ΗΠΑ Vs Κίνα: Ηλεκτρομαγνητικός πόλεμος


US Navy: Βαριά ηλεκτρονική ήττα (vid);

Πριν από ένα μήνα, η Κίνα και οι ΗΠΑ ενεπλάκησαν σε αυτό που αποκαλείται ο πρώτος «ηλεκτρονικός πόλεμος» κοντά στις Βόρειες Φιλιππίνες, με αναφορές να υποδηλώνουν ότι οι Κινέζοι ήταν νικητές έναντι του US Navy.

Η 12ωρη εν λόγω αντιπαράθεση έχει τραβήξει την προσοχή των φιλοδυτικών μέσων ενημέρωσης, των ειδικών του OSINT και των στρατιωτικών αναλυτών. Κατά τη διάρκεια του περιστατικού, το ναυτικό και η αεροπορία των ΗΠΑ αντιμετώπισαν σοβαρές ηλεκτρονικές παρεμβολές, με αποτέλεσμα την πλήρη απώλεια σημάτων GPS και την αδρανοποίηση των συστημάτων επικοινωνίας τους. 

Το US Navy να αποσυρθεί για να αποφευχθεί περαιτέρω ζημιά… σύμφωνα με αναφορές.

Το γεγονός έχει προκαλέσει συζητήσεις σχετικά με την ευπάθεια των σύγχρονων ναυτικών δυνάμεων στον ηλεκτρονικό πόλεμο. Η ήττα οδήγησε σε αυξημένο έλεγχο των τεχνολογικών δυνατοτήτων των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ. Μια ομάδα απόστρατων ναυάρχων και στρατηγών επικρίνει ενεργά τον απαρχαιωμένο εξοπλισμό ολόκληρων των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, όχι μόνο του Πολεμικού Ναυτικού, υποστηρίζοντας ότι είναι μια ολόκληρη γενιά πίσω από αυτόν που χρησιμοποιούν οι Κινέζοι.

Το US Navy επιχείρησε να παρακολουθήσει τις κινήσεις κινεζικών υποβρυχίων και να περιορίσει περαιτέρω τον στρατηγικό χώρο της Κίνας. Η ταχεία αντίδραση του Πεκίνου περιελάμβανε την ανάπτυξη σημαντικών ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων, επιδεικνύοντας την ικανότητά του να αντιμετωπίσει τις ΗΠΑ. Όταν ένα ανθυποβρυχιακό περιπολικό αεροσκάφος P-8A του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ έριξε εξοπλισμό επιτήρησης στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, εντοπίστηκε γρήγορα από τις κινεζικές δυνάμεις από την τοπική ακτοφυλακή. Αυτές οι αναφορές συμπίπτουν με μια επίσημη κινεζική δήλωση στα τέλη Ιουνίου, η οποία ισχυριζόταν ότι η Κίνα εξουδετέρωσε ανιχνευτή υποβρυχίων των ΗΠΑ στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Τότε μια μοίρα με επικεφαλής το αεροπλανοφόρο Shandong εμφανίστηκε στον ορίζοντα η ηλεκτρονική μάχη για τον εξοπλισμό ξεκίνησε μεταξύ των πλοίων των ΗΠΑ και της Κίνας. Αμερικανικά αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου έφτασαν στο σημείο, παρέχοντας υποστήριξη στον στόλο. Σε απάντηση, η ΛΔΚ ανέπτυξε ένα αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου Y-9 και ένα πλοίο ηλεκτρονικού πολέμου Type 815A (SIGINT). Οι Αμερικανοί ανέπτυξαν αεροσκάφη Growler και RC-135 για να διαταράξουν τα κινεζικά συστήματα αλλά οι Κινέζοι άντεξαν. Για 12 ώρες, τα ηλεκτρονικά σήματα πάνω από τις Βόρειες Φιλιππίνες ήταν απενεργοποιημένα, βυθίζοντας τα πάντα στην «ηλεκτρονική σιωπή».

ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ defensemirror.com
https://www.defence-point.gr/news/us-navy-varia-ilektroniki-itta-vid

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο