Η τεχνική συλλογής πληροφοριών από ανθρώπινες πηγές (HUMINT, Human Intelligence) μέσω εκμετάλλευσης αδειών παραμονής είναι από τις πιο διαδεδομένες τεχνικές μέχρι και στις μέρες μας. Στο ευρύ κοινό είναι πιο γνωστές από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, αλλά είναι κάτι πολύ συνηθισμένο σε υπηρεσίες πληροφοριών σε πολύ περισσότερες χώρες.
Η τεχνική βασίζεται στην ανάγκη κάποιου στόχου πληροφοριών για να παραμείνει εντός μίας χώρας. Σκεφτείτε το σενάριο όπου κάποιος δε θέλει να επιστρέψει στη χώρα του γιατί κινδυνεύει η ζωή του. Μία υπηρεσία πληροφοριών που τον θεωρεί στόχο πληροφοριών, μπορεί να του προσφέρει άδεια παραμονής και άσυλο με αντάλλαγμα τη στρατολόγηση του ως ανθρώπινη πηγή πληροφοριών.
Σε πιο ακραίες περιπτώσεις, όταν υπάρχουν σημαντικοί στόχοι πληροφοριών, τότε μία υπηρεσία μπορεί να ακολουθήσει και πιο επιθετική τακτική. Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι ένας άνθρωπος που αποτελεί στόχο πληροφοριών θέλει να φέρει την οικογένεια του στη χώρα όπου διαμένει. Μία υπηρεσία πληροφοριών μπορεί τεχνητά να δυσκολεύει τη διαδικασία μέχρι το σημείο που να του κάνει τη πρόταση, δηλαδή εάν θέλει να καταφέρει η οικογένεια του να πάρει άδεια παραμονής, θα πρέπει να συνεργαστεί μαζί τους.
Υπάρχουν αρκετές ακόμα τεχνικές συλλογής πληροφοριών από ανθρώπινες πηγές μέσω εκμετάλλευσης αδειών παραμονής. Εδώ είδαμε δύο διαδεδομένα και απλά παραδείγματα, αλλά όπως αντιλαμβάνεστε, είναι ένα πολύ «δυνατό χαρτί» για κάθε υπηρεσία πληροφοριών υπό συγκεκριμένες συνθήκες.
https://defensegr.wordpress.com/2019/03/25/humint-ekmetalleysh-adeias-paramonhs/