«Το ποιο επικίνδυνο από όλα τα ηθικά διλήμματα είναι όταν, είμαστε υποχρεωμένοι να κρύβουμε την αλήθεια για να βοηθήσουμε την αλήθεια να νικήσει»
«Στο τέλος θα θυμόμαστε, όχι τα λόγια των εχθρών μας, αλλά, την σιωπή των φίλων μας»
"Σε έναν κόσμο προπαγάνδας, η αλήθεια είναι πάντα μια συνωμοσία"

Ηρακλής Μοσκώφ: Εβραίος Κομμουνιστής


Πιᾶστε τό νόημα τῆς ἐπιτυχίας : Ἀριστερός διανοητής καί Ἀνθρώπινα δικαιώματα

Ο Ιωάννης Μοσκώφ με καταγωγή από τα Κοτύωρα ,Τουρκική Ορντού, του Πόντου (Σημ.Πελασγ. Διαβᾶστε σχετικῶς μέ τήν πόλη,ἔχουν ἐνδιαφέρον κυρίως οἱ ἀναφορές τοῦ Ξενοφώντος. ),παράκτια πόλη στα νότια της Μαύρης Θάλασσας, κατά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα ασχολούνταν με το εμπόριο μεταξύ Πόντου και Ρωσίας, έχοντας επαγγελματική έδρα τη πόλη Σοχούμι. Μετά το θάνατο της πρώτης συζύγου, με την οποία απέκτησε ένα γιό το Νικόλα (1885-1938), παντρεύτηκε την Ροδάμα Ιακωβίδου, με την οποία απέκτησε τρία παιδιά, τον Κωνσταντίνο (1894 - 1944), τον Ηρακλή ( -1944) και τη Μάγδα.

Ο Κωνσταντίνος από μικρή ηλικία, περίπου το 1918, άρχισε να ασχολείται με το καπνεμπόριο. Το 1921 συνεταιρίζεται με τον Κωνσταντίνο Μ. Σεδένκο και ιδρύουν την καπνεμπορική εταιρία «Μοσκώφ – Σεδένκο». Στην επιχείρηση συμμετείχε και ο ετεροθαλής αδελφός του Νικόλας Μοσκώφ. Η έδρα της επιχείρησης ήταν στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Σύντομα όμως ιδρύθηκαν υποκαταστήματα στην Κωνσταντινούπολη, στην Αμβέρσα το 1922 και στη Θεσσαλονίκη. Αρμοδιότητα του Κωνσταντίνου Μοσκώφ ήταν να ταξιδεύει στην Ευρώπη και αγοράζει καπνά, εντοπίζοντας κατά προτίμηση τις ποσότητες των ρωσικών καπνών που διακινούσαν Ρώσοι φυγάδες.

Ἀπό τά πρῶτα κτήρια τῆς Διαγωνίου-Παύλου Μελᾶ ( διαβᾶστε σχετικῶς ΕΔΩ)

Στην εξέλιξη της δραστηριότητας, το ενδιαφέρον της επιχείρησης επικεντρώθηκε στα Ελληνικά και Τουρκικά καπνά. Κάτω απ’αυτές τις εξελίξεις η Θεσσαλονίκη άρχισε να αποκτά ιδιαίτερη σημασία ως καπνεμπορικό κέντρο. Το 1924 οι Μοσκώφ και Κωνσταντίνος Σεδένκο αγόρασαν στην οδό Παύλου Μελά 18 οικόπεδο 500 τ.μ. Στο οικόπεδο αυτό ανήγειραν τριώροφη καπναποθήκη, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Δ. Φυλλίζη.

Το 1925 τη διεύθυνση του γραφείου της Αμβέρσας ανέλαβε ο Ηρακλής Μοσκώφ. Περίπου αυτή τη περίοδο έκτισαν και καπναποθήκη στο Κιλκίς, όπου ήταν εγκατεστημένος ο Νικόλας. Επίσης, την ίδια χρονιά η εταιρία, σε συνεργασία με τον Αθανάσιο Στεργίου και τον Αλέκο Αμοιρόγλου καπνεμπόρους από το Βόλο, ίδρυσαν καπνεμπορική επιχείρηση στη πόλη αυτή.

Το 1928 η συνεχιζόμενη υποβάθμιση του καπνεμπορικού κέντρου της Αμβέρσας ώθησε τους επιχειρηματίες να κλείσουν το υποκατάστημα. Ο Ηρακλής Μοσκώφ εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη. Το 1929 η επιχείρηση «Μοσκώφ – Σαδένκο» βρέθηκε σε δυσμενή οικονομική κατάσταση. Το 1930 αποφασίσθηκε η παύση της συνεργασίας των Μοσκώφ με τον Κωνσταντίνο Σεδένκο. Η διαδικασία εκκαθάρισης της επιχείρησης, διήρκησε μέχρι το 1931.

Οι Μοσκώφ ανέλαβαν την διαχείριση των επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης, Αλεξάνδρειας, καθώς και του Βόλου κατ’ αναλογία των ποσοστών μετοχών τους που ήταν 52%.


Την ίδια χρονιά, 1931, η καπναποθήκη της οδού Παύλου Μελά μετατράπηκε σε κατοικία της οικογένειας Μοσκώφ. Νέα καπναποθήκη δημιουργήθηκε στην οδό Φράγκων 1, στη συμβολή της οδού, που αργότερα ονομάστηκε Κωνσταντίνου Μοσκώφ. Το κτίριο είχε κτισθεί το 1908.

Το 1934 ιδρύθηκε η «Καπνεμπορική Εταιρία Μοσκώφ» με μετόχους τον Κωνσταντίνο, τον Νικόλα, τον Ηρακλή και τον Αριστείδη Ιωαννίδη. Η έδρα της εταιρίας ήταν στη Θεσσαλονίκη, ενώ παράλληλα δημιουργήθηκαν υποκαταστήματα στην Αλεξάνδρεια, στο Βόλο, στη Ξάνθη και στην Δράμα. Ήδη από το 1931, ο Μάρκος Α. Πορτοκάλογλου είχε νοικιάσει την καπναποθήκη του στη Δράμα, στα ξαδέλφια του Νικόλαο και Κωνσταντίνο Μοσκώφ. Κατά τη βουλγαρική κατοχή (1941-1944) η καπναποθήκη κατασχέθηκε από τους κατακτητές, οι οποίοι συνέχισαν την επεξεργασία καπνού. Οι Μοσκώφ είναι οι μόνοι που αποζημιώνουν τους εργάτες τους. Πληροφορία από την ιστοσελίδα: «Συνοπτική παρουσίαση των σταθμών του πιλοτικού έργου της Δράμας»

Στις 27 Σεπτεμβρίου 1938 η κοινωνία της Θεσσαλονίκης συγκλονίστηκε από τη δολοφονία του Νικόλα Μοσκώφ.


«Δολοφονήθηκε με όπλο την ώρα που έβγαινε από το σπίτι του στην οδό Παύλου Μελά. Ο οργισμένος απολυμένος καπνεργάτης Αναστάσιος Ανταβαλόγλου τον πυροβόλησε στον τράχηλο ενώ τον κυνήγησε αιμόφυρτο στην Τσιμισκή πυροβολώντας ακόμη, αλλά με αστοχία μέχρι που το θύμα έπεσε και πέθανε λίγο αργότερα από ακατάσχετη αιμορραγία».

Οι δημόσιες δολοφονίες που συγκλόνισαν την πόλη

Ο αποθανών κηδεύτηκε με τιμές στο Κιλκίς.

Σταδιακά η επιχείρηση εξελίχθηκε σε ένα από τους μεγαλύτερους καπνεμπορικούς οίκους εξαγωγής καπνών ανατολικού τύπου στην Ελλάδα.

Παράλληλα ο Κωνσταντίνος Μοσκώφ ήταν μέτοχος της «Ανωνύμου Καπνεμπορικής Εταιρίας ΕΛΛΑΣ» που ιδρύθηκε το 1939 με έδρα την Αθήνα. Το εταιρικό κεφάλαιο ήταν 6.000.000 δρχ. και μοιράσθηκε ισόποσα μεταξύ των εταίρων , που ήταν η «Ο.Ε. Αδελφοί Παπαστράτου» η «Ο.Ε. Ι. Περβανάς & Σια», η «Ο.Ε. Υιοί Πιαλόγλου» από την Καβάλα και οι Στυλιανός Βοϊβόδας, Τακβόρ Τοκβοριάν καπνέμποροι από τη Θεσσαλονίκη.

Την περίοδο της Γερμανικής κατοχής, η επιχείρηση αντιμετωπίστηκε εχθρικά, λόγω της επιχειρηματικής συνεργασίας με τους Άγγλους. Σαν αποτέλεσμα ήταν η απαγόρευση της λειτουργίας της.

Το 1944 αποβίωσε ο Κωνσταντίνος Μοσκώφ από πνευμονία.

Λίγα χρόνια μετά την απελευθέρωση συστάθηκε νέα εταιρία με την επωνυμία «Η. Μοσκώφ». Μέτοχοι ήταν ο Ηρακλής Μοσκώφ και ο Αριστείδης Ιωαννίδης. Η έδρα ήταν στη Θεσσαλονίκη.

Το 1956 συστάθηκε η «Α.Ε. Η. Μοσκώφ». Μέτοχοι από τους Μοσκώφ ήταν ο Ηρακλής, ο Κωστής γιος του Ηρακλή και ο Παύλος γιος του Νικόλα, ο Αριστείδης Ιωαννίδης και ο Βασίλειος γιος του Αριστείδη. Μικρή συμμετοχή είχαν οι Στέργιος Καλαϊτζης (8%) και Κίμων Δεούλας (6%). Η επιχείρηση επεκτάθηκε κτίζοντας δύο νέες καπναποθήκες το 1958 και 1962, στην οδό Φράγκων δίπλα στη προϋπάρχουσα.

Οι καπνεπιχειρήσεις Μοσκώφ δεν υφίστανται σήμερα. ( Ἀπό Ε Δ Ω )


Ὁ Κωστής Μοσκώφ,ὁ υἱός Ἡρακλῆ δέν θά ἀσχολείτο μέ τά καπνά καί τό ἐμπόριο,τόν κέρδισε ὁ πνευματικός χῶρος,ἡ συγγραφή,ἡ ποίηση, ἡ δημοσιογραφία καί φυσικά ἡ Ἀριστερά !
Κατέλαβε σημαντικές διοικητικές και όχι μόνο θέσεις ενώ θεωρείται ένας από τους αξιόλογους εκπροσώπους της αριστερής διανόησης και της μεταπολεμικής λογοτεχνίας της Θεσσαλονίκης. Σπούδασε στα Αμερικανικά Κολέγια Αθηνών και Θεσσαλονίκης, στη Νομική Σχολή του Α.Π.Θ., στο Ecole des Hautes Etudes στη Σορβόνη. Αναγορεύτηκε διδάκτωρ Ιστορίας και Ανθρώπινης Σκέψης στην Ανώτερη Σχολή Σπουδών στο Παρίσι...Επί τρεις τετραετίες ήταν ο πρώτος σε προτίμηση δημοτικός σύμβουλος της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, για ένα διάστημα διετέλεσε δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ως πλειοψηφήσας δημοτικός σύμβουλος μετά τον θάνατο του Μιχάλη Παπαδόπουλου (Φεβρουάριος 1982). Ακόμα, ήταν υποψήφιος βουλευτής με το Κ.Κ.Ε, σύμβουλος του Υπουργείου Πολιτισμού και Διευθυντής του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών. Το 1956 συμμετείχε στην πολιτική νεολαία του Γρηγορίου Λαμπράκη, έχοντας επηρεαστεί από τον «Οδηγό για το Σοσιαλισμό» του Μπέρναρντ Σω.

Από το 1989 και εξής, έδρασε ως Μορφωτικός Σύμβουλος της Ελληνικής Πρεσβείας στην Αίγυπτο. Αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά την παραμονή του στην Αίγυπτο, συνέβαλε στη λειτουργία της κατοικίας του Κ. Π. Καβάφη ως μουσείο, ενώ θέσπισε και το λογοτεχνικό βραβείο «Καβάφη» (1991 κ.ε.) ... Εκπρόσωπος του Ιδρύματος του Ελληνικού Πολιτισμού στη Μέση Ανατολή...Παντρεύτηκε το 1967 την Πόπη Πασχαλίδου και απέκτησε δύο παιδιά...Πέθανε στη Θεσσαλονίκη στις 29 Ιουνίου του 1998. 

Αναπαύεται στο πατρικό του κτήμα στον Πλαταμώνα ( ἀπό ἐδῶ)

...η βίλα πουλήθηκε σε επιχειρηματικό σχήμα στο οποίο.. συμμετέχουν ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Θεόδωρος Φέσσας (ιδρυτής και βασικός μέτοχος της εταιρείας Quest συμμετοχών) και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (και πρώην υπουργός στην κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή) Γιώργος Κωνσταντόπουλος, η οικογένεια του οποίου δραστηριοποιείται και στον ξενοδοχειακό τομέα διαθέτοντας το Cavo Olympo Luxury Hotel and Spa στην Πλάκα Λιτοχώρου...( ἀπό ἐδῶ)

Πλαταμῶνας - βίλα Μάγδα Μοσκώφ πού ὅπως λένε εἶναι ἀφιερωμένη στό ὄνομα τῆς γυναίκας τοῦ Ἡρακλῆ Μοσκώφ. Ὅμως ὅπως διαβάζουμε στό βιογραφικό τοῦ Κωστῆ Μοσκώφ,υἱοῦ τοῦ Ἡρακλῆ,ἡ μητέρα του λεγόταν Ἀμίνα.Ἡ Ἀμίνα Ἀρριγκόνι μέ ἰταλική καί ἰσπανοεβραϊκή καταγωγή.

Ἡ Ἀμίνα ἦταν κόρη τοῦ ἰταλοῦ ἀρχιτέκτονα Πιέντρο Ἀρριγκόνι στόν ὁποῖο ὁ ἑβραῖος βιομήχανος ( ζυθοποιΐα «Ὄλυμπος» ) ἐκ Θεσσαλονίκης Ντίνο Φερνάντεζ-Ντιάζ, υἱός τοῦ τραπεζίτη Νταβίντ,εἶχε ἀναθέσει νά τοῦ κτίσει μία ἔπαυλη. Αὐτή τελικῶς ἦταν ἡ γνωστή βίλα Μπιάνκα ( ἀπό τό ὄνομα τῆς γυναίκας τοῦ Ντιάζ) στήν Θεσσαλονίκη τό 1911... ( πληροφορίες ἀπό ἐδῶ)

Φαντάζομαι κάπως ἔτσι ὁ κύκλος τῶν πλουσίων ἀστῶν ἑβραίων ἔκανε τίς γνωριμίες μεταξύ ἀνδρῶν καί γυναικῶν εὔκολη ὑπόθεση καί σἰγουρη. Σίγουρη πώς δέν θά ἔπεφταν σέ «λάθη» πού θά ἔφερναν σέ δυσκολη θέση τούς γονεῖς,ὅπως λ.χ. τόν ἰδιοκτήτη τῆς βίλας Μπιάνκα,Φερνάντεζ ὁ ὁποῖος εἴδε τήν κόρη του Ἀλίνε νά ἐρωτεύεται τόν χριστιανό Ἀνθυπολοχαγό Σπῦρο Ἀλιμπέρτη τόν ὁποῖο γιά νά παντρευτῇ ἔπρεπε νά γίνῃ χριστιανή. ...γεγονός που δεν δεχόταν με τίποτα ο πατέρας της, ο οποίος και την αποκλήρωσε . Επίσης ο ραβίνος της Θεσσαλονίκης την αφόρισε. Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι η μητέρα της Μπιάνκα, ήταν καθολική και προκειμένου να παντρευτεί από έρωτα τον εβραίο πατέρα της, απαρνήθηκε τον καθολικισμό.Τελικά το ζευγάρι κατέβηκε στην Αθήνα και παντρεύτηκαν...(ἀπό ἐδῶ ὅπου μπορεῖτε νά διαβασετε ποιό ἦταν τό τέλος τοῦ ἑβραίου Φερνάντεζ. )

Ὁ υἱός τοῦ ἀριστεροῦ διανοητοῦ Κωστῆ,ὁ Ἡρακλῆς Μοσκώφ,δέν μποροῦσε νά κάνῃ τίποτα διαφορετικό ἀπ᾿ ὅ,τι ὁ ἀριστερός διανοούμενος πατήρ του. Ὁ κύριος « Ἀνθρώπινα Δικαιώματα» !


Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας στο London School of Economics, εμπειρογνώμων πρεσβευτής σύμβουλος του υπουργείου Εξωτερικών σε θέματα Ανθρώπινης Ασφάλειας και Μεταναστευτικής Πολιτικής και εκπρόσωπός του τόσο στο Εθνικό Συμβούλιο κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας όσο και στην Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, ο Ηρακλής Μοσκώφ είναι από το 2013 επικεφαλής του Γραφείου Εθνικού Εισηγητή για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων.

Ένα αντικείμενο το οποίο γνωρίζει άριστα εφόσον ασχολείται με αυτό από διάφορα πόστα επί τουλάχιστον μια εικοσαετία εντός κι εκτός συνόρων, εξ ου και η σπάνια για τα καθ΄ημάς διακομματική συναίνεση στο πρόσωπό του αλλά και η εκτίμηση των δικαιωματικών οργανώσεων, ακόμα κι όταν οι απόψεις τους διίστανται – ο ίδιος άλλωστε είναι όχι μόνο ανοικτός σε κάθε διάλογο αλλά και «υποχρεωμένος» λόγω θέσης να επιχειρεί κάθε φορά να βρίσκει τη χρυσή τομή και να συμβιβάζει τα φαινομενικά ασυμβίβαστα, δίχως να τα κρύβει κάτω από το χαλί ως είθισται στην Ελλάδα...( ἀπό ἐδῶ)

Έχει επίσης εργαστεί ως Διδάσκων στο Τμήμα Πολιτισμού και ΜΜΕ του Παντείου Πανεπιστημίου, ως συντάκτης άρθρων γνώμης στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ, ως μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής, ενώ μελέτες του έχουν δημοσιευτεί από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ),το ΕΛΙΑΜΕΠ, το Ινστιτούτο Αμυντικών Αναλύσεων, το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το ίδρυμα Μαραγκοπούλου κ.α. ( ἀπό ἐδῶ)

ΠΡΟΛΟΓΟΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΤΣΙΟΥΚΑΣ,
ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ Ι.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΣΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΙΙ.
Η ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΙΙΙ.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ IV.
ΣΥΝΟΨΗ ΓΚΑΖΜΕΝΤ ΚΑΠΛΑΝΙ,
Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝ ΧΩΡΩΝ ΔΙΑΔΡΑΣΗΣ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΟΓΝΩΡΙΜΙΑΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΓΗΓΕΝΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΗΡΑΚΛΗΣ ΜΟΣΚΩΦ,
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΕ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΞΕΝΟΦΟΒΙΑΣ, ΡΑΤΣΙ... ( ἐδῶ)

Ἔτσι γιά νά πιάνετε τό νόημα τί μετρᾷ σήμερα γιά νά εἶσαι ἐπιτυχημένος : Ἀριστερός διανοητής καί Ἀνθρώπινα δικαιώματα. Ἤθελα νά γράψω καί κάτι ἀκόμη,γι᾿ἀκόμη πιό σίγουρη ἐπιτυχία,ἀλλά ἄσε καλλύτερα...

Ἡ Πελασγική
https://sxolianews.blogspot.com/2021/12/blog-post_28.html

Σχόλια