Μεγάλα ψέματα σχετικά με το Ισραήλ

Στη φωτογραφία: ένα κονβόι φορτηγών στη Ράφα της Αιγύπτου που μεταφέρει βοήθεια ετοιμάζεται να περάσει στη Λωρίδα της Γάζας στις 23 Μαρτίου 2024. 

Robert Williams
25 Αυγούστου 2024
Μετάφραση του πρωτότυπου κειμένου: Big Lies About Israel

Επί μήνες, το Ισραήλ διαψεύδει συκοφαντικούς ισχυρισμούς περί λιμού στη Γάζα, καθώς διεθνείς οργανισμοί —ειδικά ο ΟΗΕ και η ΕΕ, το Διεθνές Δικαστήριο και τα κύρια μέσα ενημέρωσης μαζί με ΜΚΟ όπως η Human Rights Watch— προώθησαν αυτόν τον ψευδή, κακόβουλο ισχυρισμό ότι το Ισραήλ προκαλούσε λιμό στη Γάζα, και μάλιστα ότι χρησιμοποιούσε αυτή την κατάσταση ως «όπλο πολέμου». Το Ισραήλ θα μπορούσε να μην είχε μπει καν στον κόπο, αφού κανείς δεν άκουγε.

«Η πείνα», ισχυρίστηκε ο Ζοζέπ Μπορέλ, ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, «χρησιμοποιείται ως πολεμικό όπλο. Το Ισραήλ προκαλεί λιμό». Οι ισχυρισμοί του ακολούθησαν τη δημοσίευση τον Μάρτιο μιας ειδικής έκθεσης ενός οργάνου που συνδέεται με τον ΟΗΕ, του Ολοκληρωμένου Πλαισίου Ταξινόμησης της Επισιτιστικής Ασφάλειας (Integrated Food Security Phase Classification - IPC), σύμφωνα με την οποία εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στη Γάζα βίωναν ήδη λιμό, και ότι μέχρι τον Ιούλιο ο αριθμός τους θα αυξηθεί σε περισσότερο από ένα εκατομμύριο ανθρώπους.

«Η πείνα είναι επικείμενη», ισχυρίστηκε το IPC. «Ένα εκατομμύριο άνθρωποι, δηλαδή η μισή Γάζα, βιώνουν καταστροφική επισιτιστική ανασφάλεια».

Το Διεθνές Δικαστήριο στήριξε την εντολή που έδωσε στις 28 Μαρτίου στο Ισραήλ να αυξήσει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα στην έκθεση του IPC. Ως εκ τούτου, το Ισραήλ αντιμετώπισε έναν κατακλυσμό οργής και μίσους από την παγκόσμια κοινότητα επειδή υποτίθεται ότι προκάλεσε αυτόν τον «λιμό».

Τον Μάιο, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) του ΟΗΕ ισχυρίστηκε, χωρίς ίχνος αποδεικτικών στοιχείων, ότι υπήρχε «καθολική πείνα» στη Γάζα.

Τώρα, αποδεικνύεται, ότι όλα ήταν ένα μεγάλο ψέμα. Δεν υπήρχε λιμός, δεν υπάρχει λιμός, και το Ισραήλ δεν χρησιμοποιεί την πείνα ως «όπλο πολέμου»:

Στην έκθεσή της που δημοσιεύτηκε στις 4 Ιουνίου, η IPC του ΟΗΕ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο λιμός δεν ήταν πλέον καν «αληθοφανής» και δεν υπήρχαν «αποδεικτικά στοιχεία». Ο ΟΗΕ παραδέχτηκε επίσης ότι μέχρι τώρα υπήρξαν μόνο 32 θάνατοι στη Γάζα από υποσιτισμό και 28 από αυτούς ήταν μεταξύ παιδιών κάτω των 5 ετών. Κανείς, ωστόσο, —ούτε ο ΟΗΕ, ούτε το ICJ, οι ΜΚΟ ή όλα τα μέσα ενημέρωσης που μεγέθυναν και διέσπειραν τα ψεύδη— δεν παραδέχτηκαν ότι έκαναν λάθος. Αντίθετα, στις 18 Ιουνίου οι New York Times, ισχυριζόμενοι ότι η Γάζα «αντιμετωπίζει ακραία επίπεδα πείνας», συνέχισαν να διαδίδουν αυτό το ψέμα.

Η πιο πρόσφατη έκθεση της IPC, που δημοσιεύτηκε στις 25 Ιουνίου, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο εφοδιασμός τροφίμων στη Γάζα είχε στην πραγματικότητα αυξηθεί, και όχι μειωθεί τους τελευταίους μήνες, και ότι «σε αυτό το πλαίσιο, τα διαθέσιμα στοιχεία δεν δείχνουν ότι επί του παρόντος υπάρχει λιμός».

Συγκριτικά, περισσότερα από τρία εκατομμύρια παιδιά στο Σουδάν υφίστανται σοβαρό υποσιτισμό, και διακόσιες πενήντα χιλιάδες είναι πιθανό να πεθάνουν τους επόμενους μήνες. Σύμφωνα με ισχυρισμούς του ίδιου του ΟΗΕ, ο πόλεμος στο Σουδάν είναι «ο πόλεμος που ο κόσμος είτε έχει ξεχάσει είτε αγνοήσει. Η ειρωνεία αυτής της δήλωσης ξεκάθαρα δεν έχει γίνει κατανοητή από τον ΟΗΕ, γεγονός που είναι πιθανώς ο κύριος λόγος που το Σουδάν –και άλλα σημεία συγκρούσεων– παραμελούνται: ο ΟΗΕ επικεντρώνεται σχεδόν πάντα στο Ισραήλ και τη Γάζα.

«Περίπου 222.000 σοβαρά υποσιτισμένα παιδιά και περισσότερες από 7.000 νέες μητέρες είναι πιθανό να πεθάνουν τους επόμενους μήνες εάν οι διατροφικές και υγειονομικές τους ανάγκες δεν ικανοποιηθούν», συμπέρανε πρόσφατα το Nutrition Cluster στο Σουδάν —μια σύμπραξη οργανισμών όπως ο ΟΗΕ, το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας και οι ΜΚΟ. συμπεριλαμβανομένου του Save the Children. Συνολικά, 18 εκατομμύρια άνθρωποι στο Σουδάν αντιμετωπίζουν πείνα. Προφανώς, κανείς δεν νοιάζεται.

Ο «κατασκευασμένος» λιμός είναι απλώς η τελευταία είδηση σε μια μακρά σειρά κατασκευασμένων ειδήσεων που δαιμονοποιούν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα, οι οποίες τους τελευταίους μήνες έχουν αποκαλυφθεί ως ψέματα, αλλά έχουν μηδενική κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης. Όπως ήταν αναμενόμενο, καμία από τις αποκαλύψεις δεν έχει δημοσιευθεί ευρέως στα κύρια μέσα ενημέρωσης ή δεν έχει αναγνωριστεί από οργανισμούς όπως η ΕΕ ή πολλές ΜΚΟ που διαδίδουν τα ψέματα, όπως η Human Rights Watch.

Ακολουθεί μια επιλεγμένη λίστα με μερικά από τα πιο υπερβολικά ψεύδη:

Το Ισραήλ δεν επιτρέπει αρκετή ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα: Αυτός ο ισχυρισμός, βασισμένος σε ένα ψέμα, ήταν το πρόσχημα για τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να κατασκευάσει μια προβλήτα στη Γάζα.

  Σύμφωνα με το UN Watch:

«Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τόσο από τον ΟΗΕ όσο και από την COGAT δείχνουν ότι από τις 4 Απριλίου 2024, περίπου έξι μήνες από τη στιγμή που ξεκίνησε ο πόλεμος, περίπου 13.000 φορτηγά με τρόφιμα έχουν εισέλθει στη Γάζα, ποσότητα που ανέρχεται σε 272.000 τόνους τροφίμων, υπερδιπλάσια από την απαιτούμενη ποσότητα σύμφωνα με τον οργανισμό WFP. Επιπλέον, ενώ ο συνολικός αριθμός των φορτηγών που εισέρχονται στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου έχει μειωθεί συνολικά, ο αριθμός των φορτηγών με τρόφιμα που εισέρχονται στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου έχει διπλασιαστεί. Ταυτόχρονα, φαίνεται ότι ο ΟΗΕ δεν διαθέτει την υλικοτεχνική ικανότητα να διανείμει τον όγκο της εισερχόμενης βοήθειας. Η COGAT έχει επανειλημμένα επικρίνει τον ΟΗΕ για την αποτυχία διαχείρισης όλων των φορτηγών που εισέρχονται στη Λωρίδα μέσα σε μια μέρα».

Παρά αυτή την κατάσταση, για την οποία δεν ευθύνεται το Ισραήλ, στις 18 Ιουνίου, ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ επανέλαβε τη δυσφημιστική κατηγορία ότι το Ισραήλ σταματά την ανθρωπιστική βοήθεια από την είσοδο στη Γάζα. «Η αυθαίρετη άρνηση και η παρεμπόδιση της ανθρωπιστικής βοήθειας συνεχίστηκαν», είπε ξεκάθαρα ψέματα ο Τουρκ. «Αυτό πρέπει να τελειώσει».

Το Ισραήλ έχει σκοτώσει περισσότερους από 37.000 ανθρώπους στη Γάζα, κυρίως γυναίκες και παιδιά: Επί μήνες τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν αριθμούς θυμάτων απευθείας από τη μηχανή προπαγάνδας της Χαμάς, γνωστή και ως Υπουργείο Υγείας της Γάζας, στοιχεία της οποίας η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τον Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) δημοσιεύει πρόθυμα και άκριτα στην ιστοσελίδα της σε καθημερινή βάση. Το γιατί ο ΟΗΕ ενεργεί ως εκπρόσωπος της Χαμάς είναι ενδιαφέρον, τουλάχιστον επίσημα, αλλά παρόλα αυτά φαίνεται να είναι η κύρια πηγή για τους δημοσιογράφους που αναφέρουν θύματα στη Γάζα. Αυτοί οι υποτιθέμενοι αριθμοί θυμάτων ήταν εξαιρετικά υψηλοί από την αρχή —επί του παρόντος πάνω από 37.000— και σχεδόν πάντα αναφερόταν, σύμφωνα με το Honest Reporting, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των θυμάτων, περίπου το 70%, ήταν γυναίκες και παιδιά. Αυτοί οι αριθμοί παπαγαλίστηκαν χωρίς αμφιβολία από όλους, συμπεριλαμβανομένων άλλων οργάνων του ΟΗΕ, της ΕΕ, των μέσων ενημέρωσης και των αυτοαποκαλούμενων ΜΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στη συνέχεια, στις αρχές Απριλίου, η Χαμάς παραδέχτηκε ότι οι αριθμοί της ήταν «λανθασμένοι». Το Ίδρυμα για την Υπεράσπιση των Δημοκρατιών (Foundation for the Defense of Democracies) έγραψε:

«Το Υπουργείο Υγείας της Γάζας που διευθύνεται από τη Χαμάς δήλωσε στις 6 Απριλίου ότι είχε "ελλιπή στοιχεία" για 11.371 από τους 33.091 θανάτους Παλαιστίνιων που ισχυρίζεται ότι έχει τεκμηριώσει. Σε μια στατιστική έκθεση, το υπουργείο σημειώνει πως θεωρεί ότι ένα ατομικό αρχείο είναι ελλιπές εάν λείπει κάποιο από τα ακόλουθα βασικά στοιχεία: ο αριθμός ταυτότητας, το ονοματεπώνυμο, η ημερομηνία γέννησης ή η ημερομηνία θανάτου».

Στις αρχές Μαΐου, ο ΟΗΕ ουσιαστικά παραδέχτηκε ότι τα στοιχεία των θυμάτων της Χαμάς ήταν αναξιόπιστα, μειώνοντας τον αριθμό των θανάτων από περίπου 34.000 σε περίπου 24.000, και μειώνοντας τον υποτιθέμενο αριθμό των θυμάτων που ήταν παιδιά από 14.000 σε περίπου 7.800. Σύμφωνα με τον Ισραηλινό Στρατό εκείνη την εποχή, 14.000 από αυτούς τους 24.000 ήταν τρομοκράτες της Χαμάς, γεγονός που σημαίνει ότι ο πραγματικός αριθμός των θανάτων αμάχων εκείνη την εποχή ήταν σχεδόν 10.000.

Οι «άμαχοι», όσον αφορά την Παλαιστίνη, αποτελούν, οπωσδήποτε, ένα περίπλοκο ζήτημα. Πρώτον, πολλοί αποκαλούμενοι «άμαχοι» συμμετείχαν στις σφαγές της 7ης Οκτωβρίου μαζί με εκπαιδευμένους τρομοκράτες της Χαμάς, εξισώνοντάς τους ουσιαστικά με τη Χαμάς. Επιπλέον, η Χαμάς και η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ είναι γνωστό ότι στρατολογούν παιδιά ως τρομοκράτες. Το 2021, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έκανε έκκληση στη «στρατιωτική πτέρυγα» της Χαμάς να σταματήσει να εκμεταλλεύεται παιδιά για τις τρομοκρατικές της δραστηριότητες:

«Καλώ τις Ταξιαρχίες αλ-Κασάμ να σταματήσουν τη στρατολόγηση και τη χρησιμοποίηση παιδιών, και να συμμορφωθούν με τους εθνικούς και διεθνείς νόμους. Προτρέπω όλες τις παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες να προστατεύσουν τα παιδιά, είτε αποτρέποντας την έκθεσή τους σε βία είτε την εκμετάλλευσή τους για πολιτικούς σκοπούς».

Η Χαμάς στρατολογεί παιδιά κάτω των 15 ετών εδώ και δεκαετίες. Η Χαμάς διοργανώνει επίσης στρατιωτικές καλοκαιρινές κατασκηνώσεις για παιδιά, όπου εκπαιδεύονται μαζί με τις Ταξιαρχίες αλ-Κασάμ. Σύμφωνα με τον Ντανιέλ Περέζ-Γκαρσία, ερευνητή στον τομέα Ριζοσπαστικοποίησης, Πρόληψης και Ασφάλειας του Τμήματος Έρευνας και Έργων του Ευρωαραβικού Ιδρύματος Ανώτατων Σπουδών:

«Εκτός από την εκπαίδευση στο χειρισμό όπλων όπως το γνωστό AK-47, εκπαιδεύονται με τον ίδιο τρόπο όπως οι ένοπλες δυνάμεις ενός συμβατικού στρατού και σε ακανόνιστες τακτικές. [...] Μεταξύ άλλων ειδικών εκπαιδεύσεων σε ασύμμετρες και ακανόνιστες πολεμικές επιχειρήσεις, οι ένοπλες φατρίες της Χαμάς και της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ διδάσκουν τα νεότερα μέλη τους να απαγάγουν στρατιώτες του Ισραηλινού στρατού. [...] Στις προπαγανδιστικές δημοσιεύσεις και των δύο ομάδων, φαίνεται πώς τα εν λόγω άτομα είναι ανήλικα και πώς διαδίδονται αυτές οι μέθοδοι στα ψηφιακά κανάλια όπως το Telegram [...]».

Τέλος, οι άμαχοι διαδραματίζουν ενεργό ρόλο στις πολεμικές θηριωδίες της Χαμάς, κυρίως ως φύλακες ομήρων. Οι τέσσερις όμηροι που απελευθερώθηκαν πρόσφατα από τις ισραηλινές δυνάμεις κρατούνταν σε ιδιωτικές κατοικίες, και η μία από αυτές ανήκε σε «δημοσιογράφο» του Αλ Τζαζίρα.

Το Ισραήλ διαπράττει «σφαγές»: Επανειλημμένα σε όλη τη διάρκεια του πολέμου, το Ισραήλ κατηγορήθηκε ότι διέπραξε «σφαγές». Μια τέτοια κατηγορία εξαπολύθηκε εναντίον του Ισραήλ στα τέλη Μαΐου, αφού οι ισραηλινές δυνάμεις στόχευσαν ανώτερους τρομοκράτες της Χαμάς σε ένα ακριβές χτύπημα, προκαλώντας όμως κατά λάθος πυρκαγιά που σκότωσε πολλούς ανθρώπους σε ένα κοντινό στρατόπεδο εκτοπισμένων. Το χτύπημα και η πυρκαγιά που ακολούθησε προκάλεσαν τεράστια αποδοκιμασία, με ορισμένους να τα αποκαλούν «σφαγή», και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να διοργανώνει έκτακτη συνεδρίαση.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ηγήθηκε της υποκίνησης κατά του Ισραήλ, όπως κάνει σχεδόν πάντα ο ΟΗΕ. «Δεν υπάρχει ασφαλές μέρος στη Γάζα. Αυτή η φρίκη πρέπει να σταματήσει», ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι «τρόμαξε με τα νέα» της επίθεσης. Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε «εξοργισμένος».

Τα πυρομαχικά ακριβείας είχαν στόχο δύο τρομοκράτες. Με έρευνα του Ισραηλινού Στρατού διαπιστώθηκε ότι τα πυρομαχικά δεν θα μπορούσαν να έχουν προκαλέσει φωτιά τέτοιου μεγέθους στον κοντινό καταυλισμό. Πιθανότατα στην περιοχή του χτυπήματος είχαν αποθηκευτεί πυρομαχικά, όπλα ή κάποιο άλλο υλικό, που προκάλεσε δευτερεύουσα έκρηξη και τελικά τη φωτιά που εξαπλώθηκε.

Ο κατάλογος των ψευδών συνεχίζεται, αλλά τα δυσφημιστικά ψεύδη, ακόμη και όταν τα παραδέχονται η Χαμάς ή ο ΟΗΕ, συνεχίζουν να διαδίδονται ως μέρος μιας κατασκευασμένης, κακόβουλης ρητορικής σχετικά με ισραηλινά «εγκλήματα πολέμου» και «γενοκτονία». Τα ψεύδη συνεχίζουν να κατασκευάζονται από τη Χαμάς και τους υποστηρικτές της τρομοκρατικής οργάνωσης, και επαναλαμβάνονται από ένα μέσο ενημέρωσης που αποκαλύπτεται όλο και περισσότερο αντιεπαγγελματικό και ρατσιστικό. Τα ψεύδη δεν αναιρώνται ποτέ, γιατί από ό,τι φαίνεται κάτι τέτοιο θα καταστρέψει εντελώς αυτό που προφανώς θέλουν τα μέσα ενημέρωσης να ξέρει ο κόσμος για το Ισραήλ.

Μεγάλα τμήματα των «ελίτ» της διεθνούς κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών, της ΕΕ, των μέσων ενημέρωσης και αναρίθμητων ΜΚΟ «ανθρώπινων δικαιωμάτων», φαίνεται να σκοπεύουν να βοηθήσουν το Ιράν και τους πληρεξούσιούς του στη φιλοδοξία τους να καταστρέψουν το μοναδικό εβραϊκό κράτος στον κόσμο διαιωνίζοντας τα ψέματα και τους ψευδείς ισχυρισμούς. Στη συνέχεια, προσποιούνται ότι σοκάρονται όταν ο αντισημιτισμός φτάνει σε όλο και υψηλότερα επίπεδα, όπως, πιο πρόσφατα, ο ομαδικός βιασμός ενός 12χρονου κοριτσιού στη Γαλλία επειδή ήταν Εβραία. Οι τακτικές της Χαμάς αντιγράφονται τώρα προφανώς από έφηβους στους δρόμους της Ευρώπης. Προφανώς κανείς δεν ενδιαφέρεται.

Ο Robert Williams είναι ερευνητής με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες.

https://el.gatestoneinstitute.org/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο