στα 10 εκατομμύρια ρούβλια ($ 220.000) και μετά το 2017. Πλέον, από την 1η Απριλίου του 2015 όλες αυτές οι επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα θα υποχρεούνται να ενημερώνουν τις φορολογικές Αρχές, αν η συμμετοχή τους σε ξένες εταιρίες υπερβαίνει το 10%. Σε περίπτωση, δε, που κατέχουν το 50% και άνω, θα πρέπει να πληρώνουν στη ρωσική Εφορία φόρο επί των συνολικών κερδών τους. Το όριο της συμμετοχής θα μειωθεί στο 25% από το 2017.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα φορολογούνταν μόνο τα κέρδη που μεταφέρονταν από υπεράκτιες εταιρίες στη Ρωσία, τακτική που επέτρεπε στους επιχειρηματίες να βγάλουν τα χρήματά τους εκτός χώρας και, άρα, να μην φορολογούνται γι’ αυτά.

Ο νόμος προβλέπει υψηλές κυρώσεις για όσες εταιρείες ή φυσικά πρόσωπα δεν συμμορφωθούν, με πρόστιμο που θα ανέρχεται στο 20% του μη καταβληθέντος φόρου. Η απόκρυψη πληροφοριών για ευνόητους λόγους φοροδιαφυγής θα επιφέρει πρόστιμο 100.000 ρούβλια για κάθε επιχείρηση.

Οπως δήλωσε ο αναπληρωτής Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Επιτροπής του Συμβουλίου για την Οικονομική Πολιτική Σεργκέι Σατίροφ «ένα μεγάλο μέρος της ρωσικής οικονομίας συνδέεται με offshoreεταιρείες, με κάποιο τρόπο. Η χρήση των υπεράκτιων φορολογικών παραδείσων από τις ρωσικές επιχειρήσεις προκαλεί τεράστια ζημιά στα συμφέροντα της χώρας».

Ο Γερουσιαστής επεσήμανε πως οι offshore εταιρείες έχουν κατά κόρον χρησιμοποιηθεί για την διευκόλυνση της διαφθοράς αλλά και την χρηματοδότηση εγκληματικής δραστηριότητας. Εξάλλου ο Σατίροφ τόνισε πως η εφαρμογή του νέου νόμου θα επιφέρει φορολογικά έσοδα της τάξης των 3 – 4.3 δισ. δολάρια στον ρωσικό προϋπολογισμό σε ετήσια βάση.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων, η εκροή κεφαλαίων μέσω υπεράκτιων εταιριών υπολογίζεται σε 200 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο για το 2014. Συνολικά, περίπου 2 τρισεκατομμύρια δολάρια έχουν διαφύγει μέσα στα τελευταία χρόνια.

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη