Δρ, Νικόλαος Λάος: Ο ρόλος της Saudi Aramco με τις ΗΠΑ


Μυστική συμφωνία ΗΠΑ - Σαουδικής Αραβίας για τη Συρία και το πετρέλαιο: «Σοκ και Δέος» στην αγορά του πετρελαίου

Στο κέντρο του συστήματος του πετροδολαρίου βρίσκεται, εδώ και δεκαετίες, ο άξονας Ουάσινγκτον-Ριάντ, ή άξονας ARAMCO.

Ως συνέπεια του συστήματος του πετροδολαρίου, αφενός το αμερικανικό δολάριο σώθηκε από την κρίση αξιοπιστίας που υπέστη στη δεκαετία του 1960, αφετέρου το πετρέλαιο κατέλαβε τη θέση του χρυσού, στο όνομα και χάριν του δολαρίου.

Έτσι, μετά την κατάρρευση της πειθαρχίας που επέβαλλε ο κανόνας του χρυσού και την αντικατάσταση του χρυσού από το πετρέλαιο και το πετροδολάριο, η Federal Reserve απέκτησε τη δυνατότητα να τυπώνει όση ποσότητα δολαρίων θέλει και να τροφοδοτεί το τραπεζικό σύστημα με επιπλέον δολάρια (για την ιστορία και τη δομή αυτών των συστημάτων, βλ. το βιβλίο: Ν. Λάος, Γεωπολιτικό Εγχειρίδιο, Αθήνα: Εκδόσεις Λεξίτυπον, 2014).

Τον Σεπτέμβριο του 2014, στο πλαίσιο του άξονα Ουάσινγκτον-Ριάντ, κατά τη συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι με τον βασιλέα της Σαουδικής Αραβίας, πραγματοποιήθηκε μια μυστική συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας σχετικά με τα ζητήματα της Συρίας, του «Ισλαμικού Κράτους» (ISIS, ή IS, ή ISIL) και της ενέργειας.

Αυτή η μυστική συμφωνία αποσκοπεί στον έλεγχο των πηγών πετρελαίου και φυσικού αερίου ολόκληρης της περιοχής και στην αποδυνάμωση της Ρωσίας και του Ιράν μέσω της αύξησης της προσφοράς και της πτώσης της τιμής του σαουδαραβικού πετρελαίου. Ωστόσο, αυτή η εξέλιξη ωθεί τη Ρωσία να στραφεί στην Κίνα και γενικά στην Ευρασία για την αναζήτηση πελατών της ρωσικής ενέργειας, πράγμα που επίσης ανησυχεί τις ΗΠΑ.

Ο ενεργειακός και γεωοικονομικός πόλεμος των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας εναντίον της Ρωσίας και του Ιράν φαίνεται από το γεγονός ότι, την ίδια ώρα που διεξάγονται στην περιοχή στρατιωτικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, η τιμή του πετρελαίου πέφτει αντί να ανεβαίνει.

Από τον Ιούνιο του 2014, όταν το Ισλαμικό Κράτος αιφνιδιαστικά κατέλαβε τις πλούσιες σε πετρέλαιο περιοχές της Μοσούλης και του Κιρκούκ στο Ιράκ, μέχρι τον Οκτώβριο του 2014, η τιμή του αργού πετρελαίου Brent μειώθηκε κατά 20%, από 112 δολάρια το βαρέλι, σε περίπου 88 δολάρια.

Και μάλιστα αυτή η μείωση της τιμής του αργού πετρελαίου Brent, εν μέσω πολέμου στην καρδιά του πετρελαιοπαραγωγού κόσμου, πραγματοποιήθηκε χωρίς να έχει μειωθεί αντίστοιχα η ζήτηση πετρελαίου, ούτε στην Κίνα ούτε στις ΗΠΑ.

Αυτό το φαινόμενο, που αντιβαίνει στον νόμο της προσφοράς και της ζήτησης και στις αρχές της οικονομικής ψυχολογίας, οφείλεται στο γεγονός ότι οι ΗΠΑ και η παραδοσιακή σύμμαχός τους στον OPEC, Σαουδική Αραβία πλημμυρίζουν τις αγορές με υποτιμημένο πετρέλαιο, πυροδοτώντας πόλεμο τιμών εντός του OPEC, ενώ το Ιράν, πανικόβλητο, προβαίνει σε ανοικτές πωλήσεις («σορτάρισμα») του πετρελαίου στα χρηματιστήρια παραγώγων.

Με την προσφορά πετρελαίου σε μεγάλη έκπτωση,οι Σαουδάραβες σκοπεύουν να κερδίσουν όσο το δυνατό μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στην Ασία και ειδικά στην Κίνα, όπου, τον Οκτώβριο του 2014, έφθασαν να προσφέρουν πετρέλαιο σε τιμές που κυμαίνονται μεταξύ 50 και 60 δολάρια το βαρέλι, ενώ, λίγους μήνες πριν, η αντίστοιχη τιμή κυμαινόταν στα 100 δολάρια (βλ. M. Rochan, «Crude Oil Drops Amid Global Demand Concerns», IB Times, October 11, 2014).

Επιπλέον, η σαουδαραβική πολιτική εκπτώσεων είναι συντονισμένη με τη χρηματοοικονομική πολιτική του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, μέσω του Γραφείου Τρομοκρατίας και Χρηματοοικονομικής Κατασκοπείας του δευτέρου, καθώς και με μερικούς ισχυρούς παίκτες στις αγορές παραγώγων (derivatives) τηςWall Street.

Από τον Σεπτέμβριο του 2014 μέχρι τον Νοέμβριο του 2014, οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας, στο πλαίσιο του άξονα ARAMCO, ή άξονα του πετροδολαρίου, ώθησαν συστηματικά τις τιμές του πετρελαίου προς τα κάτω ( βλ. το ακόλουθο διάγραμμα), προκειμένου αφενός να μειωθούν τα κρατικά έσοδα της Ρωσίας από την εξαγωγή ενέργειας, αφετέρου να ενισχυθεί το σύστημα του πετροδολαρίου.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του ενεργειακού πολέμου της αμερικανικής κυβέρνησης εναντίον του Κρεμλίνου, οι ΗΠΑ διατείνονται από καιρό ότι η εκμετάλλευση σχιστολιθικών κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι μια επανάσταση η οποία θα πλήξει καίρια τις ρωσικές εξαγωγές ενέργειας και θα ενισχύσει σημαντικά την αμερικανική οικονομία.

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη