Πωλητήρια εφημερίδων στο Χονγκ Κονγκ δέχεται απειλές για την Epoch Times


Μια πωλήτρια εφημερίδων λέει ότι δεν φοβάται τις απειλές επειδή κάνει νόμιμη δουλειά.


Πολλά σημεία πώλησης εφημερίδων στο Χονγκ Κονγκ έλαβαν πρόσφατα εκφοβιστικές επιστολές επειδή πουλούσαν αντίτυπα της εφημερίδας The Epoch Times, με απειλές ότι θα τους καταγγείλουν για «κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια».

Μια επιστολή, που εξετάστηκε από την Epoch Times, απειλεί να καταγγείλει περίπτερα στις αρχές Εθνικής Ασφαλείας του Χονγκ Κονγκ επειδή πωλούσαν κινεζικές εκδόσεις της Epoch Times και μιας άλλης ανεξάρτητης εφημερίδας στην κινέζικη γλώσσα, της Vision Times.

Επικαλούμενη τον νόμο για την εθνική ασφάλεια της πόλης του 2020 και ένα διάταγμα για την εθνική ασφάλεια που επιβλήθηκε πέρυσι, τα οποία, σύμφωνα με τους επικριτές του νόμου, χρησιμοποιούνται από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας (ΚΚΚ) για τον περιορισμό της ελευθερίας στην ειδική διοικητική περιοχή, η επιστολή απειλούσε ότι οι πωλητές υπόκεινται σε «νομικές επιπτώσεις για βοήθεια, υποκίνηση και σύμπραξη με ξένες δυνάμεις για να θέσουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια» βοηθώντας στην πώληση της Epoch Times.

«Στείλαμε ανθρώπους να επιθεωρήσουν σημεία πώλησης εφημερίδων σε όλο το Χονγκ Κονγκ και μάθαμε ότι έχετε —και εξακολουθείτε να πουλάτε— την Epoch Times και τη Vision Times, σπέρνοντας αντικομμουνιστικές ιδέες», ανέφερε η επιστολή, υποστηρίζοντας ότι τα καταστήματα «βοήθησαν το Φάλουν Γκονγκ να δημοσιεύσει ανακριβή ρεπορτάζ για να συκοφαντήσει την ηγεσία της χώρας και το κομμουνιστικό κόμμα».

Η εφημερίδα The Epoch Times, που ιδρύθηκε το 2000 από ασκούμενους του Φάλουν Γκονγκ, αναφέρει έκτοτε με συνέπεια τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα, περιλαμβανομένης της εκστρατείας του Πεκίνου που στοχεύει την ομάδα πίστης.

Το Φάλουν Γκονγκ είναι μια πνευματική άσκηση που περιλαμβάνει διαλογισμό και διδασκαλίες που βασίζονται στις αρχές της αλήθειας, της καλοσύνης και της ανεκτικότητας. Το 1999, όταν το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας (ΚΚΚ) είδε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που μαθαίνουν Φάλουν Γκονγκ —περίπου 70 έως 100 εκατομμύρια στην Κίνα εκείνη την εποχή— ξεπερνούσε εκείνον των μελών του ΚΚΚ, ξεκίνησε μια πανεθνική δίωξη κατά της άσκησης. Πολλοί ασκούμενοι στάλθηκαν σε στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας και εξέτισαν μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης. Αποτελούν, επίσης, τα κύρια θύματα βίαιων αφαιρέσεων ζωτικών οργάνων, ένα έγκλημα που διαπράττει απευθείας το ΚΚΚ.

Η τυπωμένη επιστολή ήταν τρισέλιδη, χωρίς διεύθυνση αποστολέα. Ο συντάκτης της ισχυρίζεται ότι είναι μέλος μιας ομάδας που σχηματίστηκε ειδικά για να στοχοποιήσει το Φάλουν Γκονγκ. Καμία λεπτομέρεια σχετικά με την ομάδα δεν είναι διαθέσιμη στο διαδίκτυο.

Ο Λου Τζι, επικεφαλής του τμήματος διανομής της Epoch Times στο Χονγκ Κονγκ, δήλωσε ότι η εφημερίδα κατέχει έγκυρη άδεια διανομής που έχει εκδοθεί από την κυβέρνηση και λειτουργεί νόμιμα στην πόλη. Σημείωσε επίσης ότι τα άτομα που παρενοχλούν τα σημεία πώλησης εφημερίδων δεν είναι ούτε όργανα επιβολής του νόμου ούτε δικαστικές αρχές.

Το προσωπικό της Epoch Times κατήγγειλε το περιστατικό στην αστυνομία στις 15 Φεβρουαρίου, προτρέποντας τις αρχές να αντιμετωπίσουν τις πράξεις εκφοβισμού και να εντείνουν τις περιπολίες.

«Το Χονγκ Κονγκ είναι μια κοινωνία που διέπεται από το κράτος δικαίου. Ο εκφοβισμός και η συκοφαντική δυσφήμηση άλλων είναι παράνομες και εγκληματικές πράξεις», ανέφερε ο Λου σε δήλωσή του. «Θα παρακολουθούμε στενά την κατάσταση στα περίπτερα και θα κινηθούμε κατά των δραστών με νομικά μέσα».

Ιδιοκτήτρια σημείου πώλησης εφημερίδων που έλαβε απειλητική επιστολή δήλωσε στην Epoch Times ότι κάνει νόμιμες δουλειές και δεν φοβάται τέτοιες απειλές.

Ορισμένα άλλα μέσα ενημέρωσης που εδρεύουν στο Χονγκ Κονγκ ανέφεραν πρόσφατα απειλές και παρενοχλήσεις.

Στις 13 Φεβρουαρίου, ο αγγλόφωνος ειδησεογραφικός ιστότοπος Hong Kong Free Press δήλωσε ότι έχει βιώσει μήνες παρενόχλησης και ψευδών καταγγελιών. Το μέσο δήλωσε ότι θα εφαρμόσει μια «πολιτική μηδενικής ανοχής κατά των εκστρατειών συκοφάντησης, παρενόχλησης, παρακολούθησης, δυσφήμησης, δημοσιοποίησης προσωπικών δεδομένων, κυβερνοεπιθέσεων, ψευδών καταγγελιών».

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Ένωση Δημοσιογράφων του Χονγκ Κονγκ δήλωσε ότι είχε εντοπίσει μια «συστηματική και οργανωμένη επίθεση» κατά δημοσιογράφων στην πόλη.

Σύμφωνα με την ένωση, δεκάδες δημοσιογράφοι, μέλη της οικογένειάς τους ή συνεργάτες τους δέχθηκαν διάφορες μορφές πίεσης εντός και εκτός Διαδικτύου. Αυτές περιλαμβάνουν παρενόχληση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και επιστολές που εστάλησαν στους χώρους εργασίας τους, στα σπίτια τους και σε συνεργαζόμενες εταιρείες, και απειλούν την προσωπική τους ασφάλεια και την απασχόλησή τους.

Άτομα που ισχυρίζονταν ότι είναι «πατριώτες» έστειλαν ανώνυμες καταγγελίες μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή επιστολών σε τουλάχιστον 15 μέλη της οικογένειας δημοσιογράφων και σε συνεργαζόμενες εταιρείες. Πολλοί απαίτησαν από τους παραλήπτες να διακόψουν τους δεσμούς με τους δημοσιογράφους ή να διακινδυνεύσουν να θέσουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια, σύμφωνα με το συνδικάτο των δημοσιογράφων.

Η Epoch Times έχει αντιμετωπίσει επανειλημμένες προσπάθειες σαμποτάζ στο Χονγκ Κονγκ.

Το 2019, μασκοφόροι εισβολείς εισέβαλαν στο εργοστάσιο εκτύπωσης της εφημερίδας της Epoch Times στο Χονγκ Κονγκ και έβαλαν φωτιά στις εγκαταστάσεις. Σε μια άλλη επίθεση που έλαβε χώρα το 2021, τέσσερις άνδρες προκάλεσαν ζημιές σε υπολογιστές και εξοπλισμό εκτύπωσης χρησιμοποιώντας βαριοπούλες.

Των Teresa Zhang και Eva Fu

Σχόλια