«Το ποιο επικίνδυνο από όλα τα ηθικά διλήμματα είναι όταν, είμαστε υποχρεωμένοι να κρύβουμε την αλήθεια για να βοηθήσουμε την αλήθεια να νικήσει»
«Στο τέλος θα θυμόμαστε, όχι τα λόγια των εχθρών μας, αλλά, την σιωπή των φίλων μας»
"Σε έναν κόσμο προπαγάνδας, η αλήθεια είναι πάντα μια συνωμοσία"

Sparganosis


Ευφροσύνη Γκρανιά – Κλώτσα. Ειδικεύεται στα Λοιμώδη Νοσήματα

H Ευφροσύνη Γκρανιά – Κλώτσα είναι Σύμβουλος Λοιμωδών Νοσημάτων και εξειδικεύεται στην Πρωτογενή και Δευτερογενή ανοσολογική ανεπάρκεια και τη μεταμόσχευση στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία του Cambridge, στην Αγγλία.

Είναι πιστοποιημένη γιατρός μεταδοτικών ασθενειών και παθολογίας από την Αμερικανική Παθολογική Επιτροπή (ABIM), Συνεργάτης του Βασιλικού Κολεγίου Ιατρών (FRCP), Συνεργάτης του κολεγίου St Edmund, καθώς και αναπληρώτρια λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Cambridge.

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα είναι η επιδημιολογία λοιμωδών νοσημάτων, η επιδημιολογία νοσοκομειακών λοιμώξεων και η επιδημιολογία ταξιδιωτικής ιατρικής.

Η Δρ. Ευφροσύνη Γκρανιά – Κλώτσα αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή Αθηνών και εκπαιδεύτηκε στην Παθολογία και τα Λοιμώδη Νοσήματα στη Φιλαδέλφεια και το Σικάγο των ΗΠΑ. Ολοκλήρωσε το Μάστερ της στην Επιδημιολογία στο Σικάγο.Έχει κάνει Διδακτορικό πάνω στις σχέσεις των χρόνιων ιογενών λοιμώξεων και καρδιαγγειακών παθήσεων, στον διαβήτη και τη θνησιμότητα. Έχει ολοκληρώσει τις μεταπτυχιακές της σπουδές στη Δημόσια Υγεία, καθώς και στην Ιατρική Εκπαίδευση και τη Γονιδιωματική Ιατρική.

Διορίστηκε ως Σύμβουλος στο τμήμα Λοιμωδών Νοσημάτων τον Σεπτέμβριο του 2005 στο Νοσοκομείο Addenbrooke στο Cambridge και έγινε Διευθύντρια της Κλινικής τον Οκτώβριο του 2009.

Πριν από μερικά χρόνια, η ομάδα του Νοσοκομείου Addenbrooke στο Cambridge ανακάλυψε τον γενετικό κώδικα ενός σπάνιου κεστοειδή σκώληκα, που ζούσε μέσα στον εγκέφαλο ενός ασθενή για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια. Οι επιστήμονες, εξέτασαν έναν Βρετανό άνδρα κινεζικής καταγωγής, ο οποίος είχε πονοκεφάλους. Ο άνδρας είχε πρόσφατα ταξιδέψει στην Κίνα και αφ’ ότου γύρισε στο Ηνωμένο Βασίλειο, άρχισε να έχει συμπτώματα όπως πονοκεφάλους, που οδήγησαν τους γιατρούς του νοσοκομείου να τον κουράρουν πιστεύοντας ότι έχει φυματίωση.

Όταν όμως επέστρεψε, «είχε νέα συμπτώματα», σύμφωνα με την Δρ. Γκρανιά – Κλώτσα, καθώς ένα σκουλήκι μέσα στον εγκέφαλό του πίεζε ένα μέρος του εγκεφάλου του, το οποίο του προκαλούσε αδυναμία στα πόδια και επιληπτικές κρίσεις. Η κατάσταση που σχετιζόταν με τη μόλυνσή του, ονομαζόταν στην πραγματικότητα σπαργάνωση (Sparganosis). Δεν υπάρχει κανένα γνωστό φάρμακο για την αποτελεσματική θεραπεία της μόλυνσης, που σημαίνει ότι μετά από τη διάγνωση οι γιατροί έπρεπε γρήγορα να αφαιρέσουν το σκουλήκι χειρουργικά. Σύμφωνα με την Δρ. Γκρανιά – Κλώτσα, ο άνδρας είχε καταπιεί κατά λάθος νερό, όταν κολυμπούσε σε μια λίμνη στην Κίνα, το οποίο ήταν μολυσμένο με το παράσιτο.

«Είχε μετακινηθεί από τη μία πλευρά του εγκεφάλου, στην άλλη… πολύ λίγα πράγματα κινούνται στον εγκέφαλο», όπως λέει η ίδια.

Η ομάδα πήρε μικρά δείγματα του σκουληκιού, το οποίο αφαιρέθηκε από τον ασθενή, και η αλληλουχία τους αναγνωρίστηκε ως ένα εξαιρετικά μεγάλο γονιδίωμα, και το πιο σημαντικό, ως γονίδια τα οποία θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αναγνώριση αντίστασης στα φάρμακα, καθώς και να ενεργούν ως μελλοντικοί στόχοι φαρμάκων.

Έχει συγγράψει και συμμετάσχει στη συγγραφή πολλών άρθρων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και έχει δώσει ομιλίες σε διεθνή φόρουμ, συνέδρια και πανεπιστήμια στην Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία.



https://www.ellines.com/erga-ellinon/33396-eidikeuetai-sta-loimodi-nosimata/

Σχόλια