«Το ποιο επικίνδυνο από όλα τα ηθικά διλήμματα είναι όταν, είμαστε υποχρεωμένοι να κρύβουμε την αλήθεια για να βοηθήσουμε την αλήθεια να νικήσει»
«Στο τέλος θα θυμόμαστε, όχι τα λόγια των εχθρών μας, αλλά, την σιωπή των φίλων μας»
"Σε έναν κόσμο προπαγάνδας, η αλήθεια είναι πάντα μια συνωμοσία"

Τα μυστικά της Μπόρκα Βούτσιτς

Μερικούς μήνες μετά τη συνάντησή μας η κ. Μπόρκα Βούτσιτς σκοτώθηκε με τραγικό τρόπο σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα


Με τη Μπόρκα Βούτσιτς γνωρίστηκα κατά τη διάρκεια της εργασίας μου στο Βελιγράδι. Για καιρό ήταν επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γιουγκοσλαβίας, και Υπουργός Οικονομικών. Και ως σήμερα λένε ότι μέσα από τα χέρια της πέρασαν εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια.

Ακριβώς με την υποστήριξη της κ. Βούτσιτς ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς βρέθηκε στην πολιτική,....
και από έναν κοινό τραπεζίτη μετατράπηκε σε άνθρωπο παγκόσμιας φήμης. " Ήμουν με τον «Slobo» 30 χρόνια. 

Μου τηλεφώνησε αργά το βράδυ μια ημέρα πριν το θάνατό του", - μου ομολόγησε η κ. Βούτσιτς. Την δίωρη συνομιλία μας, την άρχισε αφηγούμενη για τον εαυτό της:

- Είμαι 82 χρονών, είμαι βετεράνος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και αγωνίστηκα εναντίον των Ναζί. Είχα ζήσει και στο Βασίλειο των Σέρβων, των Κροατών και Σλοβένων επί βασιλείας Αλεξάνδρου. Μεγάλωσα σε οικογένεια ανταρτών και όντας εντελώς νεαρή κοπέλα συμμετείχα στην αντίσταση. Ήξερα καλά τον στρατάρχη Τίτο. Όταν άρχισε ο Β΄ παγκόσμιος πόλεμος βρεθήκαμε στο Βελιγράδι. Εγώ, η αδελφή και ο αδελφός μου ενταχθήκαμε σε ομάδα ανταρτών. Θυμάμαι πολύ καλά τη ναζιστική κατοχή, τις εκτελέσεις αμάχων πολιτών.

Φυσικά, η συνομιλία μας στράφηκε προς στις αναμνήσεις σχετικά με το πώς ήταν η ζωή στη Γιουγκοσλαβία επί στρατάρχη Τίτο:

- Επί Τίτο στη Γιουγκοσλαβία το βιοτικό επίπεδο ήταν υψηλό, υψηλότερο, παρά τη δεκαετία του ΄60 στην Ιταλία και την Ισπανία. Οι Ούγγροι και οι Ρουμάνοι τότε ζούσαν πολύ φτωχή ζωή και συχνά έρχονταν σε μας για να αγοράσουν τρόφιμα και ρούχα. Είχαμε ακμάζουσα βιομηχανία, παίρναμε φτηνά δάνεια και τα επενδύαμε στη βιομηχανία και την αγροτική οικονομία. Όταν βρέθηκα στην κορυφή της παγκόσμιας πολιτικής και χρηματιστικής εξουσίας, γνωρίστηκα με όλη την παγκόσμια τραπεζική αφρόκρεμα – εφόσον η Γιουγκοσλαβία ηγούταν του Κινήματος των Αδεσμεύτων και είχαμε συναντήσεις με πολλούς σεΐχιδες του πετρελαίου και κορυφαίους επιχειρηματίες.

Ως σήμερα διατηρώ στενές σχέσεις με τον Ροκφέλλερ, έχω αλληλογραφία με τους κυριότερους χρηματιστές του κόσμου. Και σήμερα έχω φίλους στην Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Οι χρηματιστές σπάνια αποκαλύπτουν τα «εμπορικά τους μυστικά».

Γι΄ αυτό για τις διασυνδέσεις της και την επιρροή, όπως και για το πως δημιουργήθηκε το πολύπλοκο τραπεζικό σύστημα στη Γιουγκοσλαβία, η κ. Βούτσιτς πρώτη φορά μίλησε:

- Εκείνο τον καιρό ήμουν μια από τους χρηματιστικούς επικεφαλής της Σοσιαλιστικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας (ΣΟΔΓ) και είχα συσσωρεύσει αρκετές πληροφορίες.

Ήμουν Πρόεδρος της Αγγλο-Γιουγκοσλαβικής Τράπεζας, που είχε ιδρυθεί το 1979 και είχε την έδρα της στο Λονδίνο.

Ακριβώς τότε ιδρύσαμε την τραπεζική κοινοπραξία (κονσόρτσιουμ) με την "Chase Manhattan Bank."
Συνολικά, είχα ιδρύσει εφτά μεικτές τράπεζες με δικό μας και με ξένο κεφάλαιο στο Λονδίνο, το Παρίσι, την Φρανκφούρτη, τη Βιέννη και τη Νέα Υόρκη.

Όμως μια μέρα στις αρχές της δεκαετίας του ΄90, με καλούν επειγόντως στο Λονδίνο και μου λένε ότι οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία πρόκειται να κλείσουν τις μεικτές τράπεζες, και να αποσύρουν από αυτές τα κεφάλαιά τους.

Έτσι, προτού ξεκινήσουν την κατάρρευση της Γιουγκοσλαβίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες μας έκαναν οφειλέτες.

Στη συνέχεια απέσυραν τα κεφάλαιά τους από τις σερβικές μικτές τράπεζες. Παίρναμε δάνεια για την ανάπτυξη της βιομηχανίας, τα επιστρέφαμε τακτικά και τα δάνεια και τους υψηλούς τόκους.
Έκαναν ό, τι μπορούσαν ώστε η βιομηχανία μας να πάψει να λειτουργεί και έτσι δεν είχαμε προϊόντα που θα μπορούσαν να προσφερθούν σε ξένους καταναλωτές. Οι εξαγωγείς σταμάτησαν και δημιουργήθηκαν μεγάλα χρέη.

Όταν ρώτησα τους ομόλογους μου, γιατί δεν διακόπτεται την τραπεζική συνεργασία με τη Ρουμανία, η οποία δεν έχει τέτοιο οικονομικό δυναμικό, όπως της χώρας μας, τίποτα δεν μου απάντησαν.
Νομίζω ότι η Δύση από την αρχή ασκούσε χρηματιστική υποστήριξη στη Σλοβενία και την Κροατία. Εμάς δεν μας υποστήριζαν, ενώ αυτούς τους βοηθούσαν.

Πριν τη διάλυση της Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας διεξαγόταν τραπεζικός πόλεμος – έπρεπε να καταρρεύσει η οικονομία της Σερβίας, να προκληθεί δυσαρέσκεια ανάμεσα στους ανθρώπους που έμειναν άνεργοι. Εσκεμμένα δημιουργούνταν συνθήκες για υπερπληθωρισμό.Μετά τον οικονομικό αποκλεισμό, με την υποστήριξη της Δύσης στα Βαλκάνια είχε ήδη αρχίσει πραγματικός πόλεμος. 

Η Μπόρκα Βούτσιτς διατύπωσε την αξιολόγησή της γι΄ αυτά τα γεγονότα:

- Πρώτα ο πόλεμος του 1991, μετά ο πόλεμος στη Βοσνία και η επιδρομή του ΝΑΤΟ το 1999, αποτελείωσαν οριστικά τη χώρα.

Ο λαός διασκορπίστηκε και απομονώθηκε στις περιοχές του, σταμάτησε να εργάζεται κανονικά. Πολλοί Σέρβοι έχασαν τη γη στη Βοσνία, την Κροατία, το Κοσσυφοπέδιο και μετατράπηκαν σε πάμφτωχους πρόσφυγες.

Το 1999, τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ δεν κατέστρεψαν μόνο την υποδομή της χώρας, σκότωναν παιδιά.

Τον Μάιο του 1999, στη γέφυρα Βαρβαρίνσκαγια ένας πιλότος εκτόξευσε πύραυλο και σκότωσε δύο κοριτσάκια που πήγαιναν στην εκκλησία. Σκοτώθηκε η καλύτερη μαθηματικός της Γιουγκοσλαβίας, κάτοχος βραβείων πολλών διεθνών μαθηματικών ολυμπιάδων.

Προς το παρόν στη χώρα μας δεν έχει υπολογιστεί η ζημιά από τους νατοϊκούς βομβαρδισμούς, όμως σήμερα όλο και συχνότερα οι άνθρωποι αρρωστούν με καρκίνο του αίματος, έχουμε πολλά άρρωστα παιδιά, στο έθνος έχει προξενηθεί γενετικό πλήγμα.

Οι συνέπειες για μας θα είναι αισθητές για πάρα πολλά χρόνια. Η Σερβία ακόμη και σήμερα εξακολουθεί να υστερεί σημαντικά από τις άλλες χώρες. Λειτουργεί άσχημα η αγροτική οικονομία μας, τίποτα δεν έχουμε για να προσφέρουμε για εξαγωγή. Γι΄αυτό όλο και περισσότερο καταχρεωνόμαστε, χωρίς να έχουμε τη δυνατότητα να τα εξοφλήσουμε.Αυτή η συνέντευξη είχε ηχογραφηθεί την άνοιξη του 2009 στο Βελιγράδι.

Μερικούς μήνες μετά τη συνάντησή μας η κ. Μπόρκα Βούτσιτς σκοτώθηκε με τραγικό τρόπο σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα - την 1η Αυγούστου του 2009 κοντά στην πόλη Νις βρήκε ακαριαίο τον θάνατο.

Το βαλκανικό ημερολόγιο ενός Ρώσου δημοσιογράφου.

Σχόλια