Ο επικεφαλής της CIA στην Σερβία


Σέρβος πρόεδρος: Τι συζήτησα με τον επικεφαλής της CIA

Βελιγράδι.

«Σημαντική και αξιόλογη η συνάντηση», χαρακτήρισε χθες ο Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς τη συνάντηση με τον αρχηγό της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς , ο οποίος στις 21 Αυγούστου σταμάτησε στο Βελιγράδι κατά τη διάρκεια της τριήμερης περιοδείας του στα Βαλκάνια όπου πήγε στο Σαράγεβο και μετά την πρωτεύουσα της Σερβίας, μετέβη στην Πρίστινα.

Ανέφερε επίσης ότι είχε μια χρήσιμη και καλή συζήτηση με τον διευθυντή της Αμερικανικής Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών ( CIA ) για σημαντικά θέματα, όσον αφορά το μέλλον της περιοχής και της χώρας.

«Δεν ήταν μυστική επίσκεψη»

Χαρακτήρισε αστεία τα σχόλια ότι η επίσκεψη του ανώτατου Αμερικανού αξιωματούχου κρατήθηκε μυστική στη Σερβία , ενώ στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη ήταν διαφανής.

Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο ποιος ήταν ο σκοπός της πρόσφατης επίσκεψης του αρχηγού της CIA στο Βελιγράδι , ο Βούτσιτς δήλωσε:

«Σχετικά με την πρώτη ερώτηση, είχαμε πολύ χρήσιμες και καλές συνομιλίες. Γελάω με όσους λένε ότι ήταν διαφανής στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και η συναντήσή μας εδώ ήταν κρυφή. Μιλάς με τον καλεσμένο και βλέπεις αν θέλει να κάνει δήλωση ή όχι».

Μέχρι τη σημερινή δήλωση του Βούτσιτς, κανένας από τους αξιωματούχους στη Σερβία ή στις ΗΠΑ δεν επιβεβαίωσε ή διέψευσε την επίσκεψη του Μπερνς στο Βελιγράδι. Για τον Βούτσιτς αυτή είναι μια σοβαρή στάση κράτους.«Οι Αμερικανοί, ως η πιο σοβαρή χώρα, μαζί με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, στον κόσμο θεώρησαν ότι αυτός ήταν ο καλύτερος δυνατός τρόπος για να προχωρήσει η επίσκεψη. Και δεν έχω τίποτα άλλο να σας πω. Όσο για τα θέματα, όλα τα θέματα ήταν σημαντικά για το μέλλον της περιοχής. Εξέφρασαν τις απόψεις τους, είχαμε μια πολύ χρήσιμη συνάντηση, θα έλεγα, αυτό είναι το μόνο που μπορώ να σας πω», είπε ο Βούτσιτς.

Οι διαμαρτυρίες κατά του ορυχείου λιθίου

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δήλωσε ότι δεν υποτιμά τις διαμαρτυρίες για την εξόρυξη λιθίου, αλλά τόνισε ότι σύμφωνα με τον ίδιο, μειώνονται και ότι αλλάζει η άποψη του κόσμου.

«Ξέρουμε πώς να μετράμε τη διάθεση του κόσμου. Αυτό αλλάζει, γιατί ένα μεγάλο μέρος των ανθρώπων βλέπουν ότι του είπαν ψέματα και τον εξαπάτησαν, αλλά είναι μια μακρά διαδικασία. Αλλάζει σαφώς και θα συνεχίσει να αλλάζει», είπε ο Βούτσιτς.

Στις 23 Αυγούστου, ο Μπερνς βρέθηκε επίσης στο Κοσσυφοπέδιο, όπου συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό Αλμπίν Κούρτι, Albin Kurti και την Πρόεδρο Βιόσα Οσμάνι, και με τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών του Κοσσυφοπεδίου (KIA), Πετρίτ Ατζέτι.

Η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου αξιολόγησε την επίσκεψη του αρχηγού της CIA στην Πρίστινα ως «σημαντική ιστορική στιγμή» στις σχέσεις μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και ΗΠΑ, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Αύγουστος 25, 2024. Ελλάδα. Βαλκανικό Περισκόπιο.
Αποκλειστικά στο ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο