Στην συζήτησή μας (23-05-2024) ο Καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής και Οπλικών επιστημών ΣΣΕ, Διευθυντής τομέα φυσικών επιστημών ΣΣΕ, διευθυντής Κέντρου Ελέγχου Όπλων, με αφορμή την καταγγελία των Ηνωμένων Πολιτειών ότι η Ρωσία έχει θέσει σε τροχιά οπλισμένο δορυφόρο που απειλεί τους αμερικανικούς, αναλύει τις δυνατότητες που υπάρχουν για χρήση στρατιωτικών δορυφόρων και τα διαφορετικά είδη για πολεμική χρήση.
Σημειώνει ότι ο οπλισμός που χρησιμοποιείται ο συνήθως στους δορυφόρους είναι όπλα λέιζερ αλλά επειδή οι ταχύτητες στο διάστημα είναι πολύ υψηλές ακόμα και η εκτόξευση μεταλλικών αντικειμένων χωρίς γόμωση προκαλούν λόγω της ταχύτητας μεγάλη καταστροφή.
Σημειώνει ότι οι ταχύτητες στο διάστημα φτάνουν τα 3 km/s τη στιγμή που μία σφαίρα εκτοξεύεται με ταχύτητα 800 m/s που σημαίνει ότι τα αντικείμενα στο διάστημα έχουν ταχύτητα πολλαπλάσια ακόμα και των ταχύτερων υπερηχητικών όπλων.
Σε σχέση με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν διευκρινίζει ότι η κατασκευή πυρηνικών όπλων απέχει αρκετά στάδια από την επίτευξη του αναγκαίου εμπλουτισμού του πυρηνικού υλικού διότι απαιτούνται και μία σειρά από άλλες τεχνολογίες και προσαρμογές προκειμένου το εμπλουτισμένο πυρηνικό υλικό να οπλοποιηθή.
Δίνει μια σειρά από εξαιρετικά διευκρινιστικές πληροφορίες σχετικά με το τι ισχύει στην κατασκευή, στις δοκιμές, στις ασκήσεις και στην χρήση πυρηνικών όπλων.