SIGINT: Κατασκοπεία της Κίνας στις ΗΠΑ


Διά: Matthew P. Funaiole, Aidan Powers-Riggs, Brian Hart, Henry Ziemer, Joseph S. Bermudez Jr., Ryan C. Berg και Christopher Hernandez-Roy

https://www.csis.org/

Οι φιλοδοξίες της Κίνας να επεκτείνει τις παγκόσμιες δυνατότητες συλλογής πληροφοριών την έχουν φέρει στο κατώφλι των Ηνωμένων Πολιτειών. Σε μια εντυπωσιακή αποκάλυψη πέρυσι, αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν Αποκαλύπτονται ότι η Κίνα έχει πρόσβαση σε πολλαπλές εγκαταστάσεις κατασκοπείας στην Κούβα. Ενώ οι δραστηριότητες της Κίνας στο νησί παραμένουν καλυμμένες με μυστικότητα, οι δορυφορικές εικόνες που αναλύθηκαν από το CSIS παρέχουν την τελευταία και πιο ολοκληρωμένη αξιολόγηση για το πού πιθανότατα δραστηριοποιείται η Κίνα.

Καθισμένη λιγότερο από 100 μίλια νότια της Φλόριντα, η Κούβα είναι σε θέση να παρακολουθεί ευαίσθητες επικοινωνίες και δραστηριότητες στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του στρατού των ΗΠΑ.

Η νοτιοανατολική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών είναι γεμάτη με στρατιωτικές βάσεις, αρχηγείο διοίκησης μαχητών, κέντρα εκτόξευσης διαστήματος και χώρους στρατιωτικών δοκιμών.

Η Κούβα έχει μακρά ιστορία φιλοξενίας ξένων επιχειρήσεων κατασκοπείας με στόχο τις Ηνωμένες Πολιτείες. Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η Σοβιετική Ένωση Λειτουργεί ο μεγαλύτερος υπερπόντιος χώρος πληροφοριών στο Lourdes Signals Intelligence Complex.

Οι φήμες ότι η Κίνα κατασκοπεύει το νησί σιγοβράζουν εδώ και δεκαετίες. Το θέμα επανεμφανίστηκε στα μέσα του 2023 εν μέσω αναφορών των μέσων ενημέρωσης για μια κινεζική «κατασκοπευτική βάση» κοντά στην Αβάνα.

Δορυφορικές εικόνες και πληροφορίες ανοιχτού κώδικα που αξιολογήθηκαν από το CSIS προσφέρουν μια άνευ προηγουμένου ματιά σε τέσσερις ενεργές τοποθεσίες στην Κούβα ικανές να διεξάγουν επιχειρήσεις ηλεκτρονικής επιτήρησης.

Αυτές οι τέσσερις τοποθεσίες είναι από τις πιο πιθανές τοποθεσίες που υποστηρίζουν τις προσπάθειες της Κίνας να κατασκοπεύει τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η νοημοσύνη σημάτων (SIGINT) αποτελεί βασικό στοιχείο της σύγχρονης κατασκοπεία. Η παρακολούθηση σημάτων που μεταδίδονται τόσο από πολιτικούς όσο και από στρατιωτικούς παράγοντες μπορεί να παρέχει στις χώρες πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τους αντιπάλους, τους ανταγωνιστές και τους συμμάχους τους.

Η συλλογή SIGINT είναι μια πολύπλοκη εργασία που απαιτεί εξειδικευμένο εξοπλισμό, δηλαδή κεραίες, βελτιστοποιημένες για τα χαρακτηριστικά σήματος των στόχων τους. Το μέγεθος, ο αριθμός, ο προσανατολισμός και η διάταξη αυτών των κεραιών καθορίζουν τις δυνατότητες και τη λειτουργία τους.


Βασικά στοιχεία της διαμόρφωσης δέσμης

Οι κεραίες που είναι διατεταγμένες σε μια διαμόρφωση γνωστή ως κυκλικά διατεθειμένη συστοιχία κεραιών (CDAA) επιτρέπουν τη δυνατότητα σχηματισμού δέσμης 360 μοιρών. Τα CDAA είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στον προσδιορισμό της προέλευσης και της κατεύθυνσης των εισερχόμενων σημάτων υψηλής συχνότητας και χρησιμοποιήθηκαν ευρέως τόσο από τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και από τη Σοβιετική Ένωση κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Άλλοι τύποι κεραιών χρησιμοποιούνται επίσης για το SIGINT.

Οι κεραίες πιάτων μπορούν να εστιάσουν τα ραδιοκύματα σε μια στενή δέσμη, καθιστώντας τις αποτελεσματικές για επικοινωνία με δορυφόρους μακριά από τη γη, καθώς και για την παρακολούθηση και συλλογή σημάτων από διάφορες πηγές. Οι κεραίες ραντάρ εκπέμπουν και λαμβάνουν ραδιοκύματα για την παρακολούθηση φυσικών αντικειμένων, όπως πλοία, αεροσκάφη και πυραύλους.

Η γεωγραφία επηρεάζει την αποτελεσματικότητα του SIGINT. Σε μεγάλες αποστάσεις, τα ραδιοσήματα μπορεί να είναι δύσκολο να απομονωθούν από τη γύρω κυκλοφορία σημάτων. Οι μεταδόσεις ραντάρ απαιτούν γενικά μια άμεση «οπτική επαφή» προς τον στόχο, οδηγώντας σε περιορισμούς που προκαλούνται από την καμπυλότητα της Γης και άλλα φυσικά εμπόδια.

Η εγγύτητα της Κούβας με τις νότιες Ηνωμένες Πολιτείες και την Καραϊβική την καθιστά προνομιακή τοποθεσία για τη συλλογή SIGINT στην περιοχή. Για το Πεκίνο, η πρόσβαση στις δυνατότητες του SIGINT στην Κούβα θα άνοιγε ένα σημαντικό παράθυρο πληροφοριών απρόσιτο από το εσωτερικό της κινεζικής επικράτειας.

Οι ακόλουθες τέσσερις τοποθεσίες SIGINT στην Κούβα βρίσκονται σε στρατηγική τοποθεσία για να κατασκοπεύουν τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Bejucal

22° 56 ' 54.5 " Ν 82° 21' 46.29 " W

Φωλιασμένο στους λόφους με θέα στην πρωτεύουσα της Αβάνας είναι ο μεγαλύτερος ενεργός κουβανικός ιστότοπος SIGINT που εξετάστηκε από το CSIS. Βρίσκεται κοντά στο Bejucal, το συγκρότημα απέκτησε φήμη κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου για στέγαση Σοβιετικά πυρηνικά όπλα στην κρίση των πυραύλων της Κούβας το 1962.

Για δεκαετίες, η Bejucal υπόκειται σε υποψίες για τους πιθανούς δεσμούς της με την κινεζική δραστηριότητα πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων των Αγγλικά και Ισπανικά-γλωσσική αναφορά στα μέσα ενημέρωσης, Η.Π.Α. Κατάθεση στο Κογκρέσο, και μη ταξινομημένα Κυβερνητικά έγγραφα.

Εμφανίστηκε ακόμη και στις προεδρικές προκριματικές συζητήσεις των ΗΠΑ το 2016, όταν ο γερουσιαστής της Φλόριντα Marco Rubio Ονομάζεται σχετικά με την Αβάνα να «[διώξει] αυτόν τον κινεζικό σταθμό ακρόασης στο Bejucal».

Δορυφορικές εικόνες από τον Μάρτιο του 2024 αποκαλύπτουν ότι η περιοχή έχει υποστεί σημαντικές ενημερώσεις την τελευταία δεκαετία - μια σαφής ένδειξη ενός εξελισσόμενου συνόλου αποστολών. Αυτό περιλαμβάνει την κατασκευή ενός μυστηριώδους νέου θόλου που μπορεί να περιέχει ραντάρ ή σύστημα ELINT.

Ελ Σαλάο

20° 0'19.16" Ν 75°44'48.49" W

Στην απέναντι πλευρά του νησιού βρίσκεται ένα νέο συγκρότημα SIGINT που προηγουμένως δεν είχε αναφερθεί. Υπήρξαν πολλές μη επαληθεύσιμες Πηγές Υποστηρίζοντας ότι η Κίνα λειτουργεί ένα μεγάλο πεδίο κεραιών στην ανατολική επαρχία Σαντιάγο ντε Κούβα της χώρας από το 1999. Η πρόσβαση σε ένα τέτοιο φυλάκιο θα παρείχε στην Κίνα ένα εξαιρετικά στρατηγικό πλεονεκτικό σημείο κοντά στον Ναυτικό Σταθμό του Γκουαντάναμο, μια βασική στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στην περιοχή.

Το CSIS ανέλυσε δορυφορικές εικόνες που καλύπτουν 2.900 τετραγωνικά χιλιόμετρα της επαρχίας, αλλά δεν βρήκε μια τέτοια εγκατάσταση. Ωστόσο, το CSIS αποκάλυψε έναν σημαντικό νέο χώρο συλλογής SIGINT υπό κατασκευή ακριβώς ανατολικά της πόλης του Σαντιάγο ντε Κούβα, κοντά σε μια γειτονιά που ονομάζεται El Salao. Η δομή, της οποίας η κατασκευή ξεκίνησε το 2021, φαίνεται να είναι ένα μεγάλο CDAA με προβλεπόμενη διάμετρο 130 έως 200 μέτρα.

Μόλις τεθεί σε λειτουργία, αυτό το CDAA θα χρησιμεύσει ως ένα ισχυρό εργαλείο για την ενίσχυση της ευαισθητοποίησης του αεροπορικού και θαλάσσιου τομέα στην περιοχή, όπου ο στρατός των ΗΠΑ και οι διεθνείς εταίροι του λειτουργούν τακτικά. Ορισμένα CDAA αυτού του κατά προσέγγιση μεγέθους είναι σε θέση να παρακολουθούν σήματα οπουδήποτε από 3,000 προς 8,000 ναυτικά μίλια μακριά.

Τοποθεσίες όπως αυτές ήταν βασικό στοιχείο του SIGINT κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Καθώς οι εχθροπραξίες μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων ξεθώριασαν και εμφανίστηκαν νέες τεχνολογίες, η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες παρόπλισαν ή εγκατέλειψαν τα περισσότερα από τα CDAA. Η Κίνα, ωστόσο, κατασκευάζει ενεργά σημαντικά νέα CDAA, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικοποιημένων φυλακίων της Άτακτος ύφαλος και Ύφαλος Subi στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Γουατζάι

23° 0'27.63" Ν 82°25'13.48" W

Λιγότερο από 10 χιλιόμετρα βόρεια του Bejucal βρίσκεται μια μικρότερη εγκατάσταση γνωστή ως Wajay. Η παρουσία περίφραξης ασφαλείας και δύο φυλακίων υποδηλώνει έντονα ότι ο χώρος προορίζεται για στρατιωτικές ή άλλες ευαίσθητες δραστηριότητες.

Το συγκρότημα έχει επεκταθεί σταδιακά τα τελευταία 20 χρόνια, αυξάνοντας από μία μόνο κεραία και πολλά μικρά κτίρια το 2002 σε ένα ισχυρό συγκρότημα σήμερα. Σήμερα φιλοξενεί 12 κεραίες διαφόρων μεγεθών και προσανατολισμών, σημαντικές εγκαταστάσεις λειτουργίας και υποστήριξης, ακόμη και ένα μικρό ηλιακό πάρκο.

Αναπόδεικτος Φήμες υποδηλώνουν ότι η Κίνα διαδραμάτισε ρόλο είτε στην κατασκευή του χώρου είτε στον εκσυγχρονισμό του.

Δεν υπάρχουν κεραίες πιάτων ορατές εδώ, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο σκοπός του είναι κυρίως επίγεια υποκλοπή και μετάδοση σήματος. Ωστόσο, η ποικιλία των κεραιών που υπάρχουν είναι μια σαφής ένδειξη ότι ο Wajay είναι υπεύθυνος για ένα αρκετά περίπλοκο σύνολο αποστολών SIGINT.

Calabazar

23° 0'48.87"N 82°19'58.91"W

Close by, a small Cuban military complex (which is associated with the name of the nearby town of Calabazar in declassified Κυβερνητικά έγγραφα των ΗΠΑ) φέρει τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των επιχειρήσεων SIGINT. Πάνω από δώδεκα κεραίες πιάτων διαφόρων μεγεθών είναι διάσπαρτες σε όλη την ασφαλή θέση μαζί με δύο ορατές συστοιχίες κεραιών πόλων. Όπως συμβαίνει συχνά με τις εγκαταστάσεις στρατιωτικών πληροφοριών, ο αριθμός, η θέση και ο προσανατολισμός των κεραιών έχουν μετατοπιστεί σημαντικά με την πάροδο του χρόνου, πιθανώς προσαρμόζοντας τις αλλαγές στο σύνολο αποστολών της τοποθεσίας. Το νεότερο πιάτο εγκαταστάθηκε το 2016.

Χωρίς πρόσβαση σε διαβαθμισμένο υλικό, ο εντοπισμός των συγκεκριμένων στόχων αυτών των περιουσιακών στοιχείων είναι σχεδόν αδύνατος. Παρ 'όλα αυτά, η ανάπτυξη του εξοπλισμού παρακολούθησης του διαστήματος σε τοποθεσίες όπως το Bejucal και το Calabazar είναι αξιοσημείωτη, δεδομένου ότι η Κούβα δεν διαθέτει δικούς της δορυφόρους ή διαστημικό πρόγραμμα. Ενώ θα μπορούσε να λειτουργήσει δυνατότητες κατερχόμενης ζεύξης για πρόσβαση σε δορυφορικά δεδομένα για μια σειρά εφαρμογών, οι τύποι των δυνατοτήτων παρακολούθησης του διαστήματος που παρατηρούνται είναι πιθανό να προορίζονται για την παρακολούθηση των δραστηριοτήτων άλλων εθνών (όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες) με παρουσία σε τροχιά.

Ακόμη και η περιορισμένη πρόσβαση σε αυτόν τον εξοπλισμό θα παρείχε στην Κίνα μια πολύ μεγαλύτερη ικανότητα να παρακολουθεί και να επικοινωνεί με τα δικά της διαστημικά περιουσιακά στοιχεία που περνούν πάνω από την άλλη άκρη του πλανήτη. Όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία και η Ευρώπη, η Κίνα λειτουργεί ένα παγκόσμιο δίκτυο Επίγειοι σταθμοί από την οποία μπορεί να διεξάγει τηλεμετρία, παρακολούθηση και εντολή (TT&C) στους δορυφόρους και τα διαστημόπλοιά της.

Η Κίνα ιστορικά δεν είχε πρόσβαση σε επίγειους σταθμούς στη Βόρεια Αμερική. Η πρόσβαση σε εγκαταστάσεις στην Κούβα θα μπορούσε να βοηθήσει να κλείσει αυτό το κενό.

Οι κουβανικές εγκαταστάσεις θα παρέχουν επίσης τη δυνατότητα παρακολούθησης της ραδιοκυκλοφορίας και ενδεχομένως υποκλοπής δεδομένων που παραδίδονται από δορυφόρους των ΗΠΑ καθώς περνούν πάνω από εξαιρετικά ευαίσθητες στρατιωτικές τοποθεσίες στις νότιες Ηνωμένες Πολιτείες. Μόνο η Φλόριντα φιλοξενεί το μεγάλο συγκρότημα διαστημικών εκτοξεύσεων στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ, την έδρα τόσο της Νότιας Διοίκησης των ΗΠΑ όσο και της Κεντρικής Διοίκησης, καθώς και πολλές υποβρύχιες και άλλες βάσεις.

Βασικές βάσεις και εγκαταστάσεις στη Φλόριντα

Η συλλογή δεδομένων σχετικά με δραστηριότητες όπως στρατιωτικές ασκήσεις, δοκιμές πυραύλων, εκτοξεύσεις πυραύλων και ελιγμούς υποβρυχίων θα επιτρέψει στην Κίνα να αναπτύξει μια πιο εξελιγμένη εικόνα των στρατιωτικών πρακτικών των ΗΠΑ. Ενώ οι σύγχρονες στρατιωτικές επικοινωνίες είναι εξαιρετικά κρυπτογραφημένες - που σημαίνει ότι τα περιεχόμενα των μηνυμάτων και των δεδομένων είναι κρυμμένα - οι πληροφορίες σχετικά με τη συχνότητα, την προέλευση, την κατεύθυνση και το ρυθμό της κυκλοφορίας των επικοινωνιών μπορούν να παρέχουν σημαντική αξία πληροφοριών.

Άλλοι τύποι δεδομένων μπορούν να συλλεχθούν με λιγότερη ανησυχία για την κρυπτογράφηση. Συγκεκριμένα, τα συστήματα ELINT και ραντάρ, όπως αυτό που πιθανώς εγκαταστάθηκε στο Bejucal τα τελευταία χρόνια, βρίσκονται εντός εμβέλειας για την παρακολούθηση εκτοξεύσεων πυραύλων από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ και το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της NASA.

Η μελέτη αυτών των εκτοξεύσεων - ιδιαίτερα εκείνων των επαναχρησιμοποιήσιμων πυραυλικών συστημάτων Falcon 9 και Falcon Heavy της SpaceX - είναι πιθανό να έχει έντονο ενδιαφέρον για την Κίνα καθώς προσπαθεί να καλύψει την ηγεσία των ΗΠΑ στην τεχνολογία εκτόξευσης στο διάστημα.

Η παρακολούθηση της ροής των εμπορικών επικοινωνιών μέσω ζωτικών οικονομικών κέντρων στις νότιες Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσε να προσφέρει έναν θησαυρό δεδομένων που περιορίζονται λιγότερο από την κρυπτογράφηση. Η περιοχή φιλοξενεί μεγάλα ερευνητικά και κατασκευαστικά κέντρα για βιομηχανίες όπως η αεροδιαστημική, η ηλεκτρονική, η βιοτεχνολογία και άλλοι βασικοί στρατηγικοί τομείς που έχουν προτεραιότητα από το Πεκίνο.


Το Πεκίνο έχει σαφή πολιτικά και ιδεολογικά κίνητρα για να κρατήσει στη ζωή μία από τις λίγες εναπομείνασες κυβερνήσεις υπό την ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος στον κόσμο. Ωστόσο, τα συμφέροντά της εκεί είναι επίσης σαφώς στρατηγικά.

Οι φιλοδοξίες της Κίνας να επεκτείνει τη στρατιωτική της παρουσία στο εξωτερικό είναι: καλά τεκμηριωμένη, και η Κούβα piαρέχει ένα ελκυστικό έρεισμα για τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό (PLA) στην Καραϊβική. Μια μη διαβαθμισμένη αξιολόγηση από το Γραφείο του Διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο του 2024 Λίστες Η Κούβα ως μία από τις πολλές χώρες όπου η Κίνα επιδιώκει να δημιουργήσει στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Η Κούβα είναι σήμερα μπλεγμένη στην χειρότερη οικονομική κρίση μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, και η Αβάνα χρειάζεται απεγνωσμένα εξωτερική βοήθεια. Η Κίνα έχει Προέκυψε ως κρίσιμη σανίδα σωτηρίας, παρέχοντας δισεκατομμύρια σε ελάφρυνση χρέους και άμεση βοήθεια τα τελευταία χρόνια.

Οι επιχειρήσεις που συνδέονται με το Πεκίνο είναι επίσης βαθιά ενσωματωμένες στον τεχνολογικό τομέα της Κούβας. Οι κινεζικοί τεχνολογικοί γίγαντες Huawei και ZTE - και οι δύο Στη μαύρη λίστα από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για τους κινδύνους κατασκοπείας - αποτελούν τώρα τη ραχοκοκαλιά της τηλεπικοινωνιακής υποδομής της Κούβας. Συχνός τεχνικός Ανταλλαγές μεταξύ των πανεπιστημίων και των εταιρειών τεχνολογίας που υποστηρίζονται από το κράτος της Κούβας και της Κίνας διευκολύνουν επίσης τη μεταφορά τεχνολογίας.

Ο PLA και οι Κουβανικές Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις (FAR) διατηρούν τακτικές ανταλλαγές υψηλού επιπέδου από το 1999. Πιο πρόσφατα, τον Απρίλιο του 2024, ο ανώτερος πολιτικός ηγέτης του FAR Συναντήθηκε με κορυφαίο αξιωματούχο του PLA μέσα Πεκίνο.

Ενώ δεν υπάρχει επίσημο εμπόριο όπλων μεταξύ των χωρών, η Κίνα έχει εμπλακεί σε παράνομες μεταφορές όπλων στην Κούβα. Πιο συγκεκριμένα, το 2015 ένα κινεζικό φορτηγό πλοίο με σημαία πολίτη που μετέφερε εκρηκτικά και πυρομαχικά με προορισμό την Κούβα ήταν Υποκλαπούν από την κολομβιανή αστυνομία.

Οι λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με την παρουσία της Κίνας στην Κούβα είναι σπάνιες και δεκαετίες εικασιών έχουν καταστήσει δύσκολη την αποκρυπτογράφηση της πραγματικότητας από φήμες. Ωστόσο, υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η οικονομική και πολιτική μόχλευση της Κίνας μπορεί να ανοίγει πόρτες για τις στρατιωτικές υπηρεσίες και τις υπηρεσίες πληροφοριών της στην Κούβα. Ακόμη και αν η Κίνα δεν έχει άμεση πρόσβαση σε εγκαταστάσεις εκεί, τα δεδομένα που συλλέγονται από τους κουβανούς ομολόγους τους θα μπορούσαν εύκολα να μοιραστούν με το Πεκίνο.

Η αναβίωση της Κούβας ως βασικού παίκτη στον στρατηγικό ανταγωνισμό των ΗΠΑ θα πρέπει να εγείρει ανησυχίες στην Ουάσιγκτον και πέραν αυτής. Ενώ η Κίνα είναι απίθανο να επιδιώξει να δημιουργήσει σημαντικές επιθετικές δυνατότητες στο νησί βραχυπρόθεσμα, η σταδιακή επέκταση της παρουσίας της εκεί θα παραμείνει μια διαρκής ανησυχία για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στις Ηνωμένες Πολιτείες και τους περιφερειακούς εταίρους τους.

Η παρούσα έκθεση CSIS εκπονήθηκε από κοινού από την Κρυφή προσέγγιση χρηστών και το Πρόγραμμα Αμερικής.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο