Porto Carras: Το στέκι των Rockefeller's


Porto Carras: Από τον Γιάννη Καρρά στον Ιβάν Σαββίδη (φώτο)

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το επισκεπτόταν συχνά για να παίξει το αγαπημένο του γκολφ. Επιπλέον, το 1976 φιλοξένησε το προσυνέδριο της Ν.Δ. και τρία χρόνια αργότερα το ιστορικό και για πολλούς «επεισοδιακό» πρώτο συνέδριο του κόμματος, όπου εγκρίνονται ομόφωνα οι ιδεολογικές αρχές της Νέας Δημοκρατίας, τις οποίες εισηγείται ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.


Ο Φρανσουά Μιτεράν το είχε αποκαλέσει «επίγειο παράδεισο». Ο Σαλβαντόρ Νταλί ήταν τακτικός πελάτης του, απαιτούσε να μείνει σε ένα συγκεκριμένο δωμάτιο και, μάλιστα, σχεδίασε ένα από τα μπάνια του! Το ξενοδοχειακό συγκρότημα «Porto Carras», το οποίο το 2003 φιλοξένησε τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., αποτελεί συνώνυμο της πολυτέλειας και της ξέγνοιαστης ζωής. Πλέον, γυρίζει μία ακόμη σελίδα στην πολύχρονη ιστορία του, καθώς περνά στα χέρια του Ιβάν Σαββίδη.

Ο Γιάννης Καρράς

Ηταν ένα θερινό βράδυ του 1963 όταν ο γνωστός εφοπλιστής και μπον-βιβέρ, Γιάννης Καρράς, βρισκόταν εν πλω για το Αγιον Ορος. Στη θαλαμηγό του επέβαιναν φίλοι και γνωστοί του και είχαν ξεκινήσει για τα μοναστήρια του Αγίου Ορους προκειμένου να τιμήσουν τη συμπλήρωση μίας χιλιετίας της ιστορίας της Αθωνικής Πολιτείας. Το μπουρίνι τούς έπιασε στα ανοιχτά της Χαλκιδικής. Ο έμπειρος καπετάνιος αναζήτησε ασφαλές λιμάνι.


Κατευθύνθηκε προς τον Νέο Μαρμαρά στη Χερσόνησο της Σιθωνίας. «Έδεσε» τη θαλαμηγό λίγα μίλια από το χωριό. Βγαίνοντας στο κατάστρωμα το επόμενο πρωινό αντίκρισε ένα μοναδικό θέαμα: Γαλαζοπράσινα διαυγή νερά, παρθένα αμμουδιά και ένα καταπράσινο τοπίο. Ο δαιμόνιος επιχειρηματίας δεν δίστασε στιγμή. Η απόφαση είχε ήδη παρθεί. «Εδώ θα χτίσω ένα “παλάτι” για το οποίο θα μιλάει όλη η χώρα», σιγοψιθύρισε. Μόλις επέστρεψε στην Αθήνα, άρχισε να υλοποιεί το όραμά του. Το πρώτο πράγμα που έπρεπε να κάνει ήταν να αποκτήσει τη γη. Αγόρασε από την Ιερά Μονή του Αγίου Γρηγορίου τα πρώτα 1.763 στρέμματα.


Απαιτήθηκαν τρία ολόκληρα χρόνια, ώστε τα συνεργεία που μίσθωσε ο Γιάννης Καρράς να μπορέσουν να αποστραγγίσουν τους βάλτους της περιοχής, να ανοίξουν δρόμους και να δημιουργήσουν τις απαραίτητες υποδομές για να ξεκινήσει να χτίζεται το ξενοδοχειακό συγκρότημα. Ο εφοπλιστής είχε αναθέσει στον διακεκριμένο αρχιτέκτονα και ιδρυτή του ρυθμού Bauhaus, Walter Gropius, τα σχέδια των κτιρίων.

Δυστυχώς, ο αρχιτέκτονας απεβίωσε λίγο πριν από την ολοκλήρωση των εργασιών. Το συγκρότημα αποτελείται από τρία ξενοδοχεία πολυτελείας: «Meliton», «Sithonia» και «Villa Galini». Επίσης, περιλαμβάνει τη μεγαλύτερη ιδιωτική μαρίνα στη Βόρεια Ελλάδα και μία από τις μεγαλύτερες στα Βαλκάνια, γήπεδα γκολφ, καλαθοσφαίρισης, ποδοσφαίρου, ιππασίας και το μεγαλύτερο κέντρο spa και θαλασσοθεραπείας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.


Σχεδόν από την ίδρυσή του, το «Porto Carras» αποτέλεσε πόλο έλξης για πλουσίους και διασήμους. Ο σουρεαλιστής ζωγράφος Σαλβαντόρ Νταλί έμεινε αποκλειστικά σε ένα συγκεκριμένο δωμάτιο στο «Villa Galini», ενώ σχεδίασε και ένα από τα μπάνια του. Ο Φρανσουά Μιτεράν -προσωπικός φίλος του Γιάννη Καρρά- χαρακτήρισε το «Porto Carras» επίγειο παράδεισο και η Μισέλ Μοργκάν αγαπούσε να ταξιδεύει στους φιλικούς όρμους της περιοχής.


Ο Τζον Κένεντι Τζούνιορ αναζήτησε ολιγοήμερη ινκόγκνιτο ξεκούραση στις εγκαταστάσεις του, ενώ ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό ήταν τακτικός θαμώνας του.

Η βασίλισσα της Ολλανδίας Τζουλιάνα επισκέφθηκε για 48 ώρες χαλάρωσης το «Porto Carras», αλλά η ξεκούραση που της προσφέρθηκε ήταν τόσο καλή, ώστε παρέτεινε τη διαμονή της για ακόμη… 40 μέρες. Μάλιστα, μία από αυτές πήγε στον γειτονικό Νέο Μαρμαρά αναζητώντας… κομμωτήριο για να χτενιστεί! Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ως πρωθυπουργός της Ελλάδας, περνούσε τις καλοκαιρινές διακοπές του στο «Porto Carras» παίζοντας με τον φίλο του, Γιάννη Καρρά, γκολφ.

Επίσης, τακτικοί πελάτες του ήταν ο Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν, ο Ρούντολφ Νουρέγιεφ, η Μαργκότ Φοντέιν και οι Rockefellers.


Πωλητήριο

Μετά τον θάνατο του Γιάννη Καρρά, το 1989, οι απόγονοί του είχαν δυσκολίες προκειμένου να συντηρήσουν το τεράστιο ξενοδοχειακό συγκρότημα. Δέκα χρόνια αργότερα, το πούλησαν στην εταιρία «Τεχνική Ολυμπιακή Α.Ε.» της οικογένειας Στέγγου.


Ακολούθησε ριζική ανακαίνιση, η οποία ολοκληρώθηκε το 2001, και δύο χρόνια αργότερα το «Porto Carras» βρέθηκε στο επίκεντρο της διεθνούς επικαιρότητας, καθώς φιλοξένησε τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. Το 2004 ξέσπασε το σκάνδαλο της «τροπολογίας Πάχτα», μέσω της οποίας άνοιγε ο δρόμος για τον αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων της περιοχής, προϋπόθεση για την κατασκευή των 524 πολυτελών κατοικιών που προέβλεπε το σχέδιο των ιδιοκτητών του «Porto Carras». Η πολιτική θύελλα οδήγησε σε παραίτηση τον τότε υφυπουργό Οικονομικών Χρ. Πάχτα και στη διαγραφή εννέα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι είχαν υπογράψει την τροπολογία.


Η προσγείωση στην Ελλάδα το 2006, ο ΠΑΟΚ και οι μπίζνες

Επεσε σαν… μετεωρίτης στην ελληνική πραγματικότητα. Στην αρχή πολλοί δεν ήξεραν καν το όνομά του. Το «Ιβάν Σαββίδης» ακούστηκε για πρώτη φορά το 2006, όταν είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον να αγοράσει τον ΠΑΟΚ. Ολοι έψαχναν να βρουν ποιος είναι, από πού είναι, πώς απέκτησε τα χρήματα, ποιοι είναι οι σκοποί του. Δεκατέσσερα χρόνια μετά και αφού όχι μόνο απέκτησε τον ΠΑΟΚ αλλά και πολλές άλλες επιχειρήσεις και ακίνητα, ο Ιβάν Σαββίδης εξελίχθηκε σε παράγοντα της ελληνικής ζωής.

Γεννήθηκε στις 27 Μαρτίου 1959 στο χωριό Σάντα, στην περιφέρεια Τσάλκα της Γεωργίας. Το 1980, μετά τη θητεία του, άρχισε να εργάζεται στο κρατικό καπνεργοστάσιο του Ντον, όπου ξεκίνησε ως απλός εργάτης και έφτασε μέχρι τον βαθμό του υποδιευθυντή του εργοστασίου. Το 1988, χωρίς να σταματήσει να εργάζεται, τελείωσε την Οικονομική Σχολή του Πανεπιστημίου Δημόσιας Οικονομίας του Ροστόβ. Το 1992 και με τη σοβιετική κατάρρευση, η συγκεκριμένη βιομηχανία καπνού ιδιωτικοποιήθηκε και μετονομάστηκε σε CJSC Donskoy Tabak. Το 1993, εκλέχτηκε γενικός διευθυντής της εταιρίας και παρέμεινε επικεφαλής της επί δέκα χρόνια.


Λατρεύει το ποδόσφαιρο και το μπιλιάρδο. Τον χειμώνα φοράει σχεδόν πάντα κασκόλ, από τα οποία φέρεται να έχει μία τεράστια συλλογή. Κυκλοφορεί στην Ελλάδα με ένα τεράστιο μαύρο πολυτελέστατο τζιπ Lexus, το οποίο οδηγεί ο ίδιος. Ερχεται πάντα με λίαρ τζετ, αλλά κανείς δεν γνωρίζει αν είναι δικό του ή το νοικιάζει. Μένει με την οικογένειά του στο Ροστόβ στο Ντον, το οποίο είναι μία παραποτάμια πόλη στη βορειοανατολική άκρη της Μαύρης Θάλασσας, στην Αζοφική Θάλασσα, στις εκβολές του ποταμού Ντον. Μάλιστα, για να είναι πιο εύκολη η μετακίνησή του, αγόρασε το… αεροδρόμιο της πόλης! Εμφανίζεται ως ο προστάτης των Ποντίων όχι μόνο στη Ρωσία αλλά και στην Ελλάδα. Ο Ιβάν Σαββίδης και η σύζυγός του Κυριακή Σαββίδη έχουν δύο γιους, τον Γιώργο και τον Νίκο. Πριν από μερικά χρόνια απέκτησε την ελληνική ιθαγένεια και θεωρείται δημότης Θέρμης Θεσσαλονίκης. Στη Θεσσαλονίκη έχει στήσει ένα «στρατηγείο» σε στενούς συνεργάτες του, η πλειονότητα των οποίων είναι Ρώσοι, ενώ να σημειωθεί πως δεν μιλά ελληνικά.

Εχει κάνει διάφορες δηλώσεις που έχουν συζητηθεί, όπως «Ζωή και εργασία κάτω από τη ρωσική σημαία», «Στο βάθρο για μένα υπάρχει μόνο η πρώτη θέση», «Η φιλοαμερικανική ευρωπαϊκή ιδεολογία έχει οδηγήσει την Ελλάδα στη σημερινή απελπιστική κατάσταση» και «Με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, η Ρωσία θα συνεχίσει να κινείται προς μια σταδιακή ανάπτυξη». Εύκολα κάποιος μπορεί να διακρίνει μία ξεκάθαρη φιλορωσική και ταυτόχρονα αντιαμερικανική θεώρηση των γεγονότων. Αυτό δημιουργεί πολλούς προβληματισμούς, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς την κατάσταση στη Ρωσία. Ειδικοί εκτιμούν ότι ο Σαββίδης λειτουργεί σαν μια γέφυρα επικοινωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσία. Αλλωστε, τα κεφάλαια στο εξωτερικό εισρέουν μονάχα όσο το επιθυμεί το Κρεμλίνο. Η εξουσία είναι συγκεντρωτική στη Ρωσία και υπάρχει διαφορετική κουλτούρα, καθώς και διαφορετικό πολιτικό σύστημα. Οπως λένε, δεν θα μπορούσε ο Σαββίδης να εμπλακεί αν δεν είχε την έγκριση της ανώτερης πολιτικής ηγεσίας.

Πλούσια συλλογή

Η απόκτηση του «Porto Carras» αποτελεί το τελευταίο «στολίδι» στην πλούσια συλλογή του. Είχαν προηγηθεί ο ΠΑΟΚ, η πολυετείς ενοικίαση του ξενοδοχείου «Makedonia Palace», το ξενοδοχείο «XENIA» στο Παλιούρι Χαλκιδικής, η «Βίλα Ζαρντινίδη», το «Κόκκινο σπίτι», η «Εύξεινος Λέσχη», η εφημερίδα «Εθνος» και ο τηλεοπτικός σταθμός OPEN. Επίσης, συμμετέχει στο επιχειρηματικό σχήμα που πήρε τα ηνία του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης. Εγινε επιχειρηματικά πιο επιθετικός μετά την πώληση της ΣΕΚΑΠ, αλλά και της μητρικής ρωσικής καπνοβιομηχανίας που είχε, σε Ιάπωνες έναντι του ποσού των 1,6 δισ. ευρώ.

Πριν από τρία χρόνια ακριβώς είχε εξαπολύσει επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη ισχυριζόμενος ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν θα γινόταν ποτέ πρωθυπουργός. Στην ίδια συνέντευξη είχε παρομοιάσει τον Αλέξη Τσίπρα με τον… Βλαντιμίρ Πούτιν. Υπενθυμίζεται ότι ο Ιβάν Σαββίδης είχε συμμετάσχει στον διαγωνισμό-παρωδία του Νίκου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες, ομολογώντας στη συνέχεια ότι είχε τον ρόλο «λαγού».

*Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη