Γαλλία: Κορσική

March 20, 2022

Ουκρανία-Κορσική> O Μacron καλείται να αντιμετωπίσει προβλήματα που απαιτούν ηγετικά προσόντα

- Πήραν περισσότερα σε επτά ημέρες διαμαρτυριών από ό,τι οι πολιτικοί τα τελευταία επτά χρόνια

Emmanuel Macron προσπάθησε τις τελευταίες εβδομάδες να αναλάβει ρόλο ειρηνοποιού μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Τώρα πρέπει να κατευνάσει μία δική του εστία φωτιάς που καίει μέσα στην ίδια του τη χώρα, στην Κορσική.

Το γαλλικό νησί της Μεσογείου συγκλονίζεται από βίαιες διαδηλώσεις από τη στιγμή που ο Yvan Colonna, ο οποίος εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης για την ανθρωποκτονία ανώτατου κρατικού αξιωματούχου το 1998, δέχτηκε επίθεση νωρίτερα αυτόν τον μήνα από έναν άλλο κρατούμενο.

Η 61χρονος Colonna, ο οποίος βρίσκεται σε κώμα, θεωρείται από πολλούς Κορσικανούς ως λαϊκός ήρωας. Για την ηπειρωτική Γαλλία, ο πρώην αντάρτης που πιάστηκε να κρύβεται στους λόφους του νησιού μετά από ένα τετραετές ανθρωποκυνηγητό, είναι ένας αυτονομιστής που πυροβόλησε έναν άοπλο σύμβουλο του κράτους, τον νομάρχη Claude Erignac, στους δρόμους του Ajaccio.

Η κατάσταση έχει μετατραπεί σε έναν τεράστιο πονοκέφαλο για τον Macron, καθώς ετοιμάζεται να επανεκλεγεί τον Απρίλιο, βοηθούμενος από τη συμμετοχή του στις διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία που διεύρυνε το προβάδισμά του στις δημοσκοπήσεις.

Οι αντίπαλοι του στις εκλογές έχουν σαφές έλλειμμα σταθερών απόψεων ως προς την Κορσική ενώ ο Γάλλος πρόεδρος δεν φαίνεται διατεθειμένος να συμμετάσχει ο ίδιος σε νέες συζητήσεις εν καιρώ πολέμου στην Ευρώπη.


Yvan Colonna

Ωστόσο, το περασμένο Σαββατοκύριακο η κατάσταση στο νησί ξέφυγε καθώς οι διαδηλωτές στη Μπαστιά πέταξαν εκατοντάδες βόμβες μολότοφ, με την αστυνομία να κάνει αναφορά για «εξέγερση». Ο Macron έστειλε ήδη στην περιοχή τον υπουργό εσωτερικών Gérald Darmanin, με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να αφήνει να εννοηθεί για πρώτη φορά μία προοπτική «αυτονομίας» για την Κορσική εάν αποκατασταθεί η ηρεμία. «Είμαστε έτοιμοι να φτάσουμε μέχρι την αυτονομία», δήλωσε ο Darmanin στην εφημερίδα Corse Matin.



Ο Bruno Cautrès, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Sciences Po, ανέφερε ότι η εξαγγελία για παροχή αυτονομίας είναι μια βραχυπρόθεσμη τακτική που αποσκοπεί στην προσπάθεια εκτόνωσης της κατάστασης. «Μόλις λίγες εβδομάδες πριν από την ψηφοφορία, ο Macron δεν μπορεί να επιτρέψει τις εικόνες εξέγερσης στην Κορσική να γίνουν πρωτοσέλιδα».

Ήδη οι πολιτικοί αντίπαλοι του Macron επέκριναν την εξαγγελία. «Από τη δολοφονία ενός νομάρχη στην υπόσχεση της αυτονομίας, θα μπορούσε να υπάρξει πιο καταστροφική σύνδεση;» ανέφερε η υποψήφια της ακροδεξιάς Marine Le Pen. «Ένα κυνικό τέχνασμα του Macron μπορεί να καταστρέψει την εδαφική ακεραιότητα της Γαλλίας» δήλωσε η ίδια. Και η υποψήφια όμως της κεντροδεξιάς, Valérie Pécresse, κατηγόρησε τον Γάλλο πρόεδρο ότι υπέκυψε στη βία.

Την ίδια στιγμή, ο ακροδεξιός, πολέμιος της μετανάστευσης, Eric Zemmour, προσπάθησε να θέσει ξανά δημοσίως το ζήτημα του κινδύνου που θέτει το Ισλάμ, αναφέροντας ότι ο δράστης της απόπειρας δολοφονίας του Colonna είναι ένας ισλαμιστής εξτρεμιστής που έχει καταδικαστεί για τρομοκρατικά αδικήματα:

«Η κυβέρνηση αγνόησε το πραγματικό ζήτημα που άναψε φωτιές στην Κορσική: Τη τζιχάντ στις φυλακές».



Το ότι η ανεξαρτησία της Κορσικής θα εξελισσόταν σε προεκλογικό θέμα είναι ένα σοκ για τη Γαλλία. Ενώ αποτελούσε ένα μακροχρόνιο ζήτημα για τους προκατόχους του Macron, το εθνικιστικό κίνημα είχε καταλαγιάσει από το 2014 όταν η Nationwide Liberation Entrance of Corsica (FLNC), μια ένοπλη ομάδα που διεξήγαγε βομβιστικές επιθέσεις ξεκινώντας από τη δεκαετία του 1970, διαλύθηκε.



Στη συνέχεια, εκλέχτηκε μια επιτροπή που άρχισε να διαπραγματεύεται με τη Γαλλία για επιπλέον αποκεντρωμένες εξουσίες και υψηλότερες κρατικές παροχές προς την πιο φτωχή περιοχή της Γαλλίας. Το ποσοστό φτώχειας της Κορσικής ανέρχεται στο 18,5%, 4 μονάδες κάτω από τον μέσο όρο σε εθνικό επίπεδο.

Ο Macron υποσχέθηκε στην Κορσική πρόσθετες εξουσίες το 2017, ως μέρος μιας ευρύτερης προεκλογικής δέσμευσης για χαλάρωση του περίφημου συγκεντρωτισμού της Γαλλίας, ωστόσο η προτεινόμενη νομοθεσία μπλοκαρίστηκε από το ανώτερο σώμα του κοινοβουλίου για συνταγματικούς λόγους. Την ίδια στιγμή, το πραγματικό κόστος των ακινήτων στην περιοχή έχει μετατραπεί σε οδυνηρό επίπεδο για τους ντόπιους που δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τους πλούσιους που αναζητούν εξοχικές κατοικίες εξαιτίας των ακτών και των τοπικών καιρικών συνθηκών.

Σιγά-σιγά, η απογοήτευση απλώθηκε στο νησί, ανέφερε ο Sebastien Quenot, λέκτορας στο Κολλέγιο της Κορσικής, και η επίθεση στον Colonna ήταν η «τελευταία σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι», ειδικά για τα νεότερα άτομα.

Οι διαδηλωτές το περασμένο Σαββατοκύριακο κατηγόρησαν το γαλλικό κράτος ότι δεν υπερασπίστηκε τον Colonna στη φυλακή -ορισμένοι κρατούσαν πανό στην κορσική γλώσσα χαρακτηρίζοντας το γαλλικό κράτος «δολοφόνο»- και επίσης ότι είχαν αγνοηθεί επανειλημμένα αιτήματα προκειμένου ο 61χρονος να μεταφερθεί ξανά στο νησί για να εκτίσει την ποινή του.

«Πήραν περισσότερα σε επτά ημέρες διαμαρτυριών από ό,τι οι πολιτικοί τα τελευταία επτά χρόνια», ανέφερε ο Quenot, αναφερόμενος στην άρση χαρακτηρισμού του κρατούμενου ως φυλακισμένου υψηλού κινδύνου. Την ίδια στιγμή, ο Colonna έχει μετατραπεί σε έναν ηρωικό χαρακτήρα σε σχέση με το παρελθόν από νεότερα άτομα που δεν είχαν καν γεννηθεί όταν συνελήφθη. «Στη φαντασία των Κορσικανών, ήταν ένας “αξιότιμος” παράνομος που αντιπροσώπευε την αυθεντικότητα. Τώρα όμως έχει γίνει μια μορφή που μοιάζει με τον Χριστό», ανέφερε.

Ο Darmanin συνάντησε ντόπιους πολιτικούς την Τετάρτη για να συζητήσουν τι μπορεί να σημαίνει «αυτονομία» για την Κορσική, ενώ εκατοντάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί έξω από το χώρο της συνάντησης φωνάζοντας «Ελευθερία!». Ωστόσο, το FLNC εξέδωσε μία ανακοίνωση δηλώνοντας ότι θα ξαναρχίσει τη μάχη εάν το κράτος παραμείνει «κουφό» στις εκκλήσεις του.

Την Πέμπτη, ο Darmanin συνάντησε τους επικεφαλής των αστυνομικών αρχών, οι οποίοι του δήλωσαν ότι περισσότεροι από 70 αστυνομικοί έχουν ήδη τραυματιστεί, ότι δεν υπάρχουν πλέον εφόδια για να αντιμετωπίσουν τις διαδηλώσεις και ότι έχουν υποχωρήσει στους στρατώνες τους.

Οι ειδικοί λένε ότι η Κορσική είναι απίθανο να αποτελέσει κυρίαρχο ζήτημα εάν ο Μακρόν κερδίσει μια δεύτερη θητεία, ωστόσο, οποιαδήποτε μεταρρύθμιση προς την κατεύθυνση της αυτονομίας θα απαιτούσε τροποποιήσεις στο σύνταγμα ή δημοψήφισμα, κάτι που μπορεί να υποδηλώνει ότι θα υπάρξει μια μακρά πορεία.

«Εάν σε μια δεύτερη θητεία οργανώσουμε μια διαδικασία προς την αυτονομία, θα υπάρξουν πραγματικές δυσκολίες στην αλλαγή του συντάγματος», ανέφερε ο François Pupponi, κεντρώος βουλευτής, Κορσικανής καταγωγής, που συμμάχησε με το κόμμα του Macron. Πολλά θα εξαρτηθούν από αυτό που συμβαίνει στους δρόμους. «Η κατάσταση της υγείας του Yvan Colonna είναι πολύ σοβαρή. Φοβόμαστε τα χειρότερα αν πεθάνει», πρόσθεσε ο ίδιος.

https://kourdistoportocali.

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη