«Το ποιο επικίνδυνο από όλα τα ηθικά διλήμματα είναι όταν, είμαστε υποχρεωμένοι να κρύβουμε την αλήθεια για να βοηθήσουμε την αλήθεια να νικήσει»
«Στο τέλος θα θυμόμαστε, όχι τα λόγια των εχθρών μας, αλλά, την σιωπή των φίλων μας»
"Σε έναν κόσμο προπαγάνδας, η αλήθεια είναι πάντα μια συνωμοσία"

Κώστας Κόλμερ: Τα Παραλειπόμενα της Κρίσεως

Τα Παραλειπόμενα της Κρίσεως ή όταν τις συνομιλίες Ελλάδας - Τουρκίας της έκανε, ο Ροζάκης- Ροζεστάιν

Παρήλθε απαρατήρητη για τα ΜΜΕ η πληροφορία ότι το Ισραήλ συνετάχθη με τον ηγέτη της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χαφτάρ, γεγονός που αν αληθεύει, προξενεί επιπρόσθετες ανησυχίες στον Τούρκο πρόεδρο Ταγήπ Ερντογάν, μετά τα πολεμικά γυμνάσια του Αμερικανικού αεροπλανοφόρου «Ντουάϊτ Αϊζενχάουερ» με την Ελληνική πολεμική Αεροπορία και το Ναυτικό, ανοικτά της Γαύδου στις αρχές Αυγούστου.


Οι πολεμικές επιχειρήσεις στην Λιβύη με τον βομβαρδισμό των Τουρκικών δυνάμεων από «αγνώστου» προελεύσεως» αεροσκάφη (μάλλον των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων) και η πολεμική ετοιμότητα της Αιγύπτου, η οποία υποστηρίζεται και από την Σαουδική Αραβία, «πάγωσαν» την προέλαση των δυνάμεων του φιλότουρκου Σάραζ προς την Σύρτη.

Λέγεται εξ άλλου ότι μία τηλεφωνική παρέμβαση της Γερμανίδος καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ στον Ερντογάν ήρκεσε να «παγώσει» και την έξοδο του ερευνητικού σκάφους ΟΡΟΥΤΣ ΡΕΗΣ στη θάλασσα της Λυκίας.

Δεν θα ήταν αρκετός ο κατάπλους Γερμανικής φρεγάτας στη Μεσόγειο όσον ο διάπλους του Αμερικανικού αεροπλανοφόρου από τη διώρυγα του Σουέζ με τα 90 αξιόμαχα F-18, να επιδράσει στην αναδίπλωση του Ερντογάν. Ποία η αποτρεπτική ισχύς του Γερμανικού τηλεφωνήματος εν σχέσει με την παρουσία του Αμερικανικού στόλου στην Μεσόγειο;

Έχει αξία δια τα κρινόμενα, η εμφάνιση των Αμερικανών που άφησαν τον Ινδικό ωκεανό για να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στα ανοικτά της Κρήτης, όταν σοβεί αντιπαράθεση των με την Κίνα στην Νότια ομώνυμη θάλασσα.

Επίσης δεν στερείται σημασίας η αξιοποίηση του στρατηγικού λιμένος της Αλεξανδρουπόλεως σε χρόνο ρεκόρ, για τη μεταφορά Αμερικανικού εξοπλισμού στην Ρουμανία σιδηροδρομικώς μέσω Βουλγαρίας που προτιμάται από την θαλάσσια οδό του Βοσπόρου.

Στη διεθνή σκακιέρα, οι κινήσεις των μεγάλων δυνάμεων σπάνια είναι τυχαίες. Ο πρόεδρος Ερντογάν έλαβε εγκαίρως το μήνυμα της υπεροχής ισχύος «επί του πεδίου» και έτσι δεν απετόλμησε να δοκιμάσει τις αντοχές της Ελληνικής κυβερνήσεως. « Ανόητος» δεν είναι…

Το πλεονέκτημα της υπεροχής πρέπει να αξιοποιήσει πλήρως η Ελληνική πλευρά στον αρχόμενο συντόμως «διάλογο» με τους Τούρκους, μη αφισταμένη ούτε σπιθαμής θαλασσίας ζώνης εκ των διεθνώς κατοχυρωμένων δικαιωμάτων της Ελλάδος κι όχι όπως επί των «διερευνητικών επαφών» (Τσούνη, Ροζάκη κι’ Αποστολίδη) στο παρελθόν.

(Πηγή: energia.gr)

Σχόλια