Σταύρος Ιωαννίδης: Εντός Σεπτεμβρίου τα νέα Rafale


Εντός Σεπτεμβρίου τα νέα Rafale – Τα σχέδια για 200 μαχητικά 4ης και 5ης γενιάς

Τα έξι Rafale είναι αεροπλάνα νέας κατασκευής και παραγγέλθηκαν με συμπληρωματική σύμβαση τον Μάρτιο του 2022 μαζί με τις τρεις φρεγάτες FDI

Στα τέλη Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει η παραλαβή της τελευταίας παρτίδας Rafale F3R της 332 Μοίρας «Γεράκι» και με ρυθμό παράδοσης ένα αεροσκάφος ανά μήνα, πρόκειται να ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2025. Τα έξι Rafale είναι αεροπλάνα νέας κατασκευής και παραγγέλθηκαν με συμπληρωματική σύμβαση τον Μάρτιο του 2022 μαζί με τις τρεις φρεγάτες FDI.

Με την ένταξη τους σε υπηρεσία, η 332 θα διαθέτει πλέον 24 ετοιμοπόλεμα αεροσκάφη, τα πιο σύγχρονα του ελληνικού οπλοστασίου μέχρι την έλευση των F-35 που προγραμματίζεται στα τέλη της δεκαετίας. Με την προσγείωση των πρώτων Rafale βαμμένων στα ελληνικά «χρώματα» τον Ιανουάριο του 2022 στην 114 Πτέρυγα Μάχης της Τανάγρας, η Πολεμική Αεροπορία πραγματοποίησε ένα σημαντικό βήμα στο μέλλον, καθώς όχι μόνο απέκτησε ένα μαχητικό αεροσκάφος 4,5 γενιάς με σύγχρονους αισθητήρες και ραντάρ τεχνολογίας AESA αλλά και έναν φορέα για τους πυραύλους αέρος/αέρος Meteor.

Ένα όπλο ικανό να επιβάλει αυτό που στη γλώσσα των επιχειρήσεων ονομάζεται «άρνηση περιοχής» εξαιτίας της μεγάλης εμβέλειας, της υψηλής ταχύτητας με την οποία προσεγγίζει τον στόχο του, η οποία ξεπερνά κατά τέσσερις φορές την ταχύτητα του ήχου (4 Mach) αλλά και της στέρησης δυνατότητας διαφυγής (no escape zone) όταν εξαπολύεται από αποστάσεις μικρότερες των 60 χιλιομέτρων.

Περισσότερα Rafale

Με την ολοκλήρωση της πρώτης – πλήρως επιχειρησιακής – μοίρας Rafale, το αεροπορικό επιτελείο σχεδιάζει τη δημιουργία και δεύτερης μοίρας, πιθανότατα της 331 που επίσης φιλοξενείται στην Τανάγρα. Το πλάνο που έχει ήδη εγκριθεί προβλέπει την αξιοποίηση των Mirage 2000-5 μέσω της πώλησης τους στην κατασκευάστρια εταιρεία Dassault ή απευθείας στη γαλλική πολεμική αεροπορία. Αν και το τελευταίο διάστημα οι συζητήσεις κινούνται με αργούς ρυθμούς εξαιτίας της πολιτικής αστάθειας στη Γαλλία, στην ελληνική πλευρά επικρατεί αισιοδοξία ότι θα επιταχυνθούν και θα καταλήξουν σύντομα. Αρμόδιες πηγές αναφέρουν στην «Κ» ότι ο στόχος της Αθήνας είναι τα 24 Mirage να αξιοποιηθούν όσο είναι ακόμη λειτουργικά και η μεταπωλητική αξία τους παραμένει υπολογίσιμη.

Από τους πόρους που θα εξοικονομηθούν, η Πολεμική Αεροπορία σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει, σε πρώτη φάση, την αγορά έως 12 Rafale, ώστε οι δύο πολεμικές μοίρες της Τανάγρας (331 και 332) να επιχειρούν με 18 αεροσκάφη. Άλλωστε, όπως η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία έχουν ξεκαθαρίσει και αναμένεται να αποτυπωθεί και στο νέο Ενιαίο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Ανάπτυξης και Εκσυγχρονισμού (ΕΜΠΑΕ) των ενόπλων δυνάμεων, από το 2030 η Πολεμική Αεροπορία θα διαθέτει τρεις τύπους μαχητικών (F-35, F-16 Viper και Rafale) με «ταβάνι» τα 200 αεροσκάφη.
F-16 και F-35

Ακόμη τρία F-16 Viper πρόκειται να παραδοθούν από την ΕΑΒ στην Πολεμική Αεροπορία εντός του Σεπτεμβρίου, με το πρόγραμμα να επανέρχεται σταδιακά εντός χρονοδιαγράμματος. Τα τρία μαχητικά θα ενταχθούν στη δύναμη της 340 μοίρας «Αλεπού» ολοκληρώνοντας τις παραδόσεις στην Κρήτη, ενώ, σειρά παίρνει η Λάρισα και η 337 μοίρα «Φάντασμα».

Αναφορικά με τα F-35, μέσα στις επόμενες εβδομάδες η αμερικανική κυβέρνηση αναμένεται να ολοκληρώσει το τυπικό σκέλος για την αποδοχή της υπογεγραμμένης πλέον επιστολής (LOA) και θα ακολουθήσει η ανάθεση της σύμβασης στην κατασκευάστρια Lockheed Martin. Η Ελλάδα προχωρά στην προμήθεια 20 μαχητικών 5ης γενιάς, διατηρώντας το δικαίωμα παραγγελίας ακόμη 20 F-35, δυνατότητα που, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, προγραμματίζεται να ασκηθεί έως τα μέσα της επόμενης δεκαετίας.

https://www.kathimerini.gr/author/stavros-ioannidis/

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη