Baywa: Κήρυξε πτώχευση η γερμανική εταιρία 24αρων χιλιάδων υπαλλήλων


Η κρίση στη βιομηχανία φωτοβολταϊκών χτυπά γερμανικούς κολοσσούς

Κώστας Δημητρίου

Αντίκτυπο σε όλο το φάσμα της γερμανικής οικονομίας αρχίζει να έχει η κρίση της βιομηχανίας φωτοβολταικών. Τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί ο γερμανικός κολοσσός πώλησης γεωργικών και οικοδομικών υλικών Baywa, ο οποίος βάρεσε “κανόνι” την περασμένη εβδομάδα.

Η Baywa είναι η μεγαλύτερη γερμανική εταιρεία στον κλάδο της, αλλά λόγω χρεών, ανέθεσε έκθεση εξυγίανσης. Η εταιρεία με έδρα το Μόναχο, η οποία απασχολεί περίπου 24.000 υπαλλήλους, ανακοίνωσε πως αυτό έγινε ως απάντηση σε μια «τεταμένη οικονομική κατάσταση».

Ο όμιλος, ο οποίος είναι εισηγμένος στο χρηματιστήριο αλλά έχει συνεταιριστική δομή, είχε υπερβάλει εαυτόν στις προβλέψεις του σε σχέση με την αναπτυξιακή του πορεία.

Πέρυσι, η Baywa εμφάνισε την πρώτη ζημία στην ιστορία του ομίλου. Το υψηλό επίπεδο χρέους αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα λόγω της αύξησης των επιτοκίων. Επιπλέον, η προγραμματισμένη πώληση της ζημιογόνου επιχείρησης εμπορίας φωτοβολταϊκών συστημάτων έχει μέχρι στιγμής αποτύχει.

Τα προβλήματα οδήγησαν σε έναν αγώνα εξουσίας στις διοικητικές κορυφές της εταιρείας.

Ο διευθύνων σύμβουλος Μάρκους Πέλιντζερ (Marcus Pöllinger) επικράτησε του προκατόχου του Κλάους Γιόζεφ Λουτζ (Klaus Josef Lutz), ο οποίος στη συνέχεια παραιτήθηκε από πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου.

«Ίσως επεκταθήκαμε λίγο υπερβολικά γρήγορα σε ορισμένους τομείς λόγω του φθηνού χρήματος», σχολίασε ο Πέλιντζερ την πορεία του προκατόχου του σε συνέντευξή του στην Handelsblatt.

Ωστόσο, υπό τον Λουτζ, η εταιρεία είχε επίσης «κάνει πολύ επιτυχημένες διεθνείς διεισδύσεις σε νέους επιχειρηματικούς τομείς, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Η τιμή της μετοχής καταρρέει στο χρηματιστήριο

Ωστόσο, η Baywa πληρώνει τώρα υψηλό τίμημα για την επέκτασή της. Με μια ad hoc ανακοίνωση που αποτελείται από τέσσερις μόλις φράσεις, ο όμιλος ανακοίνωσε την έκθεση αναδιοργάνωσης την περασμένη Παρασκευή (12/07/24).

Σε αυτήν αναφέρεται πως «με βάση τις εποικοδομητικές συζητήσεις με τους εταίρους χρηματοδότησης και τα μέτρα που έχουν δρομολογηθεί, το Διοικητικό Συμβούλιο θεωρεί ότι η οικονομική κατάσταση μπορεί να ενισχυθεί βιώσιμα».

Η Baywa συνεχίζει να ακολουθεί πορεία εξυγίανσης. Στις μεταμεσονύκτιες συναλλαγές στην πλατφόρμα Tradegate, η μετοχή της Baywa υποχώρησε κατά περίπου 20%.

Στο τέλος του 2023, ο Όμιλος είχε καθαρό χρέος άνω των πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ. Ο οικονομικός διευθυντής Αντρέας Χέλμπερ (Andreas Helber) είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του να μειώσει τις υποχρεώσεις κατά περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Η εταιρεία δεν γνωστοποίησε αρχικά ποιος είναι ο εμπειρογνώμονας και μέχρι πότε θα πρέπει να είναι διαθέσιμη η έκθεση αναδιάρθρωσης. Η εταιρεία, η οποία προέκυψε από το συνεταιριστικό κίνημα, γιόρτασε τα εκατό της χρόνια το 2023 και έκλεισε το επετειακό έτος με καθαρές ζημίες 93 εκατ. ευρώ.

Επέκταση επί πιστώσει

Τα χρέη αυτά χρονολογούνται σε μεγάλο βαθμό από τη θητεία του προκατόχου του Πέλιντζερ, Κλάους Γιόζεφ Λουτζ, ο οποίος διοικούσε την εταιρεία, η οποία προηγουμένως περιοριζόταν στο εμπόριο γεωργικών προϊόντων, μέχρι την άνοιξη του 2023 και τη μετέτρεψε σε όμιλο επιχειρήσεων.

Ο διαχειριστής επεκτάθηκε ουσιαστικά σε όλο τον κόσμο με πίστωση και, κυρίως, δημιούργησε την επιχείρηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ως δεύτερο πυλώνα του ομίλου.

Ωστόσο, η Baywa πραγματοποίησε επίσης εξαγορές στο γεωργικό εμπόριο κατά τη διάρκεια της θητείας του Λουτζ: Η εταιρεία έγινε ο κύριος ιδιοκτήτης της μεγάλης νεοζηλανδικής εταιρείας παραγωγής μήλων Turners and Growers, η οποία εκμεταλλεύεται τις φυτείες της σε όλο τον κόσμο.

Ως αποτέλεσμα, πολλοί Γερμανοί καταναλωτές που δεν είναι εξοικειωμένοι με την εταιρεία έχουν πλέον στα χέρια τους φρούτα της Baywa. Σε αυτά περιλαμβάνονται, για παράδειγμα, τα μήλα των ποικιλιών “Kanzi” και “Jazz”.

Ο CEO Πέλιντζερ υπό πίεση

Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος Λουτζ θεωρείται κατά κύριο λόγο υπεύθυνος για την πορεία επέκτασης των τελευταίων ετών- ο Πέλιντζερ βρίσκεται στο τιμόνι του ομίλου μόλις από τον περασμένο Απρίλιο.

Ωστόσο, έχει ήδη αναλάβει τη διοίκηση τα τελευταία χρόνια. Ο πτυχιούχος διοίκησης επιχειρήσεων εντάχθηκε στον όμιλο το 2008 και δέκα χρόνια αργότερα προήχθη στο διοικητικό συμβούλιο. Στις αρμοδιότητές του εκεί περιλαμβάνονταν οι τομείς Γεωργίας, Τεχνολογίας, Κατασκευών και Ενέργειας.

Στη μάχη εξουσίας με τον Λουτζ, η οποία περιλάμβανε επίσης υποψίες για πιθανές παραβιάσεις της νομοθεσίας, ο Πέλιντζερ επικράτησε κυρίως επειδή οι ιδιοκτήτες από τον συνεταιριστικό τομέα τον εμπιστεύτηκαν. Ωστόσο, όσοι βρίσκονται κοντά στο Εποπτικό Συμβούλιο κατέστησαν επίσης σαφές ότι αναμένουν από τον Πέλιντζερ να σημειώσει πρόοδο με την αναδιοργάνωση φέτος.

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη