ΕΒΡΑΙΟΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ
ΕΛΙΑΜΕΠ, Σλαβομακεδόνες, πανεπιστήμιο «Πιερίας» και σουηδικά ευρώ
Τον Δεκέμβριο του 2016 η ερευνητική ομάδα Analytica και το ELIAMEP (Ελλάδα) άρχισαν να εργάζονται για ένα κοινό ερευνητικό πρόγραμμα ενός έτους, εξετάζοντας διάφορα επίπεδα συνεργασίας μεταξύ της Μακεδονίας και της Ελλάδας, όπως η διασυνοριακή συνεργασία καθώς και η εκπαίδευση. Το έργο χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Εξωτερικών του Βασιλείου της Σουηδίας.
Βαγγέλης Γεωργίου
Προκειμένου να αρέσει στη μοντέρνα και πλούσια Μαίρη (Ζωή Λάσκαρη) ο ρεμπέτης Φώτης (Φαίδων Γεωργίτσης) μπαίνει στο κουρείο της γειτονιάς και δίνει εντολή στον μπαρμπέρη να του κόψει το μουστάκι. Έτσι θα εκμοντερνιζόταν. Ο μπαρμπέρης τον κοιτάζει έκπληκτος, ενώ οι φίλοι του έξω από το κουρείο τον χλεύαζαν για την πράξη του. «Τι θέλετε ρε, έτσι ήθελα και τόκοψα, δικό μου ήτανε» τους φώναξε αγανακτισμένος.
Στην Ελλάδα, λόγω του ζητήματος της ονομασίας, η γειτονική ΠΓΔΜ απέκτησε πολλούς «νονούς», περισσότερους «ειδικούς» και ακόμα περισσότερους σχολιαστές. Τους μήνες που διανύουμε η ελληνική διπλωματία δίνει μάχη για το όνομα. Παρόλα αυτά στην Ελλάδα υπάρχουν φορείς που δεν θέτουν υπόψιν τους από τέτοιου είδους εθνικές ευαισθησίες.
Στο Πρόγραμμα Νοτιοανατολικής Ευρώπης του γνωστού ΕΛΙΑΜΕΠ (Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής) δημοσίευσαν τον περασμένο Δεκέμβριο μελέτη, σχετικά με την διασυνοριακή συνεργασία των δύο χωρών σε προγράμματα ανώτατης εκπαίδευσης. Η έκθεση αποτελεί προϊόν έρευνας που χρηματοδοτήθηκε από τη σουηδική κυβέρνηση. Το ενδιαφέρον είναι ότι πρόκειται για ένα κοινό ερευνητικό έργο (joint research project) με το σλαβομακεδονικό think tank Analytica. Το κάθε ίδρυμα δηλαδή, έχοντας τον ίδιο χρηματοδότη, δημοσίευσε τα δικά του συμπεράσματα.
Η εμπιστοσύνη με την ΠΓΔΜ
Στο ΕΛΙΑΜΕΠ κατέδειξαν ότι «η διμερής διαφορά γύρω από το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, παρά τη βαρύτητα της για το συνολικό πλέγμα των διμερών σχέσεων, κρίθηκε ότι δεν παρεμποδίζει την υπόθεση της διασυνοριακής συνεργασίας». Οι ερευνητές του ελληνικού ιδρύματος κατέδειξαν επίσης ότι η διασυνοριακή συνεργασία «διευκολύνεται ιδιαίτερα από την ύπαρξη σταθερών και αυστηρών κανόνων της ΕΕ που διέπουν την υλοποίηση των προγραμμάτων και την επαφή των δύο πλευρών».
Το ευρωπαϊκό πλαίσιο -που στην Ελλάδα για πολλούς φορείς έχει αντικαταστήσει τον «μπάρμπα από την Κορώνη»- επιτρέπει την συνεργασία μεταξύ των εκπαιδευτικών φορέων των δύο χωρών. Ειδικά μεταξύ των ιδιωτικών, καθώς τα δημόσια ιδρύματα είναι πιο επιφυλακτικά λόγω του ονόματος.
Οι ερευνητές του ΕΛΙΑΜΕΠ παρουσιάζουν μια εικόνα «ξεκάθαρης» ικανοποίησης των στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη βόρεια Ελλάδα για το επίπεδο της συνεργασίας με τους αντίστοιχους φορείς της ΠΓΔΜ. Αυτό, λοιπόν, το «καλό επίπεδο συνεργασίας και εμπιστοσύνης» αναδεικνύεται ως καθοριστικός παράγοντας «διευκόλυνσης της συνεργασίας». Δηλαδή, η καλή συνεργασία κάνει καλό στην συνεργασία!
Ωστόσο, είναι χρήσιμο να δούμε και την εκδοχή των Σλαβομακεδόνων; To think tank της γειτονικής χώρας όχι μόνο υιοθέτησε το όνομα «Μακεδονία» αλλά ξαναβάπτισε τα ελληνικά πανεπιστήμια! Καλά διαβάσατε. Η αγγλική ορολογία των πανεπιστημίων είναι μία, αλλά στη συγκεκριμένη έρευνα υπάρχει ποικιλία. Για παράδειγμα το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο (Aristotle University of Thessaloniki), οι συγχρηματοδοτούμενοι του Analytika, το είπαν Arisoteli University! Ας το αποδώσουμε στην προχειρότητα, καθώς και οι ερευνητές του ΕΛΙΑΜΕΠ έχουν λάθη εκφραστικά, διατύπωσης, βιασύνης, ακόμα και στον τίτλο του Δελτίου Τύπου.
Πανεπιστήμιο φάντασμα
Το σημαντικότερο ίσως είναι ότι μέσω της έρευνας οι γείτονες “ίδρυσαν” ένα νέο ελληνικό ΑΕΙ: Το University of Pieria! Ψάξαμε στον κατάλογο, αλλά δεν βρήκαμε ΑΕΙ με τέτοιο όνομα. Επικοινωνήσαμε με το think tank της γείτονος και πληροφορηθήκαμε ότι ούτε η συντάκτρια της έκθεσης γνώριζε το ίδρυμα στο οποίο αναφερόταν! Τα στοιχεία της τα έδωσε η καθηγήτρια από το Πανεπιστήμιο Μπίτολα (Μοναστήρι) Snezana Mojsovska Salamovska. Σε επικοινωνία που είχαμε και με την Salamovska, κι αυτή δήλωσε άγνοια.
Χρησιμοποιώντας τον ίδιο χρηματοδότη με το ΕΛΙΑΜΕΠ Σλαβομακεδόνες ερευνητές όχι μόνο διαφημίζουν και παγιώνουν το όνομα «Μακεδονία», αλλά και αλλάζουν το όνομα ελληνικού πανεπιστημίου(!), χρησιμοποιώντας το brand name του ΕΛΙΑΜΕΠ στην ιστοσελίδα του: «..Analytica think tank and ELIAMEP (Greece) started working on one year joint research project…».
Η αντίστοιχη έρευνα του ΕΛΙΑΜΕΠ δεν είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του και παρά την επικοινωνία με το ίδρυμα δεν μας την έδωσαν!
Δηλαδή δύο ιδρύματα, το ένα από την ΠΓΔΜ και το άλλο από την Ελλάδα συμφωνούν να ενταχθούν στο ίδιο ερευνητικό πρόγραμμα. Το περιεχόμενο της μελέτης του πρώτου ιδρύματος καταστρατηγεί και προσβάλλει τα δικαιώματα του κράτους του δεύτερου. Όσο για το ελληνικό ίδρυμα (ΕΛΙΑΜΕΠ) συμπεραίνει στην έρευνά του ότι υπάρχει εμπιστοσύνη ανάμεσα στις δύο χώρες, ενώ οι εκπαιδευτικοί φορείς της άλλης χώρας μαγειρεύουν ονόματα ελληνικών Πανεπιστημίων!
Η εμπιστοσύνη οικοδομείται αλλοιώνοντας ακόμα και την ονομασία των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων; Η ανωτέρω περίπτωση δείχνει πως το ΕΛΙΑΜΕΠ, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί από το εξωτερικό, συμμετέχει σε προγράμματα με αμφιλεγόμενα ιδρύματα δίχως δικλείδες ασφαλείας. Θα μου πείτε, δεν ήξερες, δεν ρώταγες; Και όσο ρωτάς (που δεν ρωτάς) scripta manent. Αλλά είπαμε, προκειμένου να αρέσεις στην «Μαίρη» -και να σε πληρώσει- θα το ξυρίσεις το μουστάκι. Δικό σου, άλλωστε, είναι.
ΕΒΡΑΙΟΙ, ΑΝΑΛΥΤΕΣ ΤΟΥ ΕΒΡΑΪΚΟΥ ΕΛΙΑΜΕΠ
Julianne Funk
Ερευνήτρια
Λυδία Αβράμη
Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια
Καλλιόπη Αμυγδάλου
Υπότροφος Marie Skłodowska-Curie (IF) / Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια, Πρόγραμμα REPLICIAS
Ντία Αναγνώστου
Κύρια Ερευνήτρια
Ιωάννης Αρμακόλας
Υπότροφος Ερευνητικής Έδρας «Σταύρος Κωστόπουλος»
Ρόζα Βασιλάκη
Ερευνήτρια
Θάνος Βερέμης
Αντιπρόεδρος
Ιωάννης Ν. Γρηγοριάδης
Ερευνητής
Αγγελική Δημητριάδη
Ερευνήτρια
Δημήτριος Χ. Κατσίκας
Ερευνητής
Θεόδωρος Κουλουμπής
Μέλος του Τιμητικού Συμβουλίου
Νίκος Κουτσιαράς
Κύριος Ερευνητής
Ζήσης Μανούζας
Υπότροφος Ερευνητικής ‘Εδρας Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη
Παναγιώτα Μανώλη
Ερευνήτρια
Αχιλλέας Μητσός
Καθηγητής Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Θάνος Ντόκος
Γενικός Διευθυντής
Γιώργος Παγουλάτος
Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, &Επισκέπτης Καθηγητής στο College of Europe, Bruges
Ελένη Παναγιωταρέα
Ερευνήτρια
Παναγιώτης Πασχαλίδης
Ερευνητής
Δημήτρης Α. Σωτηρόπουλος
Κύριος Ερευνητής
Γιώργος Τριανταφύλλου
Ερευνητής
Θεόδωρος Τσακίρης
Ερευνητής
Λουκάς Τσούκαλης
Πρόεδρος Δ.Σ.
Έφη Φωκά
Κύρια Ερευνήτρια
Φιλίππα Χατζησταύρου
Ερευνήτρια
Γιώργος Χρηστίδης
Ερευνητής
Ευαγγελία Ψυχογιοπούλου
Κύρια Ερευνήτρια
Αναλυτές για Μετανάστευση
Ντία Αναγνώστου
Κύρια Ερευνήτρια
Αγγελική Δημητριάδη
Ερευνήτρια
Μαρίνα Νικόλοβα
Βοηθός Ερευνήτρια
Αντωνία-Μαρία Σαραντάκη
Βοηθός Ερευνήτρια
htt
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου