Sunday, March 30 2025

Header Ads

test

Μάνια Τελαλιάν: Ακόμη μία Εβραία. Υπέρ της Τουρκίας και υπέρ των Γενοκτονιών των Ελλήνων


Αναγόρευσαν σε επίτιμη διδάκτορα τη Μάνια Τελαλιάν που έλεγε «όχι» στην οριοθέτηση ΑΟΖ και γι’ αυτό την «αποκεφάλισε» ο Δένδιας – Ενθουσιώδης κι «αποκαλυπτική» ομιλία Γεραπετρίτη.

ΟΛΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΚΑΝΕΝΑΝΣ ΕΛΛΗΝΑΣ

Στις 10 Μαρτίου 2020, δηλαδή πριν πέντε χρόνια, το Tribune είχε δημοσιεύσει ότι, Ο Δένδιας «αποκεφάλισε» την Τελαλιάν που έλεγε «όχι» στην οριοθέτηση ελληνικής ΑΟΖ.

Στις 10 Μαρτίου 2025, δηλαδή πέντε χρόνια μετά, η «αποκεφαλισμένη», που έλεγε «όχι« στην οριοθέτηση ελληνικής ΑΟΖ, αναγορεύτηκε σε Επίτιμη Διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Δεν γνωρίζουμε εάν η ακριβής ημερομηνία αναγόρευσης, 10/3, δηλαδή ακριβώς πέντε χρόνια μετά ήταν τυχαία ή επιλέχτηκε σκόπιμα, όσοι όμως την «τίμησαν» στην αναγόρευσή της μόνο «τυχαίοι» δεν είναι, για την ακρίβεια σημαίνουν: Γεραπετρίτης, Βενιζέλος, Αβραμόπουλος, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου ήταν μεταξύ άλλων εκεί για να τη χειροκροτήσουν. Όλη η παρέα των «ήρεμων νερών» και της «ελληνοτουρκικής φιλίας».



Όπως γράφαμε πριν πέντε χρόνια και σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΒΡΑΙΑ, Μάνια Τελαλιάν υπήρξε ο κύριος υπηρεσιακός παράγοντας που επί μακρόν εμπόδιζε την κατάθεση συντεταγμένων στον ΟΗΕ για τον καθορισμό των εξωτερικών ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία είχε ήδη προβεί σε ανάλογη κίνηση.

Η στάση της παρέμεινε αμετάβλητη ακόμη και μετά την υπογραφή της γνωστής ανυπόστατης συμφωνίας μεταξύ του καθεστώτος Ερντογάν και της κυβέρνησης Σαράτζ (Λιβύη) για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, με την οποία και οι δύο πλευρές διεκδικούν την υφαλοκρηπίδα της Κρήτης και άλλων νησιών.

Η Τελαλιάν υποστήριζε –θέση που είχαν υιοθετήσει και αρκετοί υψηλόβαθμοι διπλωμάτες– ότι η κατάθεση συντεταγμένων ισοδυναμεί με μονομερή οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, κάτι που, κατά την άποψή της, παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και θα έπρεπε να αποφευχθεί από την Ελλάδα.

Αυτή η προσέγγιση, η οποία αποδίδεται εν μέρει σε φοβικό σύνδρομο, είχε οδηγήσει σε μια εξωτερική πολιτική που υποκαθιστούσε τη στρατηγική με νομικιστικές ερμηνείες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Μάνια Τελαλιάν είχε καταφέρει, με την πάροδο των ετών, να υπερβεί τον ρόλο της ως νομική σύμβουλος και να επηρεάζει καθοριστικά την πολιτική χάραξη.

Αυτό το πέτυχε χάρη στην ισχυρή της προσωπικότητα και τις στενές σχέσεις της με κορυφαίους διπλωμάτες, όπως η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, πρώην διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και νυν υφυπουργός Εξωτερικών.

Σημειώνεται επίσης ότι σε παλαιότερη σύσκεψη είχε έντονη αντιπαράθεση με τον γενικό διευθυντή Πολιτικών Υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβη Κυριάκο Λουκάκη (νυν υποδιοικητής ΕΥΠ).

Πέρα από αυτά, η Τελαλιάν φέρεται να επηρέασε με αμφιλεγόμενο τρόπο και τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών, προκαλώντας περαιτέρω ερωτήματα για τον ρόλο της στην ελληνική εξωτερική πολιτική.


Κυριάκος Λουκάκης:

Σημειώνεται ότι, ο Κυριάκος Λουκάκης, που αντιπαρατέθηκε με την Τελανιάν. διορίστηκε υποδιοικητής της ΕΥΠ τον Δεκέμβριο του 2024.

Συγκεκριμένα, τον Δεκέμβριο του 2024, ανακοινώθηκε ότι ανέλαβε τη θέση του υποδιοικητή της ΕΥΠ, διαδεχόμενος τον Γιώργο Κέλλη, ο οποίος παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους.
Τι λέει για τη Μάνια Τελαλιάν η Τεχνητή Νοημοσύνη του GROΚ του Έλον Μασκ:

Η Μάνια Τελαλιάν είναι Ελληνίδα διπλωμάτης και νομικός, γνωστή για τη μακρά θητεία της στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, όπου διετέλεσε διευθύντρια της Νομικής Υπηρεσίας.

Ωστόσο, δεν είναι ειδικός στο Δίκαιο της Θάλασσας, κάτι που έχει επισημανθεί σε σχέση με τις θέσεις της για την ελληνική εξωτερική πολιτική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε βασικός υπηρεσιακός παράγοντας που εμπόδιζε την κατάθεση συντεταγμένων στον ΟΗΕ για τα εξωτερικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, θεωρώντας ότι μια τέτοια κίνηση θα αποτελούσε μονομερή οριοθέτηση, αντίθετη με το Διεθνές Δίκαιο.

Η στάση της αυτή, που υιοθετήθηκε από υψηλόβαθμους διπλωμάτες, έχει επικριθεί ως υπερβολικά νομικιστική και προβληματική, με πολλούς καθηγητές Διεθνούς Δικαίου να διαφωνούν.

Επιπλέον, φέρεται να επηρέασε με αμφιλεγόμενο τρόπο διαπραγματεύσεις, όπως αυτές με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.

Η Τελαλιάν ξεχώρισε για την ισχυρή της προσωπικότητα και τις στενές σχέσεις με κορυφαίους διπλωμάτες, όπως η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, πρώην διπλωματική σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αυτό της επέτρεψε να υπερβεί τον ρόλο της νομικής συμβούλου, ασκώντας ουσιαστική επιρροή στην πολιτική χάραξη.

Ωστόσο, η υπέρβαση αυτή οδήγησε σε εντάσεις, όπως η έντονη αντιπαράθεση με τον Κυριάκο Λουκάκη, τότε γενικό διευθυντή Πολιτικών Υποθέσεων του ΥΠΕΞ.

Τον Δεκέμβριο του 2024, η Μάνια Τελαλιάν (συχνά αναφερόμενη και ως Μαρία Τελαλιάν σε δημοσιεύματα) εξελέγη ομόφωνα επικεφαλής του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ, μια θέση-κλειδί στον μεγαλύτερο ευρωπαϊκό οργανισμό ασφάλειας και συνεργασίας.

Η εκλογή της θεωρήθηκε σημαντική διπλωματική επιτυχία για την Ελλάδα, ενισχύοντας το διεθνές της κύρος.

Πριν από αυτό, είχε «αποκαθηλωθεί» από τη θέση της στο ΥΠΕΞ, μετά από θυελλώδεις συγκρούσεις, όπως αναφέρουν πηγές.
Ύμνοι από Γεραπετρίτη

Στην αναγόρευση της Η ΕΒΡΑΙΑ Μαρίας Τελαλιάν ένθερμος και επαινετικός, ενθουσιώδης ορθότερα, ομιλητής ήταν ο νυν ΕΒΡΑΙΟΣ υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ο ίδιος πρώην ΠΑΣΟΚος και νυν Νεοδημοκράτης που αγκαλιάζεται, λόγω «συμπάθειας», με τον Χακάν Φιντάν και υποκλίνεται, λόγω «ευγένειας», στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ακολουθεί η ομιλία του ΕΒΡΑΙΟΥ υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, κατά την τελετή αναγόρευσης της Μαρίας Τελαλιάν σε Επίτιμη Διδάκτορα της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (10/03/2025):

Ο ΕΒΡΑΙΟΣ υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, απευθύνθηκε στις Εξοχότατες Πρυτανικές Αρχές, τους αγαπητούς συναδέλφους και φίλους, ξεκινώντας την ομιλία του με μια χιουμοριστική παρατήρηση. Ο Γεραπετρίτης ανέφερε ότι είχε ζητήσει από το γραφείο του να αποφεύγει να ομιλεί μετά τον Βαγγέλη Βενιζέλο, καθώς, όπως είπε, ο λόγος είναι προφανής και δεν χρειάζεται περαιτέρω εξήγηση.

Ωστόσο, σημείωσε ότι αυτό συμβαίνει συχνά τελευταία, και γι’ αυτό, όπως τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης, δεν ετοιμάζει ποτέ γραπτή ομιλία όταν γνωρίζει ότι ακολουθεί τον καθηγητή.

Ο κ. Γεραπετρίτης προχώρησε λέγοντας ότι θα μοιραστεί ζωντανά την προσωπική του εμπειρία με την Μάνια Τελαλιάν.

Εξήγησε ότι θεωρεί τον εαυτό του τυχερό, καθώς η Τελαλιάν αφυπηρέτησε από το υπουργείο Εξωτερικών ενώ ο ίδιος ο Γεραπετρίτης ήταν υπουργός Επικρατείας στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μετά την αφυπηρέτησή της, ο Πρωθυπουργός την αναβάθμισε σε προσωπική του σύμβουλο, δίνοντας στον Γεραπετρίτη την ευκαιρία να αποκτήσει, όπως είπε, ένα μοναδικό φροντιστήριο διεθνούς πολιτικής, διπλωματίας και δικαίου.

Ο Γεραπετρίτης τόνισε ότι αυτή η εμπειρία που του μετέδωσε η Τελαλιάν αποτελεί για εκείνον πολύτιμο κεφάλαιο, το οποίο αξιοποιεί καθημερινά, εκφράζοντας τη βαθιά του ευγνωμοσύνη προς αυτήν.

Συνεχίζοντας, ο Γεραπετρίτης υπογράμμισε ότι η Τελαλιάν παραμένει παρούσα στο υπουργείο Εξωτερικών, είτε φυσικά είτε πνευματικά.

Ανέφερε ότι οι πολλές συζητήσεις τους τον τελευταίο ενάμιση χρόνο για το εφαρμοσμένο διεθνές δίκαιο μαρτυρούν τη σημασία της συνεργασίας τους.

Με χιούμορ, ο Γεραπετρίτης πρόσθεσε ότι η Τελαλιάν πιθανότατα δεν απολαμβάνει να έχει δίπλα της έναν νομικό που νομίζει ότι γνωρίζει διεθνές δίκαιο πέρα από τις βασικές του γνώσεις, σημειώνοντας ότι συχνά διαφωνούν, αλλά όλοι γνωρίζουν ποιος επικρατεί στο τέλος.

Ο Γεραπετρίτης επισήμανε ότι η τιμητική διάκριση της επίτιμης διδάκτορος που έλαβε η Τελαλιάν θα μπορούσε να βασιστεί απλώς στα χιλιάδες σημειώματα που του έχει στείλει τα τελευταία ενάμιση χρόνια.

Όπως είπε ο Γεραπετρίτης, αυτά τα κείμενα είναι τόσο συνεκτικά και πλούσια που θα μπορούσαν να συνθέσουν μια διδακτορική διατριβή ή ένα εντυπωσιακό αρχείο.

Πρόσθεσε ότι, ευτυχώς, χρησιμοποιούνται μόνο από την πολιτική ηγεσία, μαζί με την Υφυπουργό Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η οποία, όπως ανέφερε ο Γεραπετρίτης, έχει γίνει επίσης δικός του μέντορας.

Ο Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στη διαδρομή που οδήγησε την Τελαλιάν στη θέση της Προϊσταμένης του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ.

Εξήγησε ότι ο ΟΑΣΕ είχε περιέλθει σε αδράνεια λόγω της δυσκολίας να συμφωνήσουν και τα 57 κράτη-μέλη του στη συγκρότηση των οργάνων του, κάτι που ο Γεραπετρίτης χαρακτήρισε σχεδόν αδύνατο έργο.

Υπογράμμισε τη σημασία του ΟΑΣΕ ως του μοναδικού οργανισμού που εγγυάται την ασφάλεια της Δύσης και του κόσμου, ιδίως σήμερα.

Ο Γεραπετρίτης τόνισε ότι η Τελαλιάν ήταν η μόνη που μπορούσε να ενώσει 57 κράτη με βαθιές διαφορές, αποσπώντας την υποστήριξη τόσο της Ρωσίας όσο και της Ουκρανίας, της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, καθώς και της Κύπρου και της Τουρκίας.

Όπως είπε ο Γεραπετρίτης, αυτό από μόνο του αποδεικνύει την αξία και την αναγνώρισή της διεθνώς.

Ο ΕΒΡΑΙΟΣ Γεραπετρίτης επικεντρώθηκε σε δύο χαρακτηριστικά της Τελαλιάν.

Πρώτον, την περιέγραψε ως ενεργή νομικό, που προσφέρει τη γνώμη της χωρίς να χρειάζεται να τη ζητήσουν, πάντα με θάρρος, ακόμα και αν αυτό την οδηγεί σε εντάσεις, δημιουργώντας ωστόσο υπεραξία για την ελληνική διπλωματία.

Δεύτερον, την χαρακτήρισε δημιουργική νομικό, με ισχυρή αλλά ευέλικτη γνώση του διεθνούς δικαίου, ικανή να προσαρμόζεται και να εξελίσσεται.

Ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι αυτή η δημιουργικότητα είναι σήμερα πιο απαραίτητη από ποτέ, εν μέσω κρίσεων που απορρέουν από την υποβάθμιση της διεθνούς ασφάλειας και την παράλυση των διεθνών οργανισμών.

Κλείνοντας, ο κ. Γεραπετρίτης εξέφρασε μια «μικρή ζήλια», καθώς η Τελαλιάν εντάσσεται στην ακαδημαϊκή κοινότητα του Αριστοτελείου και όχι του ΕΚΠΑ, όπου ξεκίνησε τη διαδρομή της.

Ωστόσο, σημείωσε ότι το Αριστοτέλειο, με τη θεωρητική του αυστηρότητα, ταιριάζει στη φιλοσοφία του Αριστοτέλη, που έβλεπε τη γνώση ως ωφέλιμη όταν δεν είναι απλώς χρηστική.

Ο κ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε ότι η εφαρμοσμένη γνώση της Τελαλιάν μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα και την Ευρώπη να ξεπεράσουν το σημερινό αδιέξοδο και να επαναφέρουν ένα διεθνές δίκαιο βασισμένο σε αρχές.

Τέλος, ο κ. Γεραπετρίτης δήλωσε ότι η ημέρα αυτή είναι για την Τελαλιάν όχι μόνο τιμή αλλά και δικαίωση, ενώ μέσω αυτής τιμώνται όλοι οι δημόσιοι λειτουργοί με φιλοπατρία και αφοσίωση.
Το Tribune λέει: Αποκαλυπτικός ο Γιώργος Γεραπετρίτης, δεν άφησε καμία απορία στην κοινή γνώμη για την «εγκέφαλο» των «ήρεμων νερών» κλπ



Ενθουσιασμένος και ο ΕΒΡΑΙΟΣ Ευάγγελος Βενιζέλος: 

Σχόλιο Διαγγελέας... Υπάρχει κατηγορία για δολοφονία όμως έχει παραγραφεί από την Εβραϊκή δικαιοσύνη.... στην Ελλάδα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.