Το Επόμενο Διάστημα ο Διαγωνισμός για το Αντιμόνιο της Χίου
Χρήστου Κοντογεώργη
Έτοιμα είναι τα σχέδια προκήρυξης της Α’ φάσης εκδήλωσης επενδυτικού ενδιαφέροντος του διαγωνισμού για τη μίσθωση του δημόσιου μεταλλείου στην Κέραμο, μια περιοχή πλούσια σε αντιμόνιο, ένα κρίσιμο σπάνιο μέταλλο. Μάλιστα, τις επόμενες ημέρες, αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από τον δήμο και την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.
Η διεξαγωγή του δημοσίου διεθνούς ανοικτού διαγωνισμού θα γίνει σε δύο φάσεις (Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος και Πρόσκληση Υποβολής Δεσμευτικών Προσφορών) για την εκμίσθωση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης μεταλλευτικών ορυκτών του Ελληνικού Δημοσίου σε τμήμα εκτάσεως 9,02 km2 του Δημόσιου Μεταλλευτικού Χώρου Χίου.
Η μίσθωση θα είναι πενταετούς διάρκειας, με δικαίωμα παράτασης ανά πενταετία, με μέγιστη διάρκεια τα 30 έτη.
Παράλληλα, ο μισθωτής θα πρέπει να αποδίδει για έργα στην τοπική κοινωνία το 2% των καθαρών εσόδων εκμετάλλευσης, από την εκκίνηση της περιόδου εκμετάλλευσης έως τη λήξη της μίσθωσης. Κατά την περίοδο της έρευνας το συγκεκριμένο κονδύλι ορίζεται στα 390.000 ευρώ το οποίο θα πρέπει να διατεθεί στα πρώτα πέντε χρόνια.
Ο επενδυτής που θα προκριθεί από τις ανταγωνιστικές διαδικασίες, θα πρέπει σε τρεις μήνες από τη σύναψη της σχετικής σύμβασης να υποβάλει για έγκριση στο ΥΠΕΝ ένα λεπτομερές και τεκμηριωμένο Πρόγραμμα Μεταλλευτικής Έρευνας το οποίο θα περιλαμβάνει τα προτεινόμενα έργα, μελέτες, εργασίες, τοπογραφικά κλπ. και ένα ακριβές χρονοδιάγραμμα των εργασιών οι οποίες θα πρέπει να ολοκληρωθούν στα πρώτα πέντε έτη της μισθωτικής περιόδου. Πάντως, θα υπάρχει δυνατότητα αιτιολογημένων και εγκεκριμένων μεταβολών του προγράμματος.
Επίσης, ο μισθωτής θα πρέπει εντός της πενταετούς μεταλλευτικής έρευνας να υποβάλλει λεπτομερή μελέτη σκοπιμότητας που να οδηγεί σε επενδυτική απόφαση ενώ έξι μήνες αργότερα θα πρέπει να υποβάλλει την Τεχνική Μελέτη Εκμετάλλευσης, τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και το Επενδυτικό Σχέδιο Εκμετάλλευσης.
Η Χίος διαθέτει ένα σημαντικό αριθμό εμφανίσεων αντιμονίου (Sb) και μικτών θειούχων (PBG), που σε μεγάλο ποσοστό, κύρια για το αντιμόνιο, ήταν ήδη γνωστές πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η περιοχή Κεράμου της Χίου συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος των εμφανίσεων αντιμονίου.
Τα παλαιά «μεταλλεία Κεράμου» υπέστησαν κατά καιρούς εκμετάλλευση (1918, 1949, 1952-54) από διάφορες ιδιωτικές εταιρείες. Στα πλαίσια της προσπάθειας του Ι.Γ.Μ.Ε. για τη διερεύνηση και αξιολόγηση του ορυκτού πλούτου της χώρας άρχισαν το 1977 ερευνητικές εργασίες στη Χίο όπου εκτελέστηκαν γεωλογικές και κοιτασματολογικές αναγνωρίσεις των περιοχών στις οποίες ήταν γνωστή η παρουσία αντιμονίτη και θειούχων μεταλλευμάτων.
Το αντιμόνιο είναι ένα στρατηγικό ορυκτό που χρησιμοποιείται σε διάφορες εφαρμογές, κυρίως στις νέες τεχνολογίες όπως σε μπαταρίες ιόντων λιθίου, σε ημιαγωγούς, σε πλακέτες κυκλωμάτων, σε ηλεκτρικούς διακόπτες, σε φωτισμό φθορισμού, σε υψηλής ποιότητας διαυγές γυαλί, σε ψηφιακά κυκλώματα κάθε είδους συσκευών και ηλεκτρικών οχημάτων κ.ά.. Επίσης, το παχύ, βαρύ γυαλί που χρησιμοποιείται σε ηλιακούς συλλέκτες είναι κατασκευασμένο με αντιμόνιο καθώς και οι ανεμογεννήτριες ύψους 90 έως 200 m που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια. Το αντιμόνιο είναι ένα αναπόσπαστο μέρος της ανάπτυξης των μπαταριών υγρού μετάλλου επόμενης γενιάς που, κρατούν το κλειδί για την πραγματικά κλιμακούμενη αποθήκευση ενέργειας για την αιολική και ηλιακή ενέργεια.
https://www.energia.gr/article/223014/to-epomeno-diasthma-o-diagonismos-gia-to-antimonio-ths-hioy
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου