Πως η Ντόρα Μητσοτάκη εξόργισε τους Αρμενίους, καταθέσε στο Συμβούλιο της Ευρώπης ψήφισμα το οποίο τάσσονταν υπέρ του Αζερμπαϊτζάν στην διαμάχη με τη Αρμενία για το Αρτσάχ.
Στην διάρκεια της συζήτησης η οποία έγινε σε υψηλοτάτους τόνους υπήρξαν και ιδιαίτερα σοβαροί υπαινιγμοί για την ελληνίδα βουλευτή τους οποίους μάλιστα η ίδια αποκάλυψε. Όπως έγινε γνωστό η κ. Μπακογιαννη στην διάρκεια της συνεδρίασης της Πολιτικής Επιτροπής ανέφερε ότι ο Ελβετός βουλευτής και παλαίμαχος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΣτΕ Αντρέα Γκρός μιλώντας στην πολιτική ομάδα του αμφισβήτησε την τιμιότητα και την ηθική της καθώς ισχυρίστηκε ότι η ίδια έχει ειδικές σχέσεις με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Αλιεφ επειδή είχε παραθέσει δείπνο προς τιμήν του στο σπίτι της κατά την επίσκεψη του στην Αθήνα.
Η πρώην υπουργός εξήγησε ότι την πρόσκληση προς τον κ.Αλιεφ την απηυθηνε με την ιδιότητα του ως πρόεδρου της Ολυμπιακής Επιτροπής της χώρας του και η πρόσκληση ήταν από τον σύζυγο της, που είναι πρόεδρος της Ολυμπιακής Ακαδημίας. Στην παρέμβαση της η κ.Μπακογιαννη κάλεσε τον Ελβετό βουλευτή Γκρος να αποσύρει τις δηλώσεις του και να ζητήσει συγγνώμη. Ο Ελβετός παίρνοντας τον λόγο δήλωσε ότι η κ.Μπακογιαννη δεν γνωρίζει το τι έχει ειπωθεί στην πολιτική ομάδα του, δεν δέχεται υποδείξεις από την κ. Μπακογιαννη και δεν αναιρεί λέξη από τα λεγόμενα του.
Η σχέση της κ.Μπακογιανη με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, βαθύπλουτο Αλιεφ έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον και του αρμενικού τύπου με την εφημερίδα «Πανόραμα» να ισχυρίζεται ότι εκτός των άλλων λόγων η πρωτοβουλία της κ. Μπακογιαννη να καταθέσει ψήφισμα που τάσσεται με τις αζερικες θέσεις στο θέμα του Ναγκόρνο Καραμπάχ έγινε στην προσπάθεια της να κερδίσει την υποστήριξη του Αλιεφ για την θέση του Επιτρόπου με το χαρτοφυλάκιο της Ενεργείας. Βεβαίως η επιλογή από τον πρωθυπουργό είχε ήδη γίνει και αφορούσε τον Δημήτρη Αβραμοπουλο…
Το αρμενικό πρακτορείο ειδήσεων ARMENPRESS αναφέρει ότι η πρωτοβουλία της κ. Μπακογιαννη στο Σ.τΕ. αποτέλεσε αντικείμενο των συνομιλιών που είχε ο κ. Παπουλιας στο Ερεβάν Συγκεκριμένα μάλιστα αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής Γκαλουστ Σαχακιάν έθεσε το θέμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε αντιδιαστολή με το πολύ καλό επίπεδο των σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών και τούς παραδοσιακούς δεσμούς μεταξύ των δυο λαών.
Σύμφωνα με το Αρμενικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Παπουλιας δήλωσε στον αρμένιο συνομιλητή του ότι η θέση της Ελλάδας στο θέμα του Ναγκόρνο Καραμπάχ είναι ξεκάθαρη και ότι η κ. Μπακογιάννη παρέκλινε της επίσημης θέσης και αυτή η προσέγγιση δεν αντανακλά την θέση της ελληνικής κυβέρνησης..
Παρόμοια παρέμβαση είχε γίνει και από τον πρόεδρο της Αρμενίας Σερζ Σαργκσιαν φέροντας σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση τον κ. Παπουλια που βρέθηκε να απολογιείται για την πρωτοβουλία της κ. Μπακογιαννη.
Στις 2 Σεπτεμβρίου στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβούλιου της Ευρώπης στο Παρίσι κατατέθηκαν δυο ψηφίσματα για το Ναγκόρνο Καραμπάχ που τάσσονταν υπέρ της θέσης των Αζόρων και θα αποτελούσαν το υλικό για την έκδοση Έκθεσης από την Πολιτική Επιτροπή με τίτλο «Η άνοδος της βίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και σε άλλα κατεχόμενα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν».
Το ένα ψήφισμα προτάθηκε από τον βουλευτή του Αζερμπαϊτζάν και προς έκπληξη όλων το άλλο προτάθηκε από την κ. Μπακογιαννη.
Η συνεδρίαση της 30ης Σεπτεμβρίου που ήρθαν προς συζήτηση τα ψηφίσματα ήταν επεισοδιακή με τους αρμενίους βουλευτές να διαμαρτύρονται για την μονομερή προσέγγιση και την προσπάθεια παραπομπής στην Πολιτική Επιτροπή η οποία οδηγεί και σε έκδοση ψηφίσματο , ενώ αντιθέτως πρότειναν να παραπεμφθούν στην Επιτροπή Monitoring για ενημέρωση.
12/04/2018
Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ΕΠΙΚΑΙΡΑ