Sunday, March 30 2025

Header Ads

test

Η Εβραϊκή Κομμουνιστική Δικαιοσύνη στην Ελλάδα


Για ποια Δικαιοσύνη μιλάμε;

Του Άγη Βερούτη

Στο τέλος μια συνάντησης που είχα χθες με τον Λευτέρη, του τηλεφώνησε η δικηγόρος σύζυγος του και του είπε ότι πήρε δικάσιμη στο Πρωτοδικείο Αθηνών για μια ανακοπή, για το 2035! Αναρωτιόταν φωναχτά αν θα έχει ανοιχτό το δικηγορικό γραφείο το 2035 η γυναίκα του, και αν όντως τότε θα έχει καμία έννοια η εκδίκαση της ανακοπής ή όχι.

Το μεσημέρι μίλησα με την Άντζυ, η οποία έχει εδώ και 30 χρόνια μια διαφορά με έναν από τους δήμους των βορείων προαστίων. Ο πατέρας της είχε ένα οικόπεδο που απαλλοτριώθηκε από τον δήμο προ 30ετίας, αλλά ο δήμος δεν πλήρωσε ποτέ την αποζημίωση απαλλοτρίωσης στον πατέρα της. Ο πατέρας της απεβίωσε παραπάνω από μια δεκαετία πριν. Η υπόθεση με τα πολλά έφτασε στο Συμβούλιο Επικρατείας όπου χθες πήρε αναβολή για τον Οκτώβριο, ώστε κάποια στιγμή μετά από 30 χρόνια να βγει απόφαση της πληρωμής της αποζημίωσης απαλλοτρίωσης για αυτή την οικογένεια.

Ακόμα και αν βγει, υπάρχει η δυνατότητα ο δήμος να αρνηθεί να εκτελέσει την απόφαση του δικαστηρίου, παρότι εξήντλησε τις βαθμίδες της δικαιοσύνης χωρίς κανένα κόστος για το Δημόσιο. Το Δημόσιο δικάζει ατελώς.

Αν ο συγκεκριμένος ήταν λιγότερο επιμελής ώστε να μην είχε αφήσει την υπόθεση σε εξέλιξη για τα παιδιά του, ένα σημαντικό μέρος της περιουσίας του θα είχε χαθεί. Ξέρετε πόσο κοστίζουν τα οικόπεδα στα βόρεια προάστια;

Φυσικά δεν μπορεί κανείς να καταλάβει γιατί ένας οικονομικά ισχυρός δήμος που υποχρεούται να αποζημιώσει για μια απαλλοτρίωση έναν ιδιώτη κατά τους νόμους, να έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί και να καρπώνεται την περιουσία του πολίτη χωρίς κόστος για 30 χρόνια, και ταυτόχρονα να χρησιμοποιεί τα παραθυράκια που του δίνει η Δικαιοσύνη για να τον καθυστερεί και να μην τον αποζημιώνει εκείνον ή τους κληρονόμους του. Και όταν βγει η αποζημίωση θα έχει την αξία του οικοπέδου σήμερα, ή πριν 30 χρόνια;

Και τι θα γίνει με την αξία της χρήσης του οικοπέδου για 30 χρόνια;

Δύσκολα σας βάζω, ε;

Σε υπόθεση ξυλοδαρμού ανηλίκου από συμμορία ανηλίκων στα βόρεια προάστια πριν από περισσότερο από έναν χρόνο, με σωρεία κακουργημάτων και πλημμελημάτων, ακόμα δεν έχει οριστεί δικάσιμος. Η ανακριτική διαδικασία ξεκίνησε έναν ολόκληρο χρόνο μετά από την τέλεση των αδικημάτων. Στο μεταξύ ήταν πλέον αδύνατο να ζητήσει ο ανακριτής τα τηλεφωνικά αρχεία από τις εταιρείες τηλεφωνίας, καθώς τηρούνται ως ένα χρόνο πριν καταστραφούν από αυτές.

Δικηγόρος φίλος είχε αναλάβει μια υπόθεση, η οποία κανονικά θα πήγαινε σε Ειρηνοδικείο και θα δικαζόταν εντός εξαμήνου, γιατί έχει αντικείμενο πολύ μικρότερο των €20.000. Την άφησε καθώς η δικάσιμη που έπαιρνε ήταν για το 2027 πρωτόδικα, και ένας Θεός ξέρει για πότε στο Εφετείο.

Αν βρεθούμε 5 άνθρωποι, θα έχουμε εικοσιπέντε περιπτώσεις να συζητήσουμε γιατί η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα δεν λειτουργεί, ή μάλλον υποβοηθά την παραβατικότητα και τους παράνομους.

Αυτό συμβαίνει παρά τη φαινομενική προσπάθεια της εκάστοτε κυβέρνησης να τη βελτιώσει, και παρά το ότι υποτίθεται ότι υπάρχουν πλέον προθεσμίες στην έκδοση των αποφάσεων και ως και αποπομπή φυσικών Δικαστών για καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων.

Προφανώς οι ενέργειες αυτές δεν αρκούν, αλλιώς δεν θα είχαμε το 2025 δικάσιμες που να πηγαίνουν μια δεκαετία μετά!

Σε ένα τόσο νευραλγικό σημείο για μια χώρα, όπως η Δικαιοσύνη, πρέπει να δοθεί λύση!

Δεν ξέρω αν πρέπει να διπλασιαστούν οι Δικαστές, αν πρέπει να διπλασιαστούν οι Γραμματείς ή αν πρέπει να απλοποιηθούν οι διαδικασίες έκδοσης των αποφάσεων, ώστε όπως σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες να μην χρειάζεται να δώσει όλη τη νομική αιτιολόγηση ο Δικαστής πλην αν το ζητήσει ο διάδικος για να πάει σε έφεση. Ίσως αυτή να είναι μια μελέτη που πρέπει να δοθεί στη McKinsey που έφτιαξε το 2011 την έκθεση του πώς θα πρέπει να μεταρρρυθμιστεί η χώρα.

Δεν ξέρω γιατί ο Κυθήριος πρέπει τώρα να πάει μιάμιση μέρα πήγαινε-έλα στον Πειραιά (ούτε καν τη Σπάρτη ή την Τρίπολη) για να δικάσει κάτι που ως πριν λίγους μήνες το έλυνε στο επιτόπου Ειρηνοδικείο;

Νομίζω χρειάζεται επανασχεδιασμός από μηδενικής βάσεως, καθώς οι μεταρρυθμίσεις φαίνεται να μας πηγαίνουν προς τα πίσω σε δικάσιμες το 2035.

Το κόστος της ανεπάρκειας της Δικαιοσύνης για την κοινωνία και την οικονομία είναι δυσθεώρητο, και προσθέτει στην αβεβαιότητα που έχει όποιος πιθανός επενδυτής για να μην επενδύσει στη χώρα μας, ενώ και οι ίδιοι οι πολίτες έχουν φτάσει να γελάνε όταν κάποιος απειλεί με χρήση της δικαιοσύνης για κάτι παράνομο που κάνουν.

Αν στην Ελλάδα μπορεί κάποιος να διαπράξει απάτη και να κοιμάται ήσυχος για δέκα χρόνια από σήμερα και άνω, αυτό ισοδυναμεί με απουσία δικαίου.

Στα 30 χρόνια του δίνουμε και μπόνους!

agissilaos@gmail.com
https://www.capital.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.